0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 8.

Kövér? Sovány? Milyen a jó ló?

Talán nincs még egy olyan téma a lovak körül, ami ennyire szubjektív volna, mint a súlykérdés.

Étvággyal összefüggő zavarok

Az étvággyal összefüggő zavarok egyik véglete az étvágytalanság. Van néhány tipikus oka annak, ha nem vagy alig eszik a ló (az infografikán láthatod bővebben felsorolva), ezek közé tartozik egyebek között a szomjúság, a szájüregi fájdalom, a stressz, a magas környezeti hőmérséklet és a takarmány minősége. Mindenesetre semmiképpen nem tekinthető normális vagy elfogadható állapotnak, okvetlenül fordulj állatorvoshoz az alapos kivizsgálás érdekében!

A másik a jóllakottság hiánya. Ha egyfolytában, megállás nélkül eszik a ló, akkor előfordulhat, hogy leptinrezisztencia áll a dolog hátterében.

A „jóllakottság-hormonnak” is nevezett leptin a zsírszövetben termelődik, és azt üzeni az agynak, hogy elég a tartalék, nem kell több evés. Minél több a zsírszövet a lovon, annál több termelődik belőle. A leptinrezisztencia azt jelenti, hogy a zsírszövet által termelt leptin hormon egy idő után nem vált ki hatást az agy jóllakottság-központjában; így a ló soha nem érzi magát jóllakottnak, és folyamatosan enni fog. A betegség valószínűleg a túlsúlyos ló túletetése miatt alakul ki, de köze lehet a ló biológiai ritmusának felborulásához és a stresszhez is. A legtöbb elhízott ló és póni leptin- és inzulinrezisztenciában egyaránt szenved. Mindkét állapot visszafordítható, amennyiben csökkentik az energia-bevitelt (evés) és növelik az energiafogyasztást (mozgás).

fitocavallo nospasEvéshez társuló viselkedési zavarok

Itt kell megemlíteni azt is, hogy a mindennapok során nagy kihívást jelentenek az éhséghez társuló viselkedései zavarok és azok kezelése. Az éhes állat ugyanis agresszívvá válva akár ön- és közveszélyes is lehet!

Az éhség az állat számára stresszt jelent. Stresszhormonok és adrenalin jut a vérbe, amelyek mozgósítják az állatot, beindul a „támadj vagy menekülj” hatás.

Tovább ront a helyzeten, ha cukorfüggőség is fennáll (a rossz ízű takarmányt ízletesebbé teszi a melasz, glükóz, fruktóz stb. édes íze, azonban az agy jutalomközpontjának stimulálása miatt könnyen függőség alakulhat ki).

Segíthet megelőzni a rossz szokásokat és mérsékelni a kockázatokat, ha nem hagyjuk nagyon megéhezni a lovat; ha először szénát etetünk és csak utána az abrakot; ha gumipadozatot alkalmazunk, ami védi a patát és a lábat a kaparásnál; ha a fal mellett felmagasítjuk a szalmás-forgácsos almot; ha gumiszőnyeget használunk a fal mellett és a rácsok lefedésére; valamint ha lehetőség szerint kifutóban, karámban etetünk.

fitocavallo donna

Marton Zsófia

Lektorálás: Dr. Kutasi Orsolya
és prof. Dr. Mézes Miklós

A sorozat korábbi részei itt érhetők el:

(x)

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: