0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Termesszük meg kávénkat saját kertünkben

Ugye milyen nagyszerű lenne, ha megtermeszthetnénk kávénkat méghozzá abszolút fenntartható módon? Ez bizony lehetséges.  Rengeteg hazai növényfaj alkalmas pótkávénak...
A legjobb minőségűnek az első év őszén felszedett gyökeret tartják, az idősebbek már túl fásak és keserűek.

A vetéstől a betakarításig nagyjából 120 napra van szüksége. Ez azért elég jónak tűnik a kávécserjéhez képest, aminek egyrészt sokkal tetemesebbek a fenntartási költségei, továbbá hosszú évekig nem terem. A növény töve körül 10-15 cm-rel kezdjük el meglazítani a talajt, majd óvatosan húzzuk ki. Vízzel, és súrolókefével alaposan tisztítsuk meg, majd vágjuk apró darabokra. Napon, vagy meleg szobában szárítsuk meg.

Cikóriakávé készítése: a megszárított gyökérdarabokat terítsük szét egy tepsiben és 180 °C-os sütőben pirítsuk 45-90 percen keresztül, attól függően, hogy mennyire szeretnénk intenzívvé tenni a „pörkölést”. Tartsuk szemmel, és időnként mozgassuk át a darabkákat, hogy minél egyenletesebben piruljanak, illetve, hogy elkerüljük a megégésüket. Amint kávészerű illatot érzünk, valószínűleg készen van. Őröljük meg, és tároljuk sötét, hűvös helyen, légmentesen zárható edényben. Amikor kávét szeretnénk inni, főzzünk egy csésze vízben 2 evőkanál cikóriaport, majd lefedve hagyjuk állni 5-10 percig. Sűrű szövésű szűrőn engedjük át.

kávé

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

Bájos tavaszcsalogató és nagyon értékes gyógynövény. Számunkra étvágygerjesztő, gyomorerősítő, méregtelenítő, vértisztító, vizelethajtó, emésztést javító hatása miatt lehet érdekes. Huzamosabb ideig történő fogyasztása emésztési zavarokat okozhat.

Könnyen termeszthető magról, magát is hatékonyan képes elvetni. Ha van olyan növényünk, amely nem tetsző helyen nő, és még nem léptünk fel ellene vegyszeres úton, nyugodtan kiáshatjuk, hogy elfogyasszuk. Azonban egy peszticidekkel átitatott helyről tilos bármit elfogyasztani. Magjait április közepén vetjük el, a magoncokat egymástól 15-20 cm-re ültessük.

Gyökerét kora tavasszal, vagy ősszel ássuk ki, lazítsuk fel a környékét, mivel jó mélyre nyúlik. Csak puha szőrű kefével tisztítsuk meg, vizet ne használjunk, aztán vágjuk apró darabokra, majd hagyjuk megszáradni.

Gyermek(láncfű)kávé: a megszárított gyökérdarabokat terítsük egy tepsibe egy rétegben. Süssük 10-20 percig 180 °C- on. Őröljük meg, ahogyan a kávészemeket szokás, majd légmenetesen tároljuk. Készülhet belőle önmagában is kávé, de keverhetjük is más hozzávalókkal, pl. cikóriával.

Miért fizessünk csillagászati árat távoli vidékek kávéiért, ha bármikor létrehozhatjuk saját környezetbarát „kávéültetvényünket”?
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: