0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Étcsokival a cukorbetegség ellen? A kutatók meglepő eredményre jutottak

Egy friss tanulmány szerint hetente legalább 5 adagnyi étcsokoládé elfogyasztása akár 21%-kal is csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A The BMJ folyóiratban közzétett írás három, korábban hosszú távon végzett tanulmány eredményeit összegezte. Középpontjában a cukorbetegség állt, mely bizonyos előrejelzések alapján 2050-re globálisan már 1,31 milliárd fő életét veszélyeztetheti – írja a CNN.

étcsokoládé, édesség, Valentin-nap
Fotó: Freepik

A diabétesz kialakuláshoz a genetika, a mozgásszegény életmód és a dohányzás mellett a helytelen táplálkozás is hozzájárulhat. Utóbbit napjainkban az ultrafeldolgozott élelmiszerek is okozzák – a csokoládé is eshet ebbe a kategóriába.

Valóban felvehetnénk a diabétesz ellen a harcot egy cukros, ultrafeldolgozott élelmiszerrel?

Minden nap egy kocka az orvost távol tartja cukorbetegség

A kutatásokban résztvevők négyévente töltöttek ki kérdőíveket étkezési szokásaikkal kapcsolatban, 25 éven át. A tudósok ezután megvizsgálták az étcsokoládé-, a tejcsokoládé- és a teljes csokoládéfogyasztást több mint 111 000 fogyasztó esetében.

Az életmódbeli kockázati tényezők figyelembevétele után megállapították, hogy azoknál, akik hetente legalább öt, 28 grammos adagnyi csokoládét fogyasztottak, 10%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem ettek csokoládét.

Amikor azonban a csokoládéfajtákat is figyelembe vették, tejcsokoládé-fogyasztás esetében nem mutatták ki a cukorbetegség kockázatának jelentős csökkenését.

Akik pedig hetente legalább öt adag étcsokoládét fogyasztottak, azoknál 21%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Emellett ők nem tapasztaltak súlygyarapodást sem hosszú távon, ellentétben a tejcsokoládé-fogyasztókkal.

A kulcs az antioxidáns

Bár a kutatók nem tudták bizonyítani az ok-okozati összefüggést, lehetséges, hogy a kakaóban található flavanolok magasabb szintje az oka a két csokoládé eltérő hatásának.

étcsokoládé
Fotó: Freepik

A kakaó ugyanis tele van flavanollal, mely antioxidánsként csökkentheti a gyulladást, ami pedig kiválthatja vagy akár súlyosbíthatja a cukorbetegség állapotát is.

Minél magasabb százalékban tartalmaz kakaót az étcsoki, annál több benne a jótékony flavanol.

„A kakaóban található bioaktív vegyületekről, az úgynevezett flavanolokról állatkísérletekben és kisléptékű humán kísérleti vizsgálatokban már kimutatták, hogy javítják az inzulinérzékenységet és csökkentik az oxidatív stresszt, a gyulladást, amelyek egyaránt felelősek a cukorbetegség  kialakulásáért – nyilatkozta Dr. Nestoras Mathioudakis, a baltimore-i Johns Hopkins Medicine munkatársa a CNN-nek.

Tehát akkor ez azt jelentené, az orvosok csokoládéfogyasztást javasolnak azoknak, akiknél magas a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata?

„A csokoládé végső soron cukortartalmú édesség, úgyhogy nem, nem javasolnám a fogyasztását azoknak, akik javítani szeretnék vércukorszint-értékeiket. Egyedül jelen tanulmány alapján pedig pláne nem. Inkább másfajta antioxidáns-forrásokat javasolnék: áfonyát, szedret, gránátalmát, almát, teát. Egyébként a vörös bor is tartalmaz flavanolt, mégsem szorgalmazom fogyasztását” – hangsúlyozza Dr. Mathioudakis.

étcsokoládé
Fotó: Freepik

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/cnn.com

Magazin ajánló: