Nehézségek
A vásárlóközönség becsüli az esztétikumot, az illatot és az ízt, viszont az előállításba fektetett hosszú munkaórákba vagy az alapanyagok korántsem egyszerű beszerzési metodikájába nem lát bele, holott ezek a háttérfolyamatok óriási jelentőséggel bírnak. Az elmúlt időszakban hírportálunkon is több cikk szólt például a kakaó árának várható ugrásszerű növekedéséről és a piaci kínálat drasztikus csökkenéséről. A cukrászmester szerint, ez már nem csak előrejelzés, hanem a valóság, amit már Magyarországon is erősen éreznek:
„Jelentősen emelkedett a kakaó ára, ami számos kérdést vet fel gazdasági és etikai szempontokból egyaránt. Az ültetvények 70 %-a délnyugat Afrikában található: ezek javarészt kis gazdaságok, ahol nagyon szegény körülmények között dolgoznak az emberek. Ez kiegészül az éghajlatváltozással és a kártevők számának gyarapodásával. A termelők nem vagy csak nagy küzdelmek árán tudják felvenni a harcot ezekkel a tényezőkkel. Ami minket illet, nagy a kitettségünk az ilyesfajta problémáknál, lévén egy cukrászda a kakaót rendszeresen sok formában és nagy mennyiségben használja fel.
A süteményeknél még valamivel jobb a helyzet, mert ott a nem csokoládésokkal tudunk kompenzálni, viszont ezt a szaloncukroknál egyáltalán nem tudjuk megtenni, beépíteni. Tisztában vagyok vele, hogy nagyon drága, amit sokan kifogásolnak is, de a mi oldalunkat is úgy hiszem, meg lehet érteni: minimálisra csökkentettük már az árrésünket. Hozzá kell tenni, hogy az összes többi alapanyagnál is hasonló a tényállás, mindennek elszállt az ára. Persze, itt mondhatják, hogy miért nem helyettesítjük, mondjuk a lübecki marcipánt egy olyannal, ami olcsóbb és magasabb a cukortartalma. A válaszunk az, hogy nem szeretnénk lejjebb adni abból a minőségből, amit már egyszer elértünk.”
- Halak karácsonyra hangolva: 5 ínycsiklandó ötlet, amit idén mindenképp próbálj ki
- Ez a különlegesség lett a 2024-es Év Szaloncukra