0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 23.

Medjool, a datolyák királya

Nedvesebb, nagyobb, és édesebb, mint más fajták. Ezért érdemelte ki, hogy király datolyának nevezzék.

A datolya kiemelkedően magas tápértékkel rendelkező élelmiszer. Rengeteg ásványi anyagot, flavonoidot, karotinoidot és fenolvegyületet tartalmaz. Ezenkívül gazdag élelmi rostokban és magas antioxidáns aktivitással bíró fitoösztrogénekben. De mit jelent mindez a gyakorlatban?

Medjool (ejtsd: madzshúl) datolya

Erősíti a védelmünket

Gazdag antioxidánstartalma révén segíti a szervezetet a káros szabad gyökök elleni harcban. Egy vizsgálat szerint

a szárított gyümölcsök közül a datolya tartalmazza a legtöbb antioxidánst.

Védi a ketyegőnket

A datolya a kutatások szerint csökkenti az összkoleszterin, az LDL-koleszterin, illetve a trigliceridek szintjét, míg a HDL-koleszterin szintjét emelheti. A trigliceridek a vérben található zsírok egy fajtája. A magas trigliceridszint növelheti a szívbetegség kockázatát, ezért fontos, hogy a trigliceridszintet normális szinten tartsuk.

Javasolják cukorbetegeknek

Bár a datolya a fitokemikáliák kiváló forrása, a datolyafogyasztás cukorbetegségre gyakorolt hatásának jelenlegi bizonyítékai kissé ellentmondásosak. Egyes kutatások azt találták, hogy a magas élelmi rosttartalmú datolya fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegek számára nemcsak hogy biztonságos, egyenesen kívánatos is lenne.

Viszont egy másik, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyének körében végzett klinikai vizsgálat az étkezés utáni vércukorszint emelkedése miatt a biztonság kedvéért inkább nem javasolta.

datolya

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: