0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Ünnepi katasztrófák: 5 végzetes hiba, amit elkövetsz mézeskalács készítésekor 

Ha nemsokára mézeskalácsfigurák vagy -házikó készítésére adnád a fejed, fontos, hogy tisztában legyél ezzel az 5 hibával, hiszen alááshatják a sikeres ünnepi készülődést. 

Nem nyújtod egyenletesre a tésztát 

mézeskalácsház
Fotó: pxhere.com

Mézeskalácsház készítésekor elengedhetetlen a “mérnöki precizitás”.

A tészta nyújtásánál mindenképp győződj meg róla, hogy egyenletes vastagságú, ehhez akár vonalzót is használhatsz.

Helyezz két egyforma vastagságú pálcát vagy vonalzót a tészta két oldalára, és ezekhez igazítsd a sodrófát. Nyújtsd a tésztát középről kifelé haladva, egyenletes nyomást gyakorolva a sodrófára. Időnként emeld fel és forgasd el  90 fokkal – ez segít abban, hogy ne ragadjon le. Ha pedig túlságosan ragacsos a tészta, nyújtsd két sütőpapír között.  

karácsony, mézeskalács, sütemény
Fotó: Freepik

Ha mézeskalácsházat készítesz, a szilárd szerkezet érdekében elengedhetetlen, hogy az építődarabok egyenletes vonalakkal rendelkezzenek. Mivel a sütemények sütés közben gyakran szétterülnek, a szakértő azt javasolja, rögtön azután vágjuk le az alkatrészeket, hogy kivettük a tésztát a sütőből.

A mézeskalácsot ugyanis még melegen a legegyszerűbb vágni.

Ezután érdemes lefedni őket sűtőpapírral és valamilyen nehezéket rájuk tenni, míg kihűlnek. Közben ugyanis elgörbülhetnek, viszont a nehéz tárgy segít kilapítani őket. Ha pedig egy kis extra kozmetikázást igényelnek a mézeskalácsdarabok, valamilyen reszelővel vagy kisebb késsel érdemes javítani rajtuk a tökéletes illeszkedés érdekében. 

mézeskalács, karácsony, sütemény
Fotó: pxhere.com

Túl puha a kész mézeskalács 

Bár a pihe-puha mézeskalács tökéletes fogyasztásra, házépítéshez már kevésbé. Így a kisült darabokat mindig hagyd kiszáradni!

Ne tedd hűtőbe, se dobozba, hogy távozhasson belőlük a nedvesség.

Ez akár néhány napot is igénybe vehet, ám mindenképp érdemes kivárni, hiszen csak kemény mézeskalácstésztából készülhet tökéletes házikó. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/huffpost.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.