Andrea Ortenzi 20 évvel ezelőtt látta meg a kaktuszfüge lehetőségeit, amikor a Telecom Italiánál dolgozott Brazíliában, ahol széles körben használják állati takarmányként. Olaszországba visszatérve elkezdte keresni, hogyan lehetne megérzését üzleti lehetőséggé alakítani – olvasható a Reuters riportjában.
Négy barátjával 2021-ben alapították meg Wakonda nevű cégüket, és földeket kezdtek vásárolni, hogy a növényt Puglia déli részén telepítsék, ahol a hagyományosan uralkodó olajfákat a Xylella nevű, rovarok által terjesztett betegség pusztította.
Ortenzi meg van győződve arról, hogy a szívós és sokoldalú kaktuszfüge rendkívül jövedelmező megoldás lehet, amely számos termék, például üdítőitalok, liszt, állati takarmány és bioüzemanyag előállítására alkalmas.
Az olasz üzletember messze nem az egyetlen, aki meglátta a növényben rejlő lehetőségeket, hiszen a kaktuszfüge termesztése világszerte egyre terjed a forró és száraz régiókban.
„Mint iparág, a kaktuszfüge termesztése meglehetősen gyorsan növekszik, különösen takarmányként és bioüzemanyag-forrásként” – mondta Makiko Taguchi, az ENSZ római székhelyű Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének mezőgazdasági tisztviselője.
A kaktuszfüge többféle felhasználása
A kaktusz ízletes gyümölcsöt termel, amelyet Latin-Amerika nagy részén és a Földközi-tenger térségében fogyasztanak, míg Mexikóban a kaktusz karját alkotó lapos, zöld párnákat használják.
Brazíliában, ahol a világon a legnagyobb a termesztése, főként északkeleten termesztik takarmányozásra, míg Peruban és Chilében a cochineal nevű vörös festékanyag kinyerésére használják, amelyet az élelmiszer- és kozmetikai termékek előállításához használnak.