0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 12.

Napjaink élelmiszerei lassú mérgek lennének az izmoknak?

Egy új tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentősen megnövelheti a zsírmennyiséget a combok területén.

Napjainkban egyre több ultrafeldolgozott élelmiszer fogy, ám ezzel egy időben rántja le a tudomány a leplet a kényelmi ételek veszélyeiről is. Az adalékanyagokban gazdag UPF-ek fogyasztása ugyanis – legyen szó hamburgerről, gabonapehelyről, vagy akár üdítőről – számos egészségügyi kockázattal jár. Növeli a szív-és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kockázatát, gyulladást okoz a szervezetben, tápanyagszegény életmódhoz vezethet, nem beszélve az elhízásról. Nemrég a kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek biológiai korunkat is megnövelhetik, azaz sejtszinten öregíthetik a szervezetet.

Ezúttal pedig a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) végzett kutatást arról, milyen hatást gyakorol az izomzatra illetve a zsírtömegre ezeknek az egészségtelen élelmiszereknek a fogyasztása – írja az Euronews.

gyorsételek, ultrafeldolgozott élelmiszer, hamburger, sült krumpli
Fotó: Pixabay

Minél feldolgozottabb, annál több jön fel? ultrafeldolgozott

A kutatásban 666 személy vett részt, az általuk elfogyasztott ételeket pedig az úgynevezett NOVA-klasszifikáció szerint osztályozták, mely az élelmiszereket és italokat feldolgozási szintjük függvényében négy kategóriába sorolja. Az említett, nemzetközileg elismert élelmiszer-osztályozási rendszer szerint egy élelmiszer vagy feldolgozatlan/minimálisan feldolgozott (pl. zöldség, olajos mag, nyers hús), vagy feldolgozott alapanyag/konyhai összetevő (pl. cukor, só, vaj, méz), vagy feldolgozott élelmiszer (pl. konzerv, kenyér, sajt), vagy pedig ultrafeldolgozott élelmiszer (pl. chips, készétel, keksz) lehet.

A kutatás eredményeit az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves ülésén mutatták be. A szakemberek megállapították, hogy

az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható a combizmokban lévő intramuszkuláris zsír felhalmozódásával.

Az eredményekre MRI-vizsgálat révén tettek szert, azzal elemezték a vázizomzatot. A jelenség a résztvevők kalóriabevitelétől, testtömegindexétől (BMI) vagy fizikai aktivitási szintjétől függetlenül volt megfigyelhető.

súly, test, elhízás
Fotó: Freepik

Nemcsak esztétikai, de komoly egészségügyi probléma is

Dr. Zehra Akkaya, az egyetem kutatója hangsúlyozta, munkájuk során egyedülálló módon azt vizsgálták, milyen hatással van az elfogyasztott ételek minősége a szervezetre.

A combizomzat állapota kulcsfontosságú tényezője egészségünknek, hiszen korábban már számos kutatás bebizonyította, hogy romlása porckopást okozhat a térdben, illetve súlyosbíthatja annak fennálló állapotát. Ez nemcsak jelentős ízületi fájdalommal, de mozgáskorlátozottsággal, elhanyagolt, késői állapotában akár még mozgásképtelenséggel is járhat.

A zsírfelhalmozódás következtében ráadásul inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat. Sőt, a nagy mennyiségű intramuszkuláris zsírt korábbi kutatások szív- és érrendszeri betegségekkel, izomsorvadással is összefüggésbe hozták.

A táplálkozási szakemberek azt ajánlják, ultrafeldolgozott élelmiszerekből lehetőleg semennyit ne fogyasszunk: helyettük válasszunk friss, rostban gazdag, kevés összetevőből álló alapanyagokat, melyekből magunk készítsük el az ételeinket. Így nemcsak csökkenthetjük a krónikus betegségek kockázatát, de egészséges testsúllyal, energikusabban élhetjük mindennapjainkat.

saláta
Fotó: Pexels
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: