0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 17.

Edd magad jókedvűre tél végén! 9 szuperélelmiszer a boldogságért

Az élelmiszereknek nincsenek szuperképességeik, de egyesek vitamin, ásványianyag- és antioxidáns-tartalmukkal nem csak a testünknek hasznosak, hanem a hangulatunkat is feldobják.

Az étrend szerepet játszhat az általános hangulatban, ami télen, amikor az emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek szezonális depressziótól, jól jöhet. Az ételek és a hangulat közötti kapcsolat az agy és a bél közötti szoros összefüggésben rejlik, amelyet gyakran bél-agy tengelynek neveznek. Sok az olyan élelmiszer, amely jótékonyan hat a bélrendszer egészségére, az agy egészségére valamint a hangulatra is, és ez fordítva is igaz. Íme, a 9 legjobb szuperélelmiszer a hangulat javítására a dietetikusok és az orvosi szakirodalom szerint.

Fotó: Freepik

Dió

A dióféléket mindenképpen a hangulatjavító élelmiszerek közé sorolhatjuk. A dióban található esszenciális zsírsavak támogathatják az agy egészségét és csökkenthetik a szervezetben a gyulladást. A dió emellett B6-vitamint is tartalmaz, amely a GABA egyik előanyaga, amely egy olyan neurotranszmitter az agyban, amely elősegíti a nyugalmat.

Kutatások arra is utalnak, hogy a diónak mentális egészségügyi és kognitív előnyei is vannak.

Egy marék dió egészséges nassolnivaló a testnek, az agynak és a hangulatnak egyaránt. Ráadásul sokféleképpen felhasználható egész évben, párosíthatjuk gyümölcsökkel, tehetjük saláták vagy zabkása tetejére. És bármilyen meglepően hangzik is, a dió és a gomba alternatívát jelent a marhahús helyett az olyan ételekben mint például a bolognai szósz.

dió
Forrás: Freepik

Datolya

Fotó: Freepik

A gyümölcsök természetesen édesek, de a datolya extrán, hiszen magas a természetes cukortartalma, és a textúrája miatt kellemes rágcsálni. A  datolya jó forrása az antioxidáns szelénnek, amely segít csökkenteni a depresszió tüneteit. Mivel önmagában is édes, a datolya nem szorul sok segítségre az ízesítésben.

Mégis, rengeteg módja van annak, hogy kreatívan használjuk.

Adjuk hozzá turmixokhoz, vagy turmixoljuk össze őket egy kis meleg vízzel, hogy datolyapasztát készítsünk, amelyet felhasználhatunk sütemények készítésekor, és a chili, a sajtok remek kiegészítője.

Görög joghurt

A tejtermékeket gyakran az erős csontok építésével hozzák összefüggésbe, de az agynak is jót tesznek, mert számos agyműködést elősegítő tápanyagot tartalmaznak, többek között kalciumot, D-vitamint, cinket, B-vitaminokat és fehérjét. A D-vitamin elősegítheti a pozitivitás érzését, és csökkentheti a depressziót.

Ha nem vagy nagy tejivó, próbáld ki a görög joghurtot – ezt önmagában vagy turmixokban és sós mártogatósokban is fogyaszthatod.

A görög joghurt elősegíti az egészséges mikrobiomot, amely szorosan kapcsolódik a hangulatszabályozáshoz, egyes kutatások szerint enyhítheti a szorongást is.

joghurt gyümölcsökkel
Fotó: Freepik

Lazac

Az olyan zsíros halak, mint a lazac, ismertek az agyra gyakorolt jótékony hatásukról, mert gazdag forrásaik az omega-3 zsírsavaknak, amelyek létfontosságúak az agy egészségéhez és a hangulatszabályozáshoz. Az Omega-3 zsírsavak támogatják a szerotonin – egy neurotranszmitter – termelését, amely segít stabilizálni a hangulatot. Még a depresszió csökkentését is segítheti. A fehérjében gazdag lazac remek választás főételként. Grillezhetjük vagy süthetjük, de ha kevés az időnk, tehetünk füstölt lazacot teljes kiőrlésű pirítósra, vagy használhatunk lazackonzervet hamburgerpogácsák készítéséhez.

lazac zöldségekkel
Fotó: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/realsimple.com

Magazin ajánló: