Mezei zsurló a gombás betegségek ellen
A zöld meddő hajtásokat érdemes belőle gyűjteni, és otthon szépen leszárítani. Egy jó nagy csokrot 5 liter vízben forraltam 45 percig. (Frissen, szárítás nélkül is használható, akkor egy éjszakát áztassuk!) Ha kihűlt, ötszörös hígításban használható permetszerként. Fontos, hogy mindig megelőzésként alkalmazzuk, mert ha már megtörtént a baj, nem hatásos. Úgy fejti ki a hatását, hogy a benne rejlő kovasav, flavonoidok, szilikátok, kálium, nátrium, kalcium, magnézium, cink és vas erős immunerősítő hatással bírnak és szilárdítják a növényi sejtfalat, így a kórokozók nem juthatnak azon át. Bizonyítottan bevált ventúriás varasodás, lisztharmat és tafrina ellen is.
Chilipaprika-főzet

Ez a főzet sikerrel alkalmazható kártevők, különösen hernyók kártétele ellen, de bevethetjük kisebb vadkárok elkerülése érdekében is olyan kertekben, ahol nem megoldott a kerítés, és előfordulhat, hogy megjelenik néhány kíváncsiskodó nyuszi vagy őz. A frissen telepített gyümölcsbokrok, zöldségek rágásának elkerülésére permetezhetjük ki ezt a növényekre, és az állatoknak nem lesz kedvük nyalogatni és megrágni ezeket.
Amint ez a főzet kihűlt, már használhatjuk is, áttöltjük egy kézi permetezőbe és már fújhatjuk is a növényekre. Ha nincs otthon friss erős paprika, akkor sincs baj, mert a boltban kapható szárítottal is tökéletesen működik. Ebben az esetben kb. egy púpozott evőkanál chiliport elkeverünk fél liter vízben egy teáskanál folyékony szappannal. Forralunk rajta egyet, és hűtés után ez is azonnal használható.
Csalán- és céklalevél mix a sárgulás ellen
A másik leggyakoribb tünet, ami a teraszokon is azonnal pánikot okoz, mikor azt látjuk, hogy egyik-másik zöldség, gyümölcs, esetleg dísznövény sárgulni kezd a levelek érközeiben (klorózis). Ez a tünet akkor alakul ki, amikor a növény szöveteiben vashiány lép fel. Mindenfajta növénynél találkozhatunk a problémával, de a cserépben nevelt citrusféléket különösen gyakran érinti.
A fotoszintézis a növények életfenntartó folyamata, amely során napfény, víz és szén-dioxid felhasználásával glükózt hoznak létre, amely energiát biztosít a szervezetük növekedéséhez és fejlődéséhez, valamint oxigént, amelyet visszaengednek a légkörbe. Ehhez a folyamathoz rengeteg vasra van szükségük.
A csalán (Urtica dioica) és a cékla (Beta vulgaris sp. esculenta) leveleinek keverékét a kertben több napig is szoktuk érlelni, de balkonkörülmények közt nem ajánlatos, ha csak nem akarjuk a barátokat és rokonokat távol tartani. A gyűjtést követően csak egy éjszakát áztassuk. Csalánlevélből és -hajtásból, illetve céklalevélből is egy-egy nagyobb marékkal tegyünk 10 liter vízbe, és másnap keverjük az öntözővízhez. Célszerű hetente ismételni. Külön-külön is alkalmazható a csalán és a cékla, de keverve hatásosabb. Ha nem fogy el egyszerre, akkor célszerű átszűrve palackokban tárolni és ebből tenni az öntözővízhez, így folyamatosan lesz házi tápoldatunk.