Nem nyújtod egyenletesre a tésztát

Mézeskalácsház készítésekor elengedhetetlen a “mérnöki precizitás”.
Helyezz két egyforma vastagságú pálcát vagy vonalzót a tészta két oldalára, és ezekhez igazítsd a sodrófát. Nyújtsd a tésztát középről kifelé haladva, egyenletes nyomást gyakorolva a sodrófára. Időnként emeld fel és forgasd el 90 fokkal – ez segít abban, hogy ne ragadjon le. Ha pedig túlságosan ragacsos a tészta, nyújtsd két sütőpapír között.

Ha mézeskalácsházat készítesz, a szilárd szerkezet érdekében elengedhetetlen, hogy az építődarabok egyenletes vonalakkal rendelkezzenek. Mivel a sütemények sütés közben gyakran szétterülnek, a szakértő azt javasolja, rögtön azután vágjuk le az alkatrészeket, hogy kivettük a tésztát a sütőből.
Ezután érdemes lefedni őket sűtőpapírral és valamilyen nehezéket rájuk tenni, míg kihűlnek. Közben ugyanis elgörbülhetnek, viszont a nehéz tárgy segít kilapítani őket. Ha pedig egy kis extra kozmetikázást igényelnek a mézeskalácsdarabok, valamilyen reszelővel vagy kisebb késsel érdemes javítani rajtuk a tökéletes illeszkedés érdekében.

Túl puha a kész mézeskalács
Bár a pihe-puha mézeskalács tökéletes fogyasztásra, házépítéshez már kevésbé. Így a kisült darabokat mindig hagyd kiszáradni!
Ez akár néhány napot is igénybe vehet, ám mindenképp érdemes kivárni, hiszen csak kemény mézeskalácstésztából készülhet tökéletes házikó.