0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 6.

Ólommal és kadmiummal szennyezett az étcsokoládé – és még a bio sem megoldás

Egy friss kutatás eredményei alapján az étcsokoládé és a belőle készült termékek is szennyezettek ólommal illetve kadmiummal. Ezek a fémek pedig akár olyan betegségeket is kiválthatnak, min a rák vagy a fejlődési rendellenességek gyermekkorban.

Ólom, kadmium illetve egyéb nehézfémek is jelen vannak a talajban, úgy, mint a földkéreg természetes elemei. Ám egyes régiókban még a szokottnál is nagyobb százalékban, a fémtartalmú műtrágyák túlzott használata miatt. Az organikus termesztés erre is megoldást kíván nyújtani, így étcsokoládé előállításakor is egyre több gyártó alkalmazza.

étcsokoládé

Úgy tűnik azonban, még biocsokoládé vásárlásakor sem lehetünk nyugodtak. A Frontiers in Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány során pont, hogy az organikus termékek szerepeltek legrosszabbul a több tucatnyi vizsgált étcsokoládé közül – írja a CNN.

A lista élére kell kerülnie

Kutatásuk során az amerikai tudósok 72 különböző étcsokoládé-terméket vettek górcső alá, anélkül, hogy azok márkáit megnevezték volna.

A korábbi tanulmányokkal ellentétben, melyek legtöbbször rövid időt fedtek le, a szakemberek 8 éven át folytatták munkájukat.

Ehhez pedig azért választották az édesség ét verzióit, mert azok tartalmazzák legnagyobb százalékban a kakaót, mely termesztése során szennyeződés léphet fel.

étcsokoládé

Az étcsokoládék 43%-a több ólmot tartalmazott a Kaliforniában megengedett maximális dózisszintnél, míg az arány kadmium esetében 35% volt. A kutatók emellett arzénszintet is vizsgáltak: olyan terméket nem találtak, mely jelentősen szennyezett lett volna a nehézfémmel.

„A tanulmányban szereplő kakaótartalmú termékek ugyanannyi vagy akár még több ólmot és kadmiumot tartalmaznak, mint azok az élelmiszerek, melyeket az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) a leginkább szennyezettek tart” – hangsúlyozta Jane Houlihan, a Healthy Babies Bright Futures szakmai szervezet igazgatója.

Ólomszennyezettség szempontjából a kekszek, a fehérborok és az amerikaiak kedvenc salátaöntete, a bolti ranch szósz a leginkább érintett élelmiszerek az FDA szerint.

Kadmium pedig legnagyobb arányban a napraforgómagot, a spenótot, a salátákat és a burgonyachipseket szennyezi.

Viszlát, étcsokoládé?

Fontos megjegyezni, hogy az étcsokoládé fogyasztását – édesség lévén – a táplálkozási szakemberek egyébként is csak kis mennyiségben ajánlják. Ha valaki ezt betartja, bizonyára úgy gondolja, az a kevés nehézfém, melyet a szennyezett termékkel bevisz, nem fejt ki semmilyen hatást.

étcsokoládé

Ám a kockázat várandósok, kisgyermekek illetve egészségügyi problémával küszködők esetében még magasabb. Emellett a fogyasztás gyakorisága sem mindegy.

Csupán kis mennyiségű kadmiumbevitel hosszú távon például vesebetegségek kiváltó oka is lehet.

A WHO pedig egyértelműen kimondja, gyermekek esetében nincs olyan, hogy biztonságos ólommennyiség. Az ugyanis szervezetükben hatékonyan fel tud szívódni, befolyásolva agyuk fejlődését, figyelemzavarokat, tanulási nehézségeket, akár alacsony IQ-szintet eredményezve.

Bár a CNN cikkében megszólaltatott amerikai Édességgyártók Szövetsége (National Confectioners Association) hangsúlyozta, továbbra is nyugodtan fogyaszthatunk mértékkel étcsokoládét, Jane Houlihan szerint itt az idő, hogy a szakemberek felhívják a figyelmet az azzal járó kockázati tényezőkre.

Fotók: Freepik

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/cnn.com

Magazin ajánló: