0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Pitypalatty sajt és Mekk-burger: egy fiatal házaspár természetesen ízletes termékei

„A hely, ahol a lélek nyugalomra lel!” mottóval háborítatlan, csoda­szép környezetben, Nagy­tilajban működik a Pitypalatty Háztáji Farm. A családi gazdaságot fiatal házaspár hozta létre, a birtokon kecskéket tartanak, a tejükből sajtokat készítenek.

A sajtok készítése kötelező feladatnak bizonyult.

– Az, hogy mi a titka a jó kecskesajtnak, és mennyire szeretik a magyar emberek a kecskesajtokat, szorosan összefügg.

Magyarországon korábban volt egy „hullám”, amikor iszonyatosan rossz kecskesajtok készültek a nem megfelelő higiéniai körülmények következtében.

A jó kecskesajt a minőségi kecsketejnél kezdődik. A tejet a kecske a véréből választja ki, így minden, amit elfogyasztott, koncentrált mennyiségben megtalálható benne. Ezért tartjuk kiemelkedően fontosnak, hogy legeljenek az állataink. Emellett időt, energiát és pénzt áldozunk arra, hogy felkutassuk és megbecsüljük a kiváló minőségű szálastakarmányt termelő mezőgazdászokat. A sajtkészítést abszolút autodidakta módon tanultam, olvasott és tapasztalt élmények, saját ízvilág alapján.

A jó kecskesajt a minőségi kecsketejnél kezdődik
Készítünk tíz ízű friss gomolyajellegű sajtot, krémsajtokat kenhető és golyó formában, érlelt sajtokat (félkemény trappista jellegű, lágyabb gouda jellegű és nagylyukú svájci ementáli jellegű sajtokat), probiotikus natúr és ízesített joghurtokat, rögös túrót, ordakrémet, túrórudit, krémdesszerteket és még kecskevajat is.

Nagy álmom vált valóra tavaly szeptemberben, amikor részt vehettem egy egyhetes franciaországi sajttanfolyamon. Ez volt az első igazi tejjel és sajtokkal kapcsolatos tanulmányutam. Kékpenészes, fehérpenészes, camembert jellegű, préselt-érlelt trappista jellegű és mosott-alvadékos raclette típusú sajtok eredeti receptúráját sajátíthattam el. Bevezettük a „MEKK-BURGER”-t is a repertoárba, melyet tavaly már a környező települések rendezvényein sütöttünk és értékesítettünk.

Szerveztek saját rendezvényeket és a helyi, illetve környékbeli települések programjain is megjelentek, hogy termékeiket megkóstoltassák az érdeklődőkkel. Sikerült néhány Balaton-parti piacra is kijutniuk.

– Igyekszem körültekintő lenni, hogy ne ugyanolyan termékeket készítsek, mint a versenytársaink. A francia sajttanulmányi utam után tudtam meg, hogy például az ementáli jellegű kecskesajtunk talán egyedülálló Magyarországon, mert más ilyet még nem készített. Ami az értékesítésünkben külön előnyt jelent, az a még nagyobb hozzáadott értékkel történő értékesítés. Gondolok itt egy ajándékutalványra, ami farmlátogatással, fejésbemutatóval, sajtkóstolással egybekötött vásárlást eredményezhet.

A Zala-völgye Nyitott Porta Hálózat tagjai vagyunk. Sokkal inkább szeretjük „háztól” eladni a termékeket, hiszen akkor látja igazán a vevő, honnan származik a termék.

Hogy tiszta higiéniai körülményeket biztosítunk mind az állatainknak, mind a tej útjának, és hogy milyen odaadással és szeretettel készítjük ezeket a kézműves termékeket.

S hogy a Pitypalatty Háztáji Farmon mi mindent terveznek?

– Jelenleg a tejelő kecsketartás a fő húzó irányzatunk, de emellett belekezdtünk a nyúltenyésztésbe és a szabadtartásos mangalicatartásba is. Sok baromfink is van, de ők sokkal inkább a bio légyirtó szerepet töltik be a farmon. Tavasszal tudjuk elkezdeni a fürjesház építését. A lovak nincsenek aktív munkában. Elsődleges célunk egy végre nyugodtabb év, amiben nem kell másra koncentrálnunk, csak a farmra és a termelésre. A marketingben és weboldalfejlesztésben kívánunk lépéseket tenni, hogy gördülékenyebben legyünk elérhetőek. Szeretnénk alkalmazottal bővíteni a kapacitásunkat a sajtkonyhában, és hosszú távon a fejéshez is keresünk munkatársat. A mellékágazatok (mangalica, nyúlhús, fürjtojás) kiteljesedése idén várható. Vettünk egy ingatlant a farmmal szemben, amely még erősen felújítandó állapotban van.

Azon leszünk, hogy az őszi szarvasbőgést már a Kézműves Bisztrónk és Fröccsteraszunkon ülve hallgathassák a vendégeink a finomabbnál finomabb kézműves termékeink elfogyasztása közben.

A fotók a szerző felvételei

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: