Napjainkban egyre több ultrafeldolgozott élelmiszer fogy, ám ezzel egy időben rántja le a tudomány a leplet a kényelmi ételek veszélyeiről is. Az adalékanyagokban gazdag UPF-ek fogyasztása ugyanis – legyen szó hamburgerről, gabonapehelyről, vagy akár üdítőről – számos egészségügyi kockázattal jár. Növeli a szív-és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kockázatát, gyulladást okoz a szervezetben, tápanyagszegény életmódhoz vezethet, nem beszélve az elhízásról. Nemrég a kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek biológiai korunkat is megnövelhetik, azaz sejtszinten öregíthetik a szervezetet.
Ezúttal pedig a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem (UCSF) végzett kutatást arról, milyen hatást gyakorol az izomzatra illetve a zsírtömegre ezeknek az egészségtelen élelmiszereknek a fogyasztása – írja az Euronews.

Minél feldolgozottabb, annál több jön fel? ultrafeldolgozott
A kutatásban 666 személy vett részt, az általuk elfogyasztott ételeket pedig az úgynevezett NOVA-klasszifikáció szerint osztályozták, mely az élelmiszereket és italokat feldolgozási szintjük függvényében négy kategóriába sorolja. Az említett, nemzetközileg elismert élelmiszer-osztályozási rendszer szerint egy élelmiszer vagy feldolgozatlan/minimálisan feldolgozott (pl. zöldség, olajos mag, nyers hús), vagy feldolgozott alapanyag/konyhai összetevő (pl. cukor, só, vaj, méz), vagy feldolgozott élelmiszer (pl. konzerv, kenyér, sajt), vagy pedig ultrafeldolgozott élelmiszer (pl. chips, készétel, keksz) lehet.
A kutatás eredményeit az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves ülésén mutatták be. A szakemberek megállapították, hogy
Az eredményekre MRI-vizsgálat révén tettek szert, azzal elemezték a vázizomzatot. A jelenség a résztvevők kalóriabevitelétől, testtömegindexétől (BMI) vagy fizikai aktivitási szintjétől függetlenül volt megfigyelhető.

Nemcsak esztétikai, de komoly egészségügyi probléma is
Dr. Zehra Akkaya, az egyetem kutatója hangsúlyozta, munkájuk során egyedülálló módon azt vizsgálták, milyen hatással van az elfogyasztott ételek minősége a szervezetre.
A combizomzat állapota kulcsfontosságú tényezője egészségünknek, hiszen korábban már számos kutatás bebizonyította, hogy romlása porckopást okozhat a térdben, illetve súlyosbíthatja annak fennálló állapotát. Ez nemcsak jelentős ízületi fájdalommal, de mozgáskorlátozottsággal, elhanyagolt, késői állapotában akár még mozgásképtelenséggel is járhat.
A táplálkozási szakemberek azt ajánlják, ultrafeldolgozott élelmiszerekből lehetőleg semennyit ne fogyasszunk: helyettük válasszunk friss, rostban gazdag, kevés összetevőből álló alapanyagokat, melyekből magunk készítsük el az ételeinket. Így nemcsak csökkenthetjük a krónikus betegségek kockázatát, de egészséges testsúllyal, energikusabban élhetjük mindennapjainkat.
