Gyömbér a kertben
Mielőtt rátérnénk a konyhai sokoldalúságára, nézzük, hogyan is lesz hozzá saját termesztésű friss gyömbérünk!
A növényünk a gyömbérfélék családjába tartozik, csakúgy, mint a kurkuma és a kardamom. Habár trópusi növény, könnyűszerrel termeszthető a lakásunkban vagy akár a kertünkben is, csupán néhány szabályt kell hozzá betartani.
Szerencsére ma már egyre több helyen beszerezhető az ültetnivaló gyömbér, de a szupermarketek zöldségespultján talált egyedek sem reménytelenek. Igaz, hogy ezeket csírázásgátló szerekkel kezelik, de egy éjszaka vízben áztatás után palántaföldbe elültetve valószínűleg kicsit hosszabb idő elteltével, de ezek is csírázásnak indulnak.

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor azt javaslom, hogy kora tavasszal ültessük el a lakásban és neveljük elő a tavaszi kiültetésre. Olyan rizómát keressünk, amin már megjelentek a szarvacska alakú rügyek. Szét is darabolhatjuk és így több növényünk lesz, ügyelve arra, hogy minden kis darabkán legyen legalább egy rügy. Amennyiben több részre vágjuk, várjuk meg, amíg megszáradnak a vágási felületek, hogy minél kisebb esély legyen az ültetést követően a rothadásra, a gyömbér ugyanis nagyon hajlamos erre.
A palántaföld például tökéletes választás az ültetésre, mert laza közeget biztosít a frissen hajtó gyökereknek. A túl sok vizet nem bírja, de a kiszáradást sem, ezért az a legegyszerűbb, ha palántákhoz kapható kézi vízpermetezővel locsoljuk.
Ha megeredt, májusban akár a kertbe is kiültethetjük, vagy egy nagyobb és mélyebb cserépbe. Igyekezzünk a kert legárnyékosabb, de minimum félárnyékos pontjára elhelyezni, mert a tűző napot egyáltalán nem szívleli.
Én idén lustaságból előnevelés nélkül ültettem be a rizómákat a magaságyásba, a mángoldok és tormák közé, ahol a szép nagy levelek szinte egész évben árnyékolták. Őszre egész nagyra megnőtt, de mivel nem neveltem elő, nem lett túl nagy a fogyasztható része, így most télre visszaültettem cserépbe és a lakásban teleltetem tovább, hogy jövőre tényleg nagyobb mennyiséget arathassak.