0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

Az amerikai marhahús lekerül a kínai menüről

Az amerikai marhahús már a vámháború előtt is drágának számított. Azóta viszont Kína 125%-os válaszvámot vezetett be – az egyébként is létező 22%-os vámtétel mellé –, így az árak az egekbe szöktek.

A pekingi Home Plate BBQ étteremben – amely a texasi konyha ízeit mutatja be – épp újra nyomtatják az étlapokat. Az ok prózai: az amerikai marhahús, amely korábban az egyik fő attrakció volt, hamarosan teljesen eltűnik az étterem kínálatából a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború miatt – írja a Reuters.

Egy korszak vége

A Home Plate eddig havonta 7-8 tonna amerikai marhaszegyet használt fel, de a raktárkészletek néhány héten belül kimerülnek. Ezután kizárólag ausztrál marhahússal folytatják a texasi stílusú BBQ hagyományát. Mint Charles de Pellette, az étteremlánc működési igazgatója elmondta: „Egyszerűen lehetetlenné vált, hogy továbbra is amerikai marhahúst használjunk.”

marhahús
(Forrás: pixabay)

Az amerikai marhahús már a vámháború előtt is drágának számított. Azóta viszont Kína 125%-os válaszvámot vezetett be – az egyébként is létező 22%-os vámtétel mellé –, így az árak az egekbe szöktek. A Home Plate tehát kénytelen volt váltani: mostantól ausztrál M5-ös minősítésű hús kerül az asztalra. „Szerintünk ízre, minőségre és állagra is ugyanazt hozza, de a piaci nyomás és a vámok miatt váltanunk kellett” – mondta de Pellette.

Nem csak a marhahús tűnik el

A változás nem áll meg a marhaszegynél. A bordák mostantól Kanadából származnak, és több pekingi étterem is hasonló módon kénytelen átalakítani beszerzési forrásait. Egy helyi húsbeszállító – aki neve elhallgatását kérte a vámokkal kapcsolatos érzékeny téma miatt – szerint még az amerikai steakre specializálódott éttermek is ausztrál marhára váltanak.

Forrás: Reuters