0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Sulyán Cukrászda: karácsonyi kóstoló selyempapírba zárt ünnepi ízekkel

A szaloncukor szinte minden magyar otthonban elmaradhatatlan része az adventi készülődésnek. Az édesség, mely a hazai cukrász- és édességipar fontos terméke, 2024-ben bekerült az agrár- és élelmiszergazdasági hungarikumok közé.

A Sulyán Cukrászda 2012. óta állítja elő a finomságot: Sulyánné Benkó Katalin cukrászmester – aki Szilvagombóc tortájával 2010-ben elnyerte a Magyarország születésnapi tortája címet – kezdeményezte, hogy tegyenek egy próbát a házi elkészítésével. Eleinte minden egyes szemet kézzel formáztak eredeti Lübecki marcipánból, majd a családi és munkatársi körben aratott nagy sikerek után úgy döntöttek, magasabb szintre emelik a szaloncukrok termelését és értékesítését. A családi vállalkozás édességei azóta számos díjat érdemeltek ki. Az MMG DIREKT stúdiójában Katalinnal beszélgettünk műhelytitkokról, tradíciókról, új trendekről, piaci tendenciákról és a selyempapírba zárt ünnepi ízekről.

Sulyán Cukrászda: a kezdetek

A történet több, mint negyven évvel ezelőtt kezdődött Veresegyházán: a Sulyán Cukrászda 1980. május 25-én nyitotta meg először kapuit. Az alapítók Sulyán Pálné cukrászmester, és férje, Sulyán Pál voltak. Az idők folyamán a hajdani kicsi, gépekkel kevésbé felszerelt cukrászda egy nagy, modern üzemmé nőtte ki magát. Nyaranta fagylalttal várják a vendégeket, azonban az őszi-téli időszak beköszöntével a pult kiürül: ebben az időszakban  üresen áll a következő szezonig. Egészen pontosan csak állt egészen addig, amíg úgy nem döntöttek: szaloncukorral fogják feltölteni. Kezdetben készen vásárolták az édességet, ami csillogó csomagolásával azonnal a vevők egyik kedvencévé vált.

Az egyetlen, amivel a tulajdonosok nem voltak megelégedve, az a minőség volt, ennélfogva egy évtizede úgy döntöttek, a házi változatok mellett teszik le a voksukat, melyeket először asztalt szilvával és dióval, valamint kandírozott narancshéjjal töltve készítettek, és amikből azóta már huszonnyolc íz-variációt kínálnak.

Pisztácia Sulyán

A portfóliójukban megtalálható az idei év kétségtelenül slágerének számító pisztácia is. Az alapanyag körülbelül két éve – a különböző közösségi média platformok révén – vált népszerűvé, azóta pedig szinte nincsen olyan cukrászati és sütőipari termék, amelyet ne töltöttek volna már meg az ikonikus zöld krémmel. A Sulyán Cukrászda is előszeretettel alkalmazza nem csak a szaloncukroknál, hanem süteményeknél, fagylaltoknál is. Az esetek nagy részében ők maguk pörkölik, majd főzik meg a magokat. Többször tartottak már tematikus hetet is, amikor a kínáló csak és kizárólag pisztáciás ínyencségekkel volt megpakolva – ekkor a forgalom is jelentősen megnőtt. Úgy vélik, érdemes résen lenni és kihasználni az új divathullámok adta lehetőségeket mivel azzal, hogy folyamatosan idomulnak a mindenkori fogyasztói igényekhez növelhetik a vásárlók elégedettségét, hűségét.

Forrás: Sulyán Cukrászda

Variációk egy témára

Nem csak a pisztácia iránt érzékelnek ugyanakkor fokozódó keresletet, hanem a liszt-, tej-, tojás-, cukormentes és vegán élelmiszerek tekintetében is, amire igyekeznek minél szélesebb palettával reagálni.

Azt tapasztalják, hogy nem csak az allergiások, ételintoleranciával küzdők választása esik a mentes termékekre, hanem sokan a tudatosság és az egészséges életmód jegyében döntenek úgy, hogy minimalizálják a táplálkozásukban például a szénhidrátbevitelt.
Forrás: Sulyán Cukrászda

Fejlesztési, gyártási oldalról a fő kihívást az okozza számukra ezeknél a süteményeknél, szaloncukroknál, hogy nagyon szűk a felhasználható alapanyagok spektruma, illetve nehéz helyettesítőket találni úgy, hogy a fogyasztók a hagyományos, megszokott ízeket keresik ezekben is.Míg a vevők a bizalmukkal jutalmazzák a Sulyán munkáját, addig a szakma díjakkal honorálta. A legfrissebbeket kiemelve:

  • 2023. Év Cukormentes Szaloncukra 3. helyezett: Aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukor
  • 2023. Év A gyerekek kedvenc szaloncukra: Kék spirulinás rágógumis robbanócukros fehércsokoládé trüffel szaloncukor
  • 2024. Az Év Szaloncukra 3. helyezett: Mogyorókrémes chips-es szaloncukor
  • 2024. Év A gyerekek kedvenc szaloncukra 2. helyezett: Robbanó cukros popcornos szaloncukor
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: