A datolya kiemelkedően magas tápértékkel rendelkező élelmiszer. Rengeteg ásványi anyagot, flavonoidot, karotinoidot és fenolvegyületet tartalmaz. Ezenkívül gazdag élelmi rostokban és magas antioxidáns aktivitással bíró fitoösztrogénekben. De mit jelent mindez a gyakorlatban?

Erősíti a védelmünket
Gazdag antioxidánstartalma révén segíti a szervezetet a káros szabad gyökök elleni harcban. Egy vizsgálat szerint
Védi a ketyegőnket
A datolya a kutatások szerint csökkenti az összkoleszterin, az LDL-koleszterin, illetve a trigliceridek szintjét, míg a HDL-koleszterin szintjét emelheti. A trigliceridek a vérben található zsírok egy fajtája. A magas trigliceridszint növelheti a szívbetegség kockázatát, ezért fontos, hogy a trigliceridszintet normális szinten tartsuk.
Javasolják cukorbetegeknek
Bár a datolya a fitokemikáliák kiváló forrása, a datolyafogyasztás cukorbetegségre gyakorolt hatásának jelenlegi bizonyítékai kissé ellentmondásosak. Egyes kutatások azt találták, hogy a magas élelmi rosttartalmú datolya fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegek számára nemcsak hogy biztonságos, egyenesen kívánatos is lenne.