A sajtok készítése kötelező feladatnak bizonyult.
– Az, hogy mi a titka a jó kecskesajtnak, és mennyire szeretik a magyar emberek a kecskesajtokat, szorosan összefügg.
A jó kecskesajt a minőségi kecsketejnél kezdődik. A tejet a kecske a véréből választja ki, így minden, amit elfogyasztott, koncentrált mennyiségben megtalálható benne. Ezért tartjuk kiemelkedően fontosnak, hogy legeljenek az állataink. Emellett időt, energiát és pénzt áldozunk arra, hogy felkutassuk és megbecsüljük a kiváló minőségű szálastakarmányt termelő mezőgazdászokat. A sajtkészítést abszolút autodidakta módon tanultam, olvasott és tapasztalt élmények, saját ízvilág alapján.

Nagy álmom vált valóra tavaly szeptemberben, amikor részt vehettem egy egyhetes franciaországi sajttanfolyamon. Ez volt az első igazi tejjel és sajtokkal kapcsolatos tanulmányutam. Kékpenészes, fehérpenészes, camembert jellegű, préselt-érlelt trappista jellegű és mosott-alvadékos raclette típusú sajtok eredeti receptúráját sajátíthattam el. Bevezettük a „MEKK-BURGER”-t is a repertoárba, melyet tavaly már a környező települések rendezvényein sütöttünk és értékesítettünk.
Szerveztek saját rendezvényeket és a helyi, illetve környékbeli települések programjain is megjelentek, hogy termékeiket megkóstoltassák az érdeklődőkkel. Sikerült néhány Balaton-parti piacra is kijutniuk.
– Igyekszem körültekintő lenni, hogy ne ugyanolyan termékeket készítsek, mint a versenytársaink. A francia sajttanulmányi utam után tudtam meg, hogy például az ementáli jellegű kecskesajtunk talán egyedülálló Magyarországon, mert más ilyet még nem készített. Ami az értékesítésünkben külön előnyt jelent, az a még nagyobb hozzáadott értékkel történő értékesítés. Gondolok itt egy ajándékutalványra, ami farmlátogatással, fejésbemutatóval, sajtkóstolással egybekötött vásárlást eredményezhet.
Hogy tiszta higiéniai körülményeket biztosítunk mind az állatainknak, mind a tej útjának, és hogy milyen odaadással és szeretettel készítjük ezeket a kézműves termékeket.
S hogy a Pitypalatty Háztáji Farmon mi mindent terveznek?
– Jelenleg a tejelő kecsketartás a fő húzó irányzatunk, de emellett belekezdtünk a nyúltenyésztésbe és a szabadtartásos mangalicatartásba is. Sok baromfink is van, de ők sokkal inkább a bio légyirtó szerepet töltik be a farmon. Tavasszal tudjuk elkezdeni a fürjesház építését. A lovak nincsenek aktív munkában. Elsődleges célunk egy végre nyugodtabb év, amiben nem kell másra koncentrálnunk, csak a farmra és a termelésre. A marketingben és weboldalfejlesztésben kívánunk lépéseket tenni, hogy gördülékenyebben legyünk elérhetőek. Szeretnénk alkalmazottal bővíteni a kapacitásunkat a sajtkonyhában, és hosszú távon a fejéshez is keresünk munkatársat. A mellékágazatok (mangalica, nyúlhús, fürjtojás) kiteljesedése idén várható. Vettünk egy ingatlant a farmmal szemben, amely még erősen felújítandó állapotban van.
A fotók a szerző felvételei