Az étrend szerepet játszhat az általános hangulatban, ami télen, amikor az emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek szezonális depressziótól, jól jöhet. Az ételek és a hangulat közötti kapcsolat az agy és a bél közötti szoros összefüggésben rejlik, amelyet gyakran bél-agy tengelynek neveznek. Sok az olyan élelmiszer, amely jótékonyan hat a bélrendszer egészségére, az agy egészségére valamint a hangulatra is, és ez fordítva is igaz. Íme, a 9 legjobb szuperélelmiszer a hangulat javítására a dietetikusok és az orvosi szakirodalom szerint.

Dió
A dióféléket mindenképpen a hangulatjavító élelmiszerek közé sorolhatjuk. A dióban található esszenciális zsírsavak támogathatják az agy egészségét és csökkenthetik a szervezetben a gyulladást. A dió emellett B6-vitamint is tartalmaz, amely a GABA egyik előanyaga, amely egy olyan neurotranszmitter az agyban, amely elősegíti a nyugalmat.
Egy marék dió egészséges nassolnivaló a testnek, az agynak és a hangulatnak egyaránt. Ráadásul sokféleképpen felhasználható egész évben, párosíthatjuk gyümölcsökkel, tehetjük saláták vagy zabkása tetejére. És bármilyen meglepően hangzik is, a dió és a gomba alternatívát jelent a marhahús helyett az olyan ételekben mint például a bolognai szósz.

Datolya

A gyümölcsök természetesen édesek, de a datolya extrán, hiszen magas a természetes cukortartalma, és a textúrája miatt kellemes rágcsálni. A datolya jó forrása az antioxidáns szelénnek, amely segít csökkenteni a depresszió tüneteit. Mivel önmagában is édes, a datolya nem szorul sok segítségre az ízesítésben.
Adjuk hozzá turmixokhoz, vagy turmixoljuk össze őket egy kis meleg vízzel, hogy datolyapasztát készítsünk, amelyet felhasználhatunk sütemények készítésekor, és a chili, a sajtok remek kiegészítője.
Görög joghurt
A tejtermékeket gyakran az erős csontok építésével hozzák összefüggésbe, de az agynak is jót tesznek, mert számos agyműködést elősegítő tápanyagot tartalmaznak, többek között kalciumot, D-vitamint, cinket, B-vitaminokat és fehérjét. A D-vitamin elősegítheti a pozitivitás érzését, és csökkentheti a depressziót.
A görög joghurt elősegíti az egészséges mikrobiomot, amely szorosan kapcsolódik a hangulatszabályozáshoz, egyes kutatások szerint enyhítheti a szorongást is.

Lazac
Az olyan zsíros halak, mint a lazac, ismertek az agyra gyakorolt jótékony hatásukról, mert gazdag forrásaik az omega-3 zsírsavaknak, amelyek létfontosságúak az agy egészségéhez és a hangulatszabályozáshoz. Az Omega-3 zsírsavak támogatják a szerotonin – egy neurotranszmitter – termelését, amely segít stabilizálni a hangulatot. Még a depresszió csökkentését is segítheti. A fehérjében gazdag lazac remek választás főételként. Grillezhetjük vagy süthetjük, de ha kevés az időnk, tehetünk füstölt lazacot teljes kiőrlésű pirítósra, vagy használhatunk lazackonzervet hamburgerpogácsák készítéséhez.
