0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 22.

Véget érhet a zöld ital uralma, a japánok már alig győzik termeszteni

Világszerte nő a matcha-imádók száma, ám Japán nehezen tudja tartani a lépést, és mostanra kérdésessé vált, hogy ki tudja-e elégíteni a globális matchakeresletet. Ez pedig az árakon is meglátszódhat.

A Forbes előrejelzése alapján a matcha piaca 2028-ra várhatóan eléri az 5 milliárd dollárt, ez pedig több mint 10%-os éves növekedési ütemet jelent 2023 és 2028 között.  Ám van egy kis bökkenő: lehet, hogy nem lesz elég belőle  –írja a Food and Wine.

matcha
Fotó: Freepik

Mi fán terem a matcha?

​​A matcha előállítása során a zöld teát porrá őrlik, azaz a hagyományos teával ellentétben a teljes tealevelet elfogyasztjuk. Így jóval több antioxidáns vegyületet viszünk be.

A matcha is tartalmaz koffeint, ám az a kávéval ellentétben lassan szívódik fel, így fokozatosan és hosszabban fejti ki élénkítő hatását. 
Matchás tiramisu
Fotó: Wikimedia Commons

Népszerűsége nagyban köszönhető a közösségi médiának, hiszen a különböző platformok (Tiktok, Instagram) is hozzájárultak ahhoz, hogy a matcha mára már világhírnévre tett szert. Az interneten számos videó kering különleges matchás italokról, legyen szó növényi tejes matchalatte, jeges matchalatte, matchás sütemények, smoothiek sőt még tészták elkészítéséről is. A gyártócégek is kihasználják a közösségi médiában rejlő marketing lehetőségek, számos életmód témában tevékenykedő influencer reklámoz matchaporokat online. A fellendülést a világjárvány még jobban megerősítette, mivel a pandémia alatt egyre többen keresték az egészséges termékeket. A matcha pedig igazi szuperélelmiszer, remek alternatívája a hagyományos kávénak. Ahogy egyre szélesebb körben válnak ismertté egészségügyi előnyei, úgy nőtt a globális kereslet is a matcha iránt.

matcha latte
Fotó: Freepik

A japánok már kevésbé, mindenki más viszont annál többet issza

A Japan Times egy érdekességre is felhívta a figyelmet: míg Japánban csökkent a matcha fogyasztása, addig a világ többi részén drasztikusan megnőtt. A MAFF (Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan, Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztérium) adatai szerint emiatt Japánban 2010 és 2023 között a kereslet kielégítése érdekében csaknem háromszorosára nőtt a teatermelés.

Jelenleg a matcha hazájában megtermelt mennyiség több mint felét exportálják, kisebb része készül helyi fogyasztásra. 

A válság jelei már tavaly is megmutatkoztak, 2024-ben számos japán teagyártó vállalat vezetett be vásárlási korlátozást a matchára. Emiatt gyakran előfordult, hogy a matcharajongók hiába keresték kedvenc italukat a japán nagyvárosok kávézóiban. Sőt, a világ többi pontján is bonyolultabbá vált a matcha beszerzése.

matcha
Fotó: Freepik

A Global Japanese Tea Association még egy nehezítő tényezőre felhívta a figyelmet: jó minőségű matchapor csak az évente egyszer, tavasszal szedett tealevelekből készíthető. Emellett a tealeveleket meg is kell őrölni, mely rendkívül időigényes folyamat, pláne, hogy nagy gonddal, fokozatosan szokták végezni. Amikor a kereslet hirtelen megugrott, az őrlőberendezések nem is tudtak lépést tartani a piac által diktált tempóval.

A Japánban szüretelt összes teamennyiség nagyjából 6%-ából készítenek matchát: előállításához leggyakrabban tenchát használnak, mely a zöld tea egyik típusa.

A tencha tealevelek élénkzöld színéhez drága berendezésekre is szükség van: betakarítás előtt ugyanis árnyékolni kell őket, hogy megnőhessen klorofilltartalmuk. Ez pedig különleges hálókat igényli.

Arra kérik a gazdákat, válasszák a matchát

A növekvő igény miatt a MAFF arra biztatja a japán teatermelőket, hogy más teafajták helyett inkábbb erre helyezzék a hangsúlyt. Ám az ágazatnak a munkaerőhiánnyal is meg kell küzdenie: míg Japánban a teatermesztők száma a 2000-es években nagyjából 53 000 volt, 2020-ra ez mindössze 12 353-ra csökkent. Az sem segít a helyzeten, hogy a minőségi matcha kézi szüretelést igényel. Idő- és munkaerőigényes folyamat, míg betakarítják a legzsengébb trenchaleveleket.

Ugyan nem tudni, meddig tart ki a “matcha-láz”, az biztos, hogy jelenleg nagyon is keresett a különleges zöld por.

Ezért aztán a MAFF támogatást biztosít azoknak a gazdáknak, akik átállnának termesztésére – így ösztönözve, hogy a világ egyre több pontján tudjunk kérni a kávézókban egy-egy gőzölgő matcha lattét.

matcha latte
Fotó: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/foodandwine.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.