0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 17.

Egy olaj, ami segíti a gyümölcs- és zöldségtárolást

Olasz eredmények szerint a napraforgóolaj-bevonat javít a körte, a burgonya és más termények tárolhatóságán. A veszélytelen anyag használatát engedélyezte az olasz élelmezési hatóság.

A cesenai Agribiotechnology vállalat közlése szerint a napraforgóolaj újszerű védelmet nyújt, bevonatot képezve a termények felületén. Ez a láthatatlan réteg elzárja az oxigéntől a gyümölcsöt, zöldséget, ami csökkenti az apadási veszteséget. Ezen kívül a benne lévő zsírsavak lassítják is a légzést azáltal, hogy elvonják az oxigént a sejtekből, így pedig lassítják az enzimműködés által kiváltott öregedést. A napraforgóolajban 65-70% a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya. A kezelés eredményeként látványosan javul a hűtőtárolás végére a termények minősége.

A napraforgóolajat melegköd-képzéssel juttatják a termények felületére a szüret után.

Ezzel nemcsak a súlyveszteséget csökkentik a tárolás során, hanem a mechanikai sérülések, nyomódás veszélyét is, aminek a manipuláció és a szállítás alatt vannak kitéve a zöldségek és gyümölcsök, és számottevően megrövidítik a tárolhatóságot, rontják a minőséget.

burgonyában is van bőrfehérítő enzim

Ez az új módszer a kereskedelmi láncok számára is ígéretes, hiszen olyan, kis környezeti hatással járó kezelés, ami nem teszi szükségessé újabb növényvédő szer használatát a tároláshoz.

Ez pedig megegyezik a vásárlók igényével és környezeti szempontból fenntarthatóbb a vegyi megoldásoknál. Fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a napraforgóolaj nem növényvédő szer és nincs érzékelhető hatással a termények ízére, illatára vagy megjelenésére.

A kezelést engedélyezték az Emilia-Romagna tartományból származó integrált termékek tárolásához.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it

Magazin ajánló: