0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

Klorofill: a növények zöldjét adja, de gyógyít is

A klorofill a természetben gyakran előforduló vegyület, egy pigment, ami a növények zöld színéért felelős, és ami lehetővé teszi számukra a Nap energiájának felvételét. De más miatt is hasznos.

A klorofill kialakulása igazi innováció lehetett a maga idejében, a Föld őskorában. Ez a vegyület ugyanis kulcsfontosságú a növényeknek az energianyerésben, a fotoszintézisben, de számunkra sem haszontalan.

A fotoszintézis az a folyamat, amelynek során a növények, algák és egyes baktériumok a fényenergiát kémiai energiává alakítják.

De ahhoz, hogy ez megtörténhessen, speciális vegyületek kellenek. Olyanok, amelyek képesek elcsípni a Napból érkező energiacsomagocskákat. Olyanok, mint a pigmentek: mint a klorofill.

Ezért zöld a fű

A klorofill a legelterjedtebb pigment a földi környezetben, jelen van a fotoszintetizáló szervezetekben, például baktériumokban, algákban és a magasabb rendű növényekben. A növényekben a klorofill-a és klorofill-b a domináns pigment, arányuk a fajtól, a környezeti feltételektől és az érési szakasztól függően változik.

A klorofillek a felelősek azért, hogy a növények többségét zöldnek lássuk, mert ezek a pigmentek a vörös, és a kék fény elnyelésére specializálódtak, a zöldet ellenben visszaverik.

Ahhoz kétség sem fér, hogy a növények számára nélkülözhetetlenek, de mi a helyzet a velünk, emberekkel, számunkra is tartogatnak valamit? Mi az hogy!

Fotó: Freepik

Készen áll a szabad gyökök elleni küzdelemre

Az oxidatív stressz jelentős szerepet játszik az öregedésben és a különböző betegségek kialakulásában. A természetes forrásból származó klorofill erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, így értékes szövetséges a reaktív oxigénfajtákat kialakulásának megelőzésében, illetve mérséklésében. Ami pedig azt jelenti, hogy a klorofill képes csökkenteni az olyan betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, a rák, vagy éppen az Alzheimer-kór.

Szuperméregtelenítő

Fotó: Freepik

A klorofill fokozza a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait, képes megkötni bizonyos toxinokat, nehézfémeket, vegyi anyagokat, elősegítve azok kiválasztását. Ezen szolgáltatásával valamelyest tehermentesíti a májat, sőt még a májsejteket is védelmezi.

Esélyt sem ad a gyulladásnak

A klorofill gyakorlatilag bármely külső és belső gyulladás esetén segíthet.

Mivel a legtöbb, a mindennapok során keletkező gyulladás rejtve marad előttünk, a gyulladáscsökkentés is mindennapos ügyünk kellene, hogy legyen. Már csak azért is, mert az alacsony intenzitású, krónikus gyulladás igen komoly problémák forrása, ott áll az elhízás, a cukorbetegség, egyes szívbetegségek, az ízületi gyulladás, a depresszió, a rák és számos neurodegeneratív állapot hátterében.

Ott áll a hormonrendszer védőbástyáján

Az endokrinrendszer védelmébe két ponton is beszáll. Egyrészt képes kiiktatni a reaktív oxigénfajtákat, ezáltal csökkenteni az oxidatív stresszt, amivel végeredményben segít megvédeni az endokrinszerveket. Másrészt pedig képes megkötni és eltávolítani a szervezetből hormonrendszert károsító vegyi anyagokat.

Fotó: Freepik

Részt vesz a vérfrissítésben

A klorofill és a hemin akár ikrek is lehetnének, annyira hasonlóak. Ezért nem meglepő, hogy a klorofill oly hatékony, amikor vérszegénység gyógyításáról van szó.

A kutatások szerint a klorofill csökkenti a szabad zsírsavak felszabadulásának sebességét, megváltoztatja a zsírsavösszetételt és növeli az olajcseppek részecskeméretét. Ezek a változások pedig azt eredményezik, hogy csökkenthet a bélhámsejtek zsírsavfelvétele. Egy érdekes tanulmány arról számolt be, hogy a klorofillben gazdag spenótkivonattal történő étrendkiegészítés jelentősen csökkentette a testtömeg-gyarapodást, az alacsony fokú gyulladást, valamint fokozta a glükózérzékenységet a magas zsírtartalmú étrenddel táplált egerekben. És még az étrend által kiváltott diszbiózist is képes volt enyhíteni, illetve javította a mikrobióta összetételét.

Hogyan növelhetjük klorofillbevitelünket?

Fotó: Freepik

Jelentősebb forrásai a zöld leveles zöldségek (például spenót, kelkáposzta, mángold, rukkola, salátafélék), a zöld zöldségek (például brokkoli, cukkini), a zöldfűszerek (például petrezselyem, koriander, menta), az algák, a búzafű és az árpafű.

A klorofill hőérzékeny vegyület, ezért a forrásait legelőnyösebb nyersen fogyasztani, esetleg rövid párolás után. Ragadjunk meg minden kínálkozó alkalmat, amikor zöld zöldségeket, ehető leveleket lehet tenni turmixba, salátába, levesbe, mártásba, illetve ízesítsük minél gyakrabban zöld fűszernövényekkel ételeinket.

A klorofill létrejötte, és a fotoszintézis evolúciója olyan esemény volt a Föld történetében, amely nélkül az az élet, amit ismerünk, nem létezhetne. A fényenergia kémiai energiává történő alakítása a növények szuperképessége, aminek a klorofill a kulcsfigurája. És nagyon úgy fest, hogy ez a vegyület számunkra is különös jelentőséggel bír.
Ajánljuk még:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: