0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 27.

Hogyan válasszunk jól vágódeszkát?

A konyha egyik nélkülözhetetlen darabja a vágódeszka. A fából készült felé hajlunk inkább, vagy előnyben részesítjük a műanyagot, esetleg kipróbáljuk a bambuszt? Vajon melyiket tartják a legbiztonságosabbnak?

Vágódeszka vásárlásakor több kérdés is kavarog a fejünkben: melyik a legpraktikusabb, melyiket lehet a legkönnyebben tisztítani, melyik a leghigiénikusabb, és melyik az, amelyik a késünknek sem árt? A fa, a bambusz és a műanyag vágódeszka mellett is felhozhatók a gyakorlati használtuk alapján érvek és ellenérvek, ezek figyelembe véve érdemes kiválasztani a számunkra megfelelőbbet.

Fotó: Pixabay

A műanyag

Könnyebbek, mint a fából készült deszkák, és megfizethetőbbek is. Könnyen tisztíthatók, mert bátran betehetjük a mosogatógépbe, és esetükben így tisztíthatók a leghatékonyabban. Előnyük, hogy nem szívják magukba a vizet, tisztítószereket vagy fertőtlenítőszereket. További pozitív tulajdonságuk, hogy többféle színben kaphatók, így könnyen meg tudjuk különböztetni, melyiket használjuk a húsok, és melyiket a zöldségek vagy a sütemények, kenyerek szeletelésére.

Fotó: Freepik
Viszont használat közben hajlamosabbak a horzsolódásra, karcolódásra és foltosodásra, mint a fából készült deszkák. A késsel okozott apró vágatokban, karcokban pedig megélnek a különböző kórokozók. Fennáll annak a veszélye is, hogy amikor a késsel megsértjük a felületét, mikroműanyagok kerülnek az ételbe.

A fából készült

A nemes fából készült vágódeszkának meg kell fizetnünk az árát, de ha vigyázunk rá, akár évtizedekig társunk lehet a konyhában. Strapabíróbb a műanyagnál, és nehezebb használat közben késsel megsérteni a felületét.

A fából készülteket viszont alaposabban kell fertőtleníteni és tisztítani. Ezért tilos több országban éttermekben használni.

Ráadásul tisztításuk nem csak a fertőtlenítés miatt nehezebb, hanem azért is, mert amíg a műanyag vágódeszkákat nyugodtan betehetjük a mosogatógépbe, a fa eszközök esetében csak a kézi mosás javasolt. Az alapos tisztításra jó módszer, ha bedörzsöljük sóval, majd forró, mosószeres vízzel elmossuk.

Arra figyeljünk, hogy ne áztassuk a fát sokáig, mert rövid idő alatt szétrepedhet a felülete. Soha ne hagyjuk vízben ázni, mivel a fa rostjai túl sok nedvességet szívhatnak magukba, ami vetemedést eredményez. Ezután teljesen szárazan tegyük el a szekrénybe, illetve időnként érdemes bekenni speciális olajjal is.

Fotó: Pixabay

Habár a természetes alapanyagból készült deszka kiváló tulajdonsága, hogy a baktériumok 99,9%-át perceken belül elpusztítja, mégis érdemes legalább 2-3 darabra beruházni: egyet a péksütiknek, egyet a húsoknak és egyet a zöldségeknek.

Arra nem panaszkodhatunk, hogy nagy helyet foglalna, vagy hogy óriási költségekbe kellene vernünk magunkat miatta, hiszen egy megfelelően tárolt vágódeszkát sok éven át használhatunk.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: