0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 12.

Sulyán Cukrászda: karácsonyi kóstoló selyempapírba zárt ünnepi ízekkel

A szaloncukor szinte minden magyar otthonban elmaradhatatlan része az adventi készülődésnek. Az édesség, mely a hazai cukrász- és édességipar fontos terméke, 2024-ben bekerült az agrár- és élelmiszergazdasági hungarikumok közé.

Nehézségek

A vásárlóközönség becsüli az esztétikumot, az illatot és az ízt, viszont az előállításba fektetett hosszú munkaórákba vagy az alapanyagok korántsem egyszerű beszerzési metodikájába nem lát bele, holott ezek a háttérfolyamatok óriási jelentőséggel bírnak. Az elmúlt időszakban hírportálunkon is több cikk szólt például a kakaó árának várható ugrásszerű növekedéséről és a piaci kínálat drasztikus csökkenéséről. A cukrászmester szerint, ez már nem csak előrejelzés, hanem a valóság, amit már Magyarországon is erősen éreznek:

„Jelentősen emelkedett a kakaó ára, ami számos kérdést vet fel gazdasági és etikai szempontokból egyaránt. Az ültetvények 70 %-a délnyugat Afrikában található: ezek javarészt kis gazdaságok, ahol nagyon szegény körülmények között dolgoznak az emberek. Ez kiegészül az éghajlatváltozással és a kártevők számának gyarapodásával. A termelők nem vagy csak nagy küzdelmek árán tudják felvenni a harcot ezekkel a tényezőkkel. Ami minket illet, nagy a kitettségünk az ilyesfajta problémáknál, lévén egy cukrászda a kakaót rendszeresen sok formában és nagy mennyiségben használja fel.

Összehasonlításképpen, egy kamion csokoládét – amit ugyan abból a gyárból, ugyan olyan minőségben rendeltünk – 1700 forint kilogrammonkénti áron tudtunk megvásárolni, míg 2024-ben ez az érték már meghaladta a hatezret. Három és félszeres emelés néhány év leforgása alatt. Nagyon nehéz lekövetni.

A süteményeknél még valamivel jobb a helyzet, mert ott a nem csokoládésokkal tudunk kompenzálni, viszont ezt a szaloncukroknál egyáltalán nem tudjuk megtenni, beépíteni. Tisztában vagyok vele, hogy nagyon drága, amit sokan kifogásolnak is, de a mi oldalunkat is úgy hiszem, meg lehet érteni: minimálisra csökkentettük már az árrésünket. Hozzá kell tenni, hogy az összes többi alapanyagnál is hasonló a tényállás, mindennek elszállt az ára. Persze, itt mondhatják, hogy miért nem helyettesítjük, mondjuk a lübecki marcipánt egy olyannal, ami olcsóbb és magasabb a cukortartalma. A válaszunk az, hogy nem szeretnénk lejjebb adni abból a minőségből, amit már egyszer elértünk.”

A teljes stúdióbeszélgetésről készült felvételt a Magyar Mezőgazdaság YouTube – csatornáján láthatják az érdeklődők, ahol az is kiderül, hogy miként történik a termékfejlesztés, melyek a preferált csomagolási technikák, mi Katalin kedvenc szaloncukra és mit tart a szakmája legnagyobb kihívásának. Ezen felül, utánajárunk a Sulyán Cukrászda tapasztalatainak arra vonatkozóan, hogy az emberek a karácsonyi édességek esetében vajon a családi recepteket, az internetes útmutatókat vagy a cukrászdák készítményeit preferálják-e jobban.
Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: