Ez a szinte megszámlálhatatlanul sok termesztett paprikaféle mindössze öt csoportba sorolható be.
Közönséges paprika (Capsicum anuum) paprikaféle
Latin neve félrevezető kissé, mely szerint „egynyári”, és többnyire így is tartják, pedig
Fagyérzékeny volta miatt nálunk legfeljebb teleltetéssel menthető meg. Ez a legszélesebb körben termesztett paprikafaj, ide tartozik többek között a Jalapeño, a Serrano, a Cayenne, a Chiltepin, a Pasilla, a magyar cseresznyepaprikák, a fehér tölteni való (TV) paprika, a Sweet banana és a kaliforniai paprikák. A magyar fekete paprika egyedülálló és ritka fajta. A virágai lila színben pompáznak, a Jalapeño formájú termések vörösből végül mélylila színre váltanak. Nyugodtan fogyasztható nyersen, megszínesíti a salátákat, salsákat. A magyar fejlesztésű, markánsan csípős Lőcsei paprika adott ihletet a lecsó szavunk megalkotásához. Egy csipetnyi német behatást azért ízlelhetünk benne, ugyanis a felvidéki Lőcse német megfelelője Leutchau, innen már rendkívül könnyű befejezni az egyenletet. A Fish Pepper minden tekintetben lenyűgöző és meglepő.
Könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható, akár nyersen, akár feldolgozva, szószokhoz, vagy porrá őrölve.
Cserjés paprika (Capsicum frutescens) paprikaféle
Több olyan fajta tartozik ide, amelyik vadon nő és a trópusi- szubtrópusi régió rövid életű évelő növénye. Legismertebb fajtája a Tabasco, amely a világhírű szósz fő hozzávalója. Az apró, kerek gyümölcsöt termő Guyana vagy más néven Wiri Wiri meglehetősen ritkának számító fajta. A Malagueta a brazil és portugál regionális konyha kedvelt alapanyaga.
Kínai paprika (Capsicum chinense)
Az elnevezés megtévesztő lehet, mivel valójában nem Kínából származnak, hiszen őshazájuk Közép- Amerika, a Yucatán régió és a Karib-szigetek. Az éghajlati feltételek lehetővé teszik, hogy természetesen több évig is éljenek.
A szakosztály képviselői a Habanero fajták, melyeket a gyümölcsös ízvilág tett méltán híressé, persze a csípősségen túl. A hasonló formavilágú, jamaikai Scotch Bonnet keményebb húsú, és édesebb, mint a Habanero. Kissé instabil „családi háttérrel rendelkezik” a 2011-es év legforróbb paprikája, a Gerald Fowler által nemesített Naga Viper. Ugyanis állítólag a hibrid létrehozásához egyenesen három jelentős „felmenőre” (Naga Morich, Bhut jolokia, Trinidad skorpió) volt szükség. Salvatore Genovese is bevéste nevét a chilizők szívébe és nyelvébe csodálatos gyümölcsös ízű paprikáival, mivel az ő alkotásai a Bedfordshire Super Naga és a Komodo Dragon. A Trinidad Moruga Scorpion éppen olyan csípős, mint amilyennek kinéz. A bizarr göcsörtök veszélyes kombinációban tartalmazzák a gyümölcsös, az édes és rendkívül csípős jegyeket.
Ezeket a paprikákat már egyáltalán nem ajánlatos nyersen fogyasztani, mert az ember torkán akadhat a zsíros kenyér.