0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 22.

Spenótológia tudomány (még) nem létezik…

… pedig a spenótok világa változatos, érdekes és hasznos. A spenótok a kiskertekben gyakran jobb esetben is csak mellékes növények, a gyerekek többnyire utálják az ízüket (a nem túl kreatív elkészítés miatt), de a felnőttek sem esznek sokat belőle.

Pedig spenótból is van sokféle, egyszerűen termeszthetők és nagyon egészségesek.

Egészséges is…

A spenót egy rendkívül tápláló zöldség, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Több ok van amiért érdemes beilleszteni az étrendedbe. A spenót több antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A rostok segítik az emésztést és hozzájárulnak a teltségérzethez. Ideális választás fogyókúrázók számára is, bár kúra helyett jobb és fenntarthatóbb az életmód váltás. A spenótban található kálium segít csökkenteni a vérnyomást, a rostok pedig a koleszterinszintet. A spenót luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek fontosak a szem egészségének megőrzéséhez.

spenót, avokádó, pirítós
Fotó: Pexels
A spenót oxálsavat tartalmaz, amely nagy mennyiségben gátolhatja a kalcium felszívódását. Ezért érdemes mértékkel fogyasztani.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, párolva, főzve és nyersen is fogyasztható, előnyei utóbbi módon kiemelkedőbbek. A K-vitamin fontos a csontok egészségéhez és a véralvadáshoz. Az A-vitamin szükséges a jó látáshoz, az immunrendszer erősítéséhez és a sejtek növekedéséhez. A C-vitamin erős antioxidáns, amely védi a sejteket a károsodástól és támogatja az immunrendszert. Folsav tartalma elengedhetetlen a sejtosztódáshoz és a vörösvérsejtek képződéséhez. Vastartalma pedig a vörösvértestek képzésében játszik fontos szerepet. A kálium az egészséges vérnyomás fenntartásában segít.

Könnyen termeszthető

A spenót a jó vízlevezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedveli, emellett a napos vagy félárnyékos helyet szereti. Igényli a nedves talajt, de a túlzott öntözést kerülni kell. A spenót a hűvösebb időjárást kedveli, ezért tavasszal vagy ősszel érdemes termeszteni. Magról vethető vagy palántáról is lehet ültetni. Rendszeresen gyomlálni és öntözni kell.

A spenót elnevezés egy gyűjtőfogalom, hiszen több fajhoz tartozó levélzöldségként fogyasztható növény tartozik ebbe a csoportba.
  • A Matador egyik régi hagyományos fajtánk. Alkalmas friss salátákhoz és párolt ételekhez is. Gyorsan növekszik és könnyen termeszthető, ezért is lett az egyik legelterjedtebb fajta.
  • A Popeye fajta a híres képregényhősről kapta a nevét, aki rengeteget tett a spenót népszerűsítéséért. E fajta gyors növekedésű és intenzív zöld színű levelekkel rendelkezik. Friss salátákban vagy turmixokban is használható.
  • A Virofly nagyobb leveleiről ismert. Főzve főzelékhez, krémleveshez is kiváló, nagy levelei darabolhatók, akár salátákba vagy töltelékek, mártások készíthetők belőle.
  • A Saga F1 pedig egy hibrid fajta, a kereskedelemben gyakran találkozunk ezzel. Gyorsan növekszik, és sűrű, zöld levelei magas tápértékűek. Ellenálló mind a klimatikus változások mind több kórokozó ellen ezért ez üzemi termesztésre is alkalmas fajta.

Egy teljesen más habitusú spenót

Az új-zélandi spenót merőben eltér az előzőktől, lévén más fajhoz tartozik, levelei pozsgásabbak, és öntözéssel jól tűri a magas hőmérsékletet is, így e zsenge hajtásai egész nyáron szedhetők.
Kertben április végén főnövényként vetjük szabadföldbe 3-4 cm mélyen, tenyészterülete 60-80 x 60-80 cm. Öntözése nagy szárazságban szükség van. Általában hetenként egyszer szedhető, minél jobban megszedjük, annál több új oldalhajtást hoz a tő. Télire a kinti növény is bevihető becserepezve, de szobában is vethető, és a vetésétől számított 6-8 hét múlva már szedhető.

Az új-zélandi spenót kristályvirágfélék családjának tagja az alkörmösfélékkel (Phytolaccaceae) és a porcsinfélékkel (Portulacacae) viszonylag közeli rokonságban van. A családba tartozó 30 nemzetség túlnyomó többsége sivatagi területeken él. Ezek a növények alkalmazkodtak az erős napsugárzáshoz és az igen kevés csapadékhoz, kialakítva a levélszukkulens formát.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: