Gyömbér a konyhában

Fotó: Freepik
Felhasználhatjuk frissen, szárítva, darálva, savanyítva, kandírozva, még szirupban főzve is. Indiai, kínai és thai ételeket szinte el se kezdhetünk nélküle, lényegében mindenféle curryt feldob. A koreaiak a kimchibe is teszik. Húsokat és zöldségeket, édeset és sósat egyaránt sikerrel ízesít, remekül közreműködik más fűszerekkel, a chilipaprika, fahéj, szerecsendió, citromnád, babérlevél és kardamom mind más ízjegyét hozza előtérbe. Ha sokáig főzzük, lágyul az íze, ha szárítva vagy porítva használjuk, intenzívebb, csípősebb aromák jönnek elő, mint frissen. Tehetjük italokba is, ki ne szeretne például egy jó gyömbérsört? Vagy ha mindettől egy kicsit zsongna a fejünk, egyszerűen csak beáztathatunk pár szeletet forró vízbe egy jóleső teának a hideg időben. Bárhogy is tegyük, mindig jól jön egy kis gyömbér a konyhában.