0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 17.

Gyömbér, nem csak télen

A gyömbér sok európai számára egy kicsit egzotikus, kicsit rejtélyes, de mindenképpen téli fűszer, ez azonban nem volt mindig így.

Gyömbér a konyhában

gyömbér
Ha friss gyömbért szeretnénk megpucolni, akkor a késsel farigcsálás helyett kaparjuk le a héját teáskanállal. Gyorsabb, és a gyömbérünkből is több marad!
Fotó: Freepik
Na, de mire is használhatjuk a gyömbért a konyhában? A pontosabb kérdés: mire nem?

Felhasználhatjuk frissen, szárítva, darálva, savanyítva, kandírozva, még szirupban főzve is. Indiai, kínai és thai ételeket szinte el se kezdhetünk nélküle, lényegében mindenféle curryt feldob. A koreaiak a kimchibe is teszik. Húsokat és zöldségeket, édeset és sósat egyaránt sikerrel ízesít, remekül közreműködik más fűszerekkel, a chilipaprika, fahéj, szerecsendió, citromnád, babérlevél és kardamom mind más ízjegyét hozza előtérbe. Ha sokáig főzzük, lágyul az íze, ha szárítva vagy porítva használjuk, intenzívebb, csípősebb aromák jönnek elő, mint frissen. Tehetjük italokba is, ki ne szeretne például egy jó gyömbérsört? Vagy ha mindettől egy kicsit zsongna a fejünk, egyszerűen csak beáztathatunk pár szeletet forró vízbe egy jóleső teának a hideg időben. Bárhogy is tegyük, mindig jól jön egy kis gyömbér a konyhában.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: