0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 17.

Kövér? Sovány? Milyen a jó ló?

Talán nincs még egy olyan téma a lovak körül, ami ennyire szubjektív volna, mint a súlykérdés.

A régi vágású gazdálkodónak a kukoricán hizlalt ló a szép, míg egy, a modern takarmányozástani ismereteken felcseperedett lovasedző vagy állatorvos abban csak a beteg lovat látja. Az esztétikum és az egészség nem mindig állnak köszönőviszonyban egymással. Mutatunk egy kilencfokozatú skálát, amely segít a lótartóknak a kondíció megítélésében. Egyúttal megpróbálunk választ adni arra is, hogy egyes lovak miért nem hagyják abba az evést, ha már jóllaktak.

kondícióbecslésA kondícióbecslés egy texasi állatorvos, dr. Don Henneke módszerén alapszik. Kilencpontos módszernek is hívják, mert a lovakat kondíciójuk alapján kilenc csoportba, pontértékbe sorolja be. Angolul az equine body score system (BSC) kulcsszóra érdemes keresni a téma kapcsán.

A nyak, mar, váll, bordák, ágyék és faroktő területeit bírálják el szemrevételezéssel és tapintással, ezt minden lótartó könnyen megteheti.

Fokozatai az extrém sovány, a nagyon sovány, a sovány, a kissé sovány, a megfelelő, a kissé túlsúlyos, a túlsúlyos, az elhízott és az extrém elhízott. Az itt közölt lista az eredeti Henneke-táblázat fordítása alapján készült, de okvetlenül meg kell jegyezni hozzá, hogy a különböző fajtajellegeket figyelembe kell venni a kondícióbírálatnál (különösen pónik és hidegvérű fajták esetén).

A kondícióbecslés során hat területet nézünk és tapintunk, ezek a felső nyakél, a mar, a hát ágyéki része, a faroktő, a könyök mögötti rész és a bordák (lásd az 1. rajzon).

A kilenc fokozat

Extrém soványnak nevezhető a ló (1-es pont­érték), ha mind a nyakon, mind a maron, mind a vállakon messziről látszódnak és egymástól jól megkülönböztethetők a csontok; a bordák feltűnően kiállnak, a gerinc éles; a csigolyák felső nyúlványai feltűnően kiállnak, szerkezetük jól kivehető; a faroktő, a csípőcsont és a farbúb észrevehetően kiáll.

Nagyon sovány a ló (2-es pontérték), ha a nyakon, a maron és a vállakon a csontok szerkezete szemmel még halványan kivehető; a bordák kiállnak, tapintásra jól elkülönülnek, a gerinc száraz, szögletes, az egyes csigolyák még kivehetők; a csigolyanyúlványok teteje még kiáll, de némi zsírszövet már van a csigolyák alsó felén, a hát mentén; a faroktő, a csípőcsont és a farbúb viszont kiálló.

Sovány a ló (3-as pontérték), ha a nyak kifejezett, szikár, inas, kevés zsír borítja, de a csontok már nem kivehetők rajta; a mar kifejezett, kevés zsír borítja, nem éles, de tapintásra nem is gömbölyded vagy lekerekített; a váll kifejezett, szikár, nagyon kevés zsír borítja, a csontozat nem kivehető rajta; a bordák szemmel alig különülnek el egymástól, de tapintásra még igen, nem élesek, kevés zsír borítja őket; a csigolyanyúlványok alsó feléig már megfigyelhető zsírlerakódás, de a tetejük még enyhén elkülönül; a faroktő kiálló, de szemmel nem különíthetők el az egyes farokcsigolyák; a farbúb enyhén kiáll; a csípőcsont kevés zsírral fedett.

Közepesen sovány (4-es pontérték), ha a nyak és a mar nem feltűnően vékony; a vállak nem utalnak feltűnően soványságra; a bordák szemmel még enyhén kivehetők; a hátból a gerinc enyhén kiemelkedő; a faroktő körül kisebb zsírlerakódás van, a farbúb kerek.

ló egészség

Megfelelőnek akkor nevezhető a ló (5-ös pontérték), ha a nyak belesimul a törzs vonalába; a mar finoman zsírral burkolt; a vállak finoman belesimulnak a törzs vonalába; a bordák szemre nem különülnek el egymástól, de tenyérrel könnyen kitapinthatók; a gerinc a mellette futó izmokkal nagyjából egy szinten van (nem emelkedik ki, sem süllyed be); a faroktő körüli zsír pedig kezd puha tapintásúvá válni.

A közepesen túlsúlyos ló esetén (6-os pont­érték) vékony zsírréteg borítja a nyakat, a mart és a vállat, de az izomzat még jól kivehető; a bordákat borító zsírszövet szivacsos tapintású (puha, enyhén megnyomva kissé besüllyed); enyhén belesüllyedhet a gerinc a hátba (sekély árok van a hátizmok között); a faroktő melletti zsírszövet pedig tapintásra puha.

Túlsúlyos a ló (7-es pontérték), ha közepes mértékű zsírlerakódás van a nyakon, főleg a felső nyakélen, de az izomzat oldalt még kivehető; közepes mértékű zsírlerakódás van a mar mellett és a vállak mögött is, de az izomzat még enyhén kivehető; a bordák zsírral fedettek, de közepesen erős nyomással még tapinthatók; enyhén belesüllyed a gerinc a hátba; a faroktő melletti zsírszövet szemmel láthatóan is puha, nem csak érintésre.

Az elhízott ló (8-as pontérték) nyaka észrevehetően megvastagodott, az izomzat zsírral burkolt, a felső nyakél teteje az izomtól különálló zsírból áll; a mar melletti részeket zsírszövet borítja (burkolt mar); a váll mögötti rész belesimul a test vonalába (nincs feltűnő átmenet a váll és a törzs között); a bordák már nehezen tapinthatók; belesüllyed a gerinc a hátba; a faroktő melletti zsírszövet nagyon puha.

Extrém elhízottnak (9-es pontérték) akkor nevezzük a lovat, ha kidomborodó zsír fedi a nyakat, a felső nyakél zsírdepója jobbra-balra dől (súlyos esetben oldalra ledől); kidomborodó zsír fedi a mart (a nyereg könnyen lefordul róla); kidomborodó zsír borítja a váll mögötti részt, mozgás közben reng a háj; egyenetlen zsírcsíkok (hurkák) fedik a bordákat, a bordák nehezen tapinthatók; erőteljesen belesüllyed a gerinc a hátba, mély árok húzódik végig a háton (megáll benne a víz); a faroktő melletti zsírszövet kidomborodik.

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: