Magyar tanulságok
A gloucestershire-i konfliktus Magyarország számára is tanulságos lehet. Hazánkban a tejtermelés szintén fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban, és a helyi termékek népszerűsítése egyre nagyobb hangsúlyt kap. Magyarországon az éghajlat és a természeti adottságok – hasonlóan az Egyesült Királysághoz – kedvezőek a tejtermeléshez, hiszen a Kárpát-medence dús legelői évszázadok óta biztosítják a szükséges forrásokat.
Ugyanakkor az utóbbi években nálunk is növekvő trend a növényi alapú tejalternatívák fogyasztása, amit részben az egészségtudatosság, részben pedig a fenntarthatóság iránti igény vezérel (de azért jegyezzük meg, gyakran egészségügyi oka van).

Egyensúly a fenntarthatóság és a helyi gazdaság között
A fenntarthatóság elérése érdekében nem lehet figyelmen kívül hagyni a helyi adottságokat és gazdaságokat. A magyar gazdák számára is fontos, hogy az élelmiszer-szállítási távokat minimalizáljuk, miközben a fenntartható termelési gyakorlatokat támogatjuk.
Az olyan kampányok, mint a Swaps in Seconds, pozitív változásokat hozhatnak, ha figyelembe veszik a helyi gazdák érdekeit, és az alternatív megoldások előnyei mellett azok hátrányaira is felhívják a figyelmet.
Mit tehetünk?
Magyarországon a helyi tejtermékek és a növényi alternatívák közötti egyensúly megteremtése érdekében hasznos lehet, ha a helyi tejtermelők támogatása fenntarthatóbb gyakorlatokra koncentrál. Az is segíthet, ha a növényi alapú italok helyi gyártásban készülnek, illetve, ha olyan kampányok indulnak, amelyek a fogyasztókat tájékoztatják mindkét megoldás előnyeiről és hátrányairól.