Az élelmiszeripar gyorsan fejlődött, mi pedig állva maradtunk. Az üzletek polcain szinte megszámlálhatatlan különféle termék található. Ez szinte behozhatatlan hátrányt jelent számunkra, ugyanis elkényelmesítették a fogyasztóinkat, ezért nehéz eladni a csurgós, ragadós lépes mézet. Ugyanakkor előny is, mivel van mit másolni, tehát nem kell újra kitalálni!
Számomra a Balaton-szelet a minta, amely egy nápolyiszelet csokoládébevonattal. Forgalomban van ennek ömlesztett változata is.
Ha a nápolyiszeletet lépesméz-szeletre cseréljük, akkor a Balaton-szelethez hasonlóan egyszerűen fogyasztható termékhez jutunk.
Ennek a tömeggyártása sem okozhat gondot, így ez egy olyan termék lehet, amely kitörést jelenthet a véget nem érő árvitából. Különösen gyermekeink számára lehet kedvelt csemege, amelynek számos jótékony, egészségmegőrző hatása is van.
Gyakorlati rész
A biztatónak látszó leírtak után kérdés a termék elkészítésének gyakorlati módja, ami egy konyhában, egyszerű konyhai eszközökkel kivitelezhető (1. kép).
Lássuk az eszközöket és a terméket!
A látott képek alapján otthon bárki könnyen elkészítheti a csemegét. A csokoládét zománcos fémbögrében meleg vízbe állítva megolvasztjuk, majd a lépes mézre csurgatjuk (2. kép). Ezután hűtőben lehűtjük, majd a hűtőből kivéve, az öntőformából kipattintjuk (3. kép, bal oldalon felvágott lépesméz-darabok).
Csakhogy egyik nehézség szüli a másikat. Ugyanis ez a termék nem méhészeti termék, ezért üzleti célú gyártása legalábbis élelmiszeripari szakközépiskolai végzettséget igényel. Ez a követelmény együttműködéssel és szervezéssel megoldható.
Az általam bemutatott termék üzleti hasznosítása tömeg- gyártást igényel, ami szintén megoldandó feladat.
Bízom abban, hogy lesz, aki átveszi tőlem a stafétabotot, és az ötletem üzletileg is hasznosul. Ha mégsem, akkor ezzel a kézműves módszerrel családi fogyasztásra vagy ajándékozásra bárki hasznosíthatja.

Ajánljuk még: