Vágódeszka vásárlásakor több kérdés is kavarog a fejünkben: melyik a legpraktikusabb, melyiket lehet a legkönnyebben tisztítani, melyik a leghigiénikusabb, és melyik az, amelyik a késünknek sem árt? A fa, a bambusz és a műanyag vágódeszka mellett is felhozhatók a gyakorlati használtuk alapján érvek és ellenérvek, ezek figyelembe véve érdemes kiválasztani a számunkra megfelelőbbet.

A műanyag
Könnyebbek, mint a fából készült deszkák, és megfizethetőbbek is. Könnyen tisztíthatók, mert bátran betehetjük a mosogatógépbe, és esetükben így tisztíthatók a leghatékonyabban. Előnyük, hogy nem szívják magukba a vizet, tisztítószereket vagy fertőtlenítőszereket. További pozitív tulajdonságuk, hogy többféle színben kaphatók, így könnyen meg tudjuk különböztetni, melyiket használjuk a húsok, és melyiket a zöldségek vagy a sütemények, kenyerek szeletelésére.

A fából készült
A nemes fából készült vágódeszkának meg kell fizetnünk az árát, de ha vigyázunk rá, akár évtizedekig társunk lehet a konyhában. Strapabíróbb a műanyagnál, és nehezebb használat közben késsel megsérteni a felületét.
A fából készülteket viszont alaposabban kell fertőtleníteni és tisztítani. Ezért tilos több országban éttermekben használni.
Arra figyeljünk, hogy ne áztassuk a fát sokáig, mert rövid idő alatt szétrepedhet a felülete. Soha ne hagyjuk vízben ázni, mivel a fa rostjai túl sok nedvességet szívhatnak magukba, ami vetemedést eredményez. Ezután teljesen szárazan tegyük el a szekrénybe, illetve időnként érdemes bekenni speciális olajjal is.

Habár a természetes alapanyagból készült deszka kiváló tulajdonsága, hogy a baktériumok 99,9%-át perceken belül elpusztítja, mégis érdemes legalább 2-3 darabra beruházni: egyet a péksütiknek, egyet a húsoknak és egyet a zöldségeknek.