A kellemes ízű, tápláló, könnyen emészthető, fitonutriensekben gazdag lucuma egyre felkapottabb az egészséges táplálkozás hívei között. Lássuk ennek az okát, vagyis okait!
Lenyűgöző antioxidánstartalommal rendelkezik
Gazdag antioxidánstartalmával segít az ártalmas szabad gyökök elleni harcban, a betegségek megelőzésében, és leküzdésében, csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, valamint lassítja az öregedési folyamatokat. Az oxidatív stressz csökkentése azért olyan lényeges a szervezet számára, mert olyan krónikus betegségekhez kapcsolódik, mint a szívbetegség, a rák, a neurodegeneratív rendellenességek, stb.
Magas a rosttartalma
Magas élelmirost-tartalmával segíti a bélrendszer egészségét, serkenti a bélmozgást, távol tartja a székrekedést, táplálja a jótékony baktériumokat a bélben, csökkenti a koleszterinszintet és szabályozza a vércukorszintet.
Fel van töltve mikronutriensekkel
Gazdag béta-karotinban, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, és ami erős antioxidánsként viselkedik a szervezetben. Nélkülözhetetlen az immunrendszer működéséhez, a bőr egészségének megőrzéséhez és a látáshoz.
Meglehetősen jó vasforrás, tehát stimulálja a vérképzést, az oxigénszállítást és támogatja a megfelelő energiaszint fenntartását. Cinktartalma is említésre méltó, hiszen ez a nyomelem nagyon fontos feladatokat lát el a szervezetünkben, kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében, a sebgyógyulásban és a DNS-szintézisben.
Ellenállhatatlan az íze
Hirtelen jövő népszerűsége valószínűleg főképp ennek a tulajdonságának köszönhető. A lucuma természetes édesítőszerként való használata segít stabilizálni a vércukorszintet és tartós energiát biztosít a cukor negatív hatásai nélkül. A finomított cukor (mely ultrafinomított élelmiszer) vércukorszint-ugrásokat okoz, hozzájárulva az energiaegyensúly felborulásához, gyulladások és súlygyarapodás kialakulásához.
Használati javaslatok
Frissen csak helyben fogyaszthatjuk (habár száraz jellegű húsa nyersen nem túl vonzó, ezért a helybeliek is főleg feldolgozva fogyasztják), a világ többi részére csak por formájába jut el.
Kellemesen édes íze alkalmassá teszi arra, hogy egyes ételeknek (például joghurtok, müzlik, fagylaltok, krémek, snackek) és italoknak (például turmixok, növényi tejek) enyhe édes ízt adjon. Sütemények esetében azonban több szempontból sem túl szerencsés a használata. Bizonyos esetekben (ezt egyénileg kell kitapasztalnunk, hogy melyik receptben működik jól) helyettesíthető vele a barna cukor, viszont kétszer annyit kell venni belőle, mint a cukorból és természetesen nem tudja ellátni a cukor összes funkcióját a sütikben. Lehet próbálkozni azzal is, hogy csak a cukor felét váltjuk ki lucumával, ez is egy lehetőség, beválhat.
Azonban a napi ajánlott fogyasztható mennyisége meglehetősen alacsony, az ajánlott adagok napi 5-15 g között mozognak. Ez tényleg inkább egy turmix, talán valamilyen enyhén édeskés desszert ízesítésére teszi alkalmassá, a sütemények többségéhez valószínűleg sokkal többre lenne szükségünk. És az árát tekintve sem tűnik túl kifizetődőnek a csere. Túladagolása egyébként hányingert, hányást és hasmenést okozhat. Várandósoknak és szoptatós anyáknak pedig nem is ajánlott a fogyasztása.
Elmondható tehát, hogy a lucuma különleges íze, tápanyagtartalma és fitonutriensei miatt értékes kiegészítője lehet étrendünknek. Édesítőszerként történő használata borsos ára és a napi fogyasztható mennyiség relatíve kicsinysége miatt viszont nehézkes.
Ajánljuk még: