Serkenti a perisztaltikát
A király datolya magas oldható rosttartalma elősegíti a béltartalom haladását és rendszeressé teszi a székletürítést. Egy 2015-ös, randomizált, placebo kontrollos vizsgálatban azoknak az embereknek, akik napi hét datolyát ettek, szignifikánsan javult a székletürítési gyakorisága, ami megerősítette, hogy a datolyafogyasztás képes enyhíteni a székrekedést. A tanulmány szerzői továbbá megjegyezték, hogy
Táplálja a mikrobiótát
Segíti a jótékony mikrobiótát, amely fontos szerepet játszik számos egészségvédő vegyület létrehozásában, a gyulladás megfékezésében és az ártalmas szabad gyökök elnyomásában. Egyre világosabbá válik a bél mikrobiótája és a krónikus betegségek – köztük a cukorbetegség, a diszlipidémia, a magas vérnyomás, stb. – közötti összefüggés. A jó baktériumok támogatásával az egészségünk megőrzésébe, illetve javításába fektetünk be.
Energiát ad
A datolyában található cukrokat a szervezet könnyen hasznosítani tudja, vagyis gyors energialöket lehet edzéshez, illetve átbillenthet a délutáni enerváltságos időszakon.
Erősíti a csontokat
Kulcsfontosságú csontépítő ásványi anyagai a csontritkulás megelőzésének pompás szövetségesévé teszik. Gazdag kalciumban, ami elengedhetetlen az erős fogak és csontok kialakulásához, illetve fenntartásához. Emellett foszfortartalma a kalciummal kombinálva segít optimalizálni a csonterősítést.
Fürgébbé teszi a gondolkodást
Segíti az agyműködést, javíthatja a tanulási képességet és a memóriát. Csökkenti a gyulladásos markereket, amik magas koncentrációja elősegíti a degeneratív betegségek kifejlődését. Rendszeres, mértékletes fogyasztása javítja a mentális egészséget és csökkenti a szorongást.
Alternatív édesítőszer
A kristálycukorhoz képest annyi előnye van, hogy tartalmaz ásványi anyagokat, rostokat és számos értékes fitokemikáliát. Viszont alacsony glikémiás indexe ne tévesszen meg senkit, a magas fruktóztartalom miatt nagyon is oda kell figyelni, hogy takarékosan használjuk! Tévedés lenne azt gondolni, hogy mértéktelenül fogyasztható csak azért, mert természetes, vagy kevésbé feldolgozott, mint a hagyományos cukor. A fruktóznak is van negatív oldala.