0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 21.

Így csempésszünk több zöldséget az étrendünkbe

A zöldségfogyasztás az egészséges táplálkozás alapja. A zöldségek rostokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat és más fitonutrienseket szolgáltatnak nekünk. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontosak.
A zöldségek számos esetben segíthetnek, például egészségesen tartják a kardiovaszkuláris rendszert, csökkentik a vérnyomást, a vércukor-, és a koleszterinszintet, javíthatják az emésztést, táplálják a mikrobiótát, könnyebbé teszik a székletürítést, megőrizhetik a kognitív funkciókat, stb. Szerencsére sokféle formában lehetnek jelen az életünkben, étrendünkben…

Levek

A spenót, kelkáposzta, céklalevél, mind pompásan megállják a helyüket a turmixokban, és ne feledkezzünk meg a hüvelyesekről (például fehér bab, földimogyoró) sem, amelyek remek konzisztenciát biztosítanak, miközben a tápanyagtartalmat is növelik. Lényerő segítségével rengeteg zöldség esszenciájához tudunk közvetlenül hozzájutni, ily módon azok is részesülhetnek a zöldségek áldásaiban, akiknek problémát okoznak a rostok.

Levesek

Ki tudna ellenállni egy ízletes, tartalmas, meleg levesnek? Ugye önnek is van legalább egy kedvence? Nem is csoda, hiszen egy annyira változatos fogás, amely bármely étkezésre, bármely évszakra tökéletes.

Burgerek, fasírtok

Gyakorlatilag az összes hüvelyes (babok, lencsék, borsók, csicseriborsó) bevethető ezen a területen. De a nyers, reszelt, vagy a párolt, és aprított zöldségekkel (sárgarépa, cékla, cukkini) is jól járunk.

zöldségek
Fotó: Freepik

Bundások

Elképesztő, hogy mi mindenre tudunk bundát húzni, sőt sütni. Próbáljuk ki rántva a zellert, a céklát, a brokkolit, a sárgarépát, a vöröshagymát, vagy éppen a főtt burgonyát.

Mártogatósok, pástétomok

Tökéletes hely a zöldségek számára, gondoljunk csak a humuszra, pesztóra, tapenádra, vagy éppen a csatnikra. Rengeteg variációjuk létezik, ezért lényegében saját ízlésünk szerint készíthetjük, cserélhetünk alkotókat, szezonálissá tehetjük.

Tésztahelyettesítők

A zöldségekből készült tészta hamarabb elkészül, minthogy felforrna a víz a hagyományos tészta főzéséhez. Ehetjük nyersen, röviden hőkezelve, esetleg sütve. Fogyaszthatjuk szósszal, mint a normál tésztát, vagy öntettel salátaként. Leggyakrabban spagettit, metéltet készítünk belőlük, de a cukkiniből lehet lasagnelapokat is vágni. Ízük és állaguk a felhasznált zöldségtől függ, készülhet zsengébb cukkiniből, uborkából, céklából, sárgarépából, édesburgonyából.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: