A cesenai Agribiotechnology vállalat közlése szerint a napraforgóolaj újszerű védelmet nyújt, bevonatot képezve a termények felületén. Ez a láthatatlan réteg elzárja az oxigéntől a gyümölcsöt, zöldséget, ami csökkenti az apadási veszteséget. Ezen kívül a benne lévő zsírsavak lassítják is a légzést azáltal, hogy elvonják az oxigént a sejtekből, így pedig lassítják az enzimműködés által kiváltott öregedést. A napraforgóolajban 65-70% a többszörösen telítetlen zsírsavak aránya. A kezelés eredményeként látványosan javul a hűtőtárolás végére a termények minősége.
Ezzel nemcsak a súlyveszteséget csökkentik a tárolás során, hanem a mechanikai sérülések, nyomódás veszélyét is, aminek a manipuláció és a szállítás alatt vannak kitéve a zöldségek és gyümölcsök, és számottevően megrövidítik a tárolhatóságot, rontják a minőséget.
Ez pedig megegyezik a vásárlók igényével és környezeti szempontból fenntarthatóbb a vegyi megoldásoknál. Fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a napraforgóolaj nem növényvédő szer és nincs érzékelhető hatással a termények ízére, illatára vagy megjelenésére.
A kezelést engedélyezték az Emilia-Romagna tartományból származó integrált termékek tárolásához.