A Sulyán Cukrászda 2012. óta állítja elő a finomságot: Sulyánné Benkó Katalin cukrászmester – aki Szilvagombóc tortájával 2010-ben elnyerte a Magyarország születésnapi tortája címet – kezdeményezte, hogy tegyenek egy próbát a házi elkészítésével. Eleinte minden egyes szemet kézzel formáztak eredeti Lübecki marcipánból, majd a családi és munkatársi körben aratott nagy sikerek után úgy döntöttek, magasabb szintre emelik a szaloncukrok termelését és értékesítését. A családi vállalkozás édességei azóta számos díjat érdemeltek ki. Az MMG DIREKT stúdiójában Katalinnal beszélgettünk műhelytitkokról, tradíciókról, új trendekről, piaci tendenciákról és a selyempapírba zárt ünnepi ízekről.
Sulyán Cukrászda: a kezdetek
A történet több, mint negyven évvel ezelőtt kezdődött Veresegyházán: a Sulyán Cukrászda 1980. május 25-én nyitotta meg először kapuit. Az alapítók Sulyán Pálné cukrászmester, és férje, Sulyán Pál voltak. Az idők folyamán a hajdani kicsi, gépekkel kevésbé felszerelt cukrászda egy nagy, modern üzemmé nőtte ki magát. Nyaranta fagylalttal várják a vendégeket, azonban az őszi-téli időszak beköszöntével a pult kiürül: ebben az időszakban üresen áll a következő szezonig. Egészen pontosan csak állt egészen addig, amíg úgy nem döntöttek: szaloncukorral fogják feltölteni. Kezdetben készen vásárolták az édességet, ami csillogó csomagolásával azonnal a vevők egyik kedvencévé vált.
Pisztácia Sulyán
A portfóliójukban megtalálható az idei év kétségtelenül slágerének számító pisztácia is. Az alapanyag körülbelül két éve – a különböző közösségi média platformok révén – vált népszerűvé, azóta pedig szinte nincsen olyan cukrászati és sütőipari termék, amelyet ne töltöttek volna már meg az ikonikus zöld krémmel. A Sulyán Cukrászda is előszeretettel alkalmazza nem csak a szaloncukroknál, hanem süteményeknél, fagylaltoknál is. Az esetek nagy részében ők maguk pörkölik, majd főzik meg a magokat. Többször tartottak már tematikus hetet is, amikor a kínáló csak és kizárólag pisztáciás ínyencségekkel volt megpakolva – ekkor a forgalom is jelentősen megnőtt. Úgy vélik, érdemes résen lenni és kihasználni az új divathullámok adta lehetőségeket mivel azzal, hogy folyamatosan idomulnak a mindenkori fogyasztói igényekhez növelhetik a vásárlók elégedettségét, hűségét.
Variációk egy témára
Nem csak a pisztácia iránt érzékelnek ugyanakkor fokozódó keresletet, hanem a liszt-, tej-, tojás-, cukormentes és vegán élelmiszerek tekintetében is, amire igyekeznek minél szélesebb palettával reagálni.
Fejlesztési, gyártási oldalról a fő kihívást az okozza számukra ezeknél a süteményeknél, szaloncukroknál, hogy nagyon szűk a felhasználható alapanyagok spektruma, illetve nehéz helyettesítőket találni úgy, hogy a fogyasztók a hagyományos, megszokott ízeket keresik ezekben is.Míg a vevők a bizalmukkal jutalmazzák a Sulyán munkáját, addig a szakma díjakkal honorálta. A legfrissebbeket kiemelve:
- 2023. Év Cukormentes Szaloncukra 3. helyezett: Aszalt gyümölcsös édesítőszeres szaloncukor
- 2023. Év A gyerekek kedvenc szaloncukra: Kék spirulinás rágógumis robbanócukros fehércsokoládé trüffel szaloncukor
- 2024. Az Év Szaloncukra 3. helyezett: Mogyorókrémes chips-es szaloncukor
- 2024. Év A gyerekek kedvenc szaloncukra 2. helyezett: Robbanó cukros popcornos szaloncukor