A The BMJ folyóiratban közzétett írás három, korábban hosszú távon végzett tanulmány eredményeit összegezte. Középpontjában a cukorbetegség állt, mely bizonyos előrejelzések alapján 2050-re globálisan már 1,31 milliárd fő életét veszélyeztetheti – írja a CNN.
A diabétesz kialakuláshoz a genetika, a mozgásszegény életmód és a dohányzás mellett a helytelen táplálkozás is hozzájárulhat. Utóbbit napjainkban az ultrafeldolgozott élelmiszerek is okozzák – a csokoládé is eshet ebbe a kategóriába.
Minden nap egy kocka az orvost távol tartja cukorbetegség
A kutatásokban résztvevők négyévente töltöttek ki kérdőíveket étkezési szokásaikkal kapcsolatban, 25 éven át. A tudósok ezután megvizsgálták az étcsokoládé-, a tejcsokoládé- és a teljes csokoládéfogyasztást több mint 111 000 fogyasztó esetében.
Az életmódbeli kockázati tényezők figyelembevétele után megállapították, hogy azoknál, akik hetente legalább öt, 28 grammos adagnyi csokoládét fogyasztottak, 10%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem ettek csokoládét.
Amikor azonban a csokoládéfajtákat is figyelembe vették, tejcsokoládé-fogyasztás esetében nem mutatták ki a cukorbetegség kockázatának jelentős csökkenését.
Akik pedig hetente legalább öt adag étcsokoládét fogyasztottak, azoknál 21%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Emellett ők nem tapasztaltak súlygyarapodást sem hosszú távon, ellentétben a tejcsokoládé-fogyasztókkal.
A kulcs az antioxidáns
Bár a kutatók nem tudták bizonyítani az ok-okozati összefüggést, lehetséges, hogy a kakaóban található flavanolok magasabb szintje az oka a két csokoládé eltérő hatásának.
A kakaó ugyanis tele van flavanollal, mely antioxidánsként csökkentheti a gyulladást, ami pedig kiválthatja vagy akár súlyosbíthatja a cukorbetegség állapotát is.
„A kakaóban található bioaktív vegyületekről, az úgynevezett flavanolokról állatkísérletekben és kisléptékű humán kísérleti vizsgálatokban már kimutatták, hogy javítják az inzulinérzékenységet és csökkentik az oxidatív stresszt, a gyulladást, amelyek egyaránt felelősek a cukorbetegség kialakulásáért – nyilatkozta Dr. Nestoras Mathioudakis, a baltimore-i Johns Hopkins Medicine munkatársa a CNN-nek.
Tehát akkor ez azt jelentené, az orvosok csokoládéfogyasztást javasolnak azoknak, akiknél magas a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata?
„A csokoládé végső soron cukortartalmú édesség, úgyhogy nem, nem javasolnám a fogyasztását azoknak, akik javítani szeretnék vércukorszint-értékeiket. Egyedül jelen tanulmány alapján pedig pláne nem. Inkább másfajta antioxidáns-forrásokat javasolnék: áfonyát, szedret, gránátalmát, almát, teát. Egyébként a vörös bor is tartalmaz flavanolt, mégsem szorgalmazom fogyasztását” – hangsúlyozza Dr. Mathioudakis.
Ajánljuk még: