A helyszínválasztás nem volt véletlen: a Nagycsarnok Budapest legrégebbi és legnagyobb vásárcsarnoka, közel 130 éves múlttal rendelkezik, így méltó helyszín egy ilyen jelentős esemény számára. Földes Tamás, a Budapest Vásárcsarnokai Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva a csarnok kiemelt szerepét a húsvéti felkészülésben és az élelmiszer-kiskereskedelem támogatásában. bárányhús

A kampány célkitűzései és háttere bárányhús
A kampány célja, hogy a bárányhús fogyasztását ne csak a húsvéti időszakra korlátozódjon, hanem az év többi részében is növekedjen. Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára rávilágított arra, hogy a jelenlegi átlagos éves fejenkénti fogyasztás mindössze 0,2 kilogramm, ami jelentősen elmarad a kívánatostól.

Az ágazat támogatása és perspektívái bárányhús
Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a juhágazat támogatására. A KAP ST keretén belül több mint 200 milliárd forint áll rendelkezésre az állattartó telepek fejlesztésére, valamint a feldolgozóipar támogatására is jelentős forrásokat biztosítanak.
A fogyasztásösztönző kampány részletei

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője ismertette a kampány részleteit, mely célja, hogy felhívja a figyelmet a bárányhúsra, mint a magyar kultúra és történelem szerves részére, és ösztönözze a fogyasztókat a húsvéti időszakon túl is a fogyasztására. A kampány részeként a Nagycsarnokban és öt további helyszínen kóstolókat szerveznek, valamint közösségi média kampány is indul, amely gasztronómiai tudásmegosztásra és receptek bemutatására fókuszál. A kampány április 16-át követően egy receptversennyel zárul, ahol a résztvevők értékes ajándékot nyerhetnek.

Húsvéti vásár a Nagycsarnokban
A sajtótájékoztató egybeesett a Nagycsarnok húsvéti vásárának megnyitójával, melyet Földes Tamás ünnepélyesen nyitott meg. A vásár a hazai fogyasztók mellett a turistákat is várja friss sonkával, bárányhússal, primőr áruval, kalácsokkal és egyéb húsvéti termékekkel. A sajtótájékoztatót követően a résztvevők megtekintették a csarnok egyik hentesüzletét, ahol a bárányhús feldolgozásának folyamatát is bemutatták.