Bizonyos vetőmagokat egyszerűen beszerezhetünk, ám ritkaságokhoz leginkább külföldről, tájfajtákhoz magbörzékről juthatunk, ehhez pedig kell némi idő.
Megéri jól megtervezni vetőmagokat
A tudatos növénynemesítés évei a terméshozam növekedését eredményezték, de egyben megnövekedett igényeket is támasztanak ezekkel a fajtákkal szemben. A mai növények nagyobb és jobb minőségű termést hoznak, mint évszázadokkal ezelőtti őseik, ám megnőtt az igény a gondozásra, például a tápanyag-utánpótlásra és a növényvédelemre. Ezért a jó minőségű vetőmag nem feltétlenül az egyetlen tényező, amely a termelés sikeréhez vezet, de a vetőmag minőségi paraméterei jelentős hatással vannak a terméshozamra.
A család igényeihez igazítsuk a kert összetételét vetőmagokat
Általában a paradicsom, a paprika és az uborka minden családban jól fogy, ahogy a főzőtök és a cukkini is, ezekből érdemes többet tervezni. Kaporból néhány tő elég és a levélpetrezselyem is kis helyet igényel. Első tehát a vetőmag szükséglet meghatározása.
Tervezzünk térben és időben vetőmagokat
A térbeli tervezés mellett gondolkodjunk el az időbeli tervezésről is. Vannak rövid tenyészidejű növények, ilyen a tépősaláta, a hónapos retek, ezekre nem kell feltétlenül külön helyet hagyni, mert például a hosszabb tenyészidejű paradicsomok előtt is termeszthetők, melyeket csak májusban ültetünk majd ki. Azaz február végétől termeljük például a hónapos retket, tépősalátát, madársalátát, rukkolát, majd ezeket betakarítjuk, és helyükre kerül a paprika, paradicsom, uborka, cukkini, vagy a dinnye.
A minőségi vetőmag alap vetőmagokat
A vetőmagoknál a fajtaazonosság alapkövetelmény, hiszen, ha sárga, körte alakú koktélparadicsomot várunk, akkor a piros, kerek csalódás lesz. Szerencsére a vásárolt magoknál még a könnyen összetéveszthető fajok (pl. uborka, vagy dinnye) vetőmagjai sem jelentenek általában problémát, de a saját magfogást érdemes jól adminisztrálni.
A minőségi mutatók közül a vetőmag tisztasága az ép és fajtaazonos vetőmagok súlyszázalékát jelenti. Ez a mutató jelzi, hogy a jó minőségű vetőmagok közé mennyi idegen, dohos, repedt vagy fertőzött vetőmag keveredik.
A vetőmag csírázóképessége egy másik fontos kritérium. Az időegységre jutó egészséges egyedek számát laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok alapján határozzák meg.
Ügyeljünk a tárolásra vetőmagokat
A magvak, hivatalos nevükön „ivaros szaporítószervek” tárolási ideje fajonként eltérő. Az olajtartalmúakat (tök, napraforgó) a lehető leghamarabb el kell vetni, mivel nem megfelelő tárolás esetén hajlamosak a romlásra. Ha a zacskón nincs feltüntetve, hogy hány mag van benne, az ezerszemű súly (ezermagtömeg) jó támpont. Ez hozzávetőleges képet ad a zacskóban lévő magok mennyiségéről. Ha saját magot termesztünk, akkor olyan magokat válasszunk, amelyek mérete megközelítőleg egyforma, azaz azonos mérettartományba esik.