A kutatás szerint minden +10%-kal több bevitt ultrafeldolgozott élelmiszer (UPF) – legyen szó toastkenyérről, süteményről vagy készételről – 3%-kal növeli a 75 éves kor előtti halálozás kockázatát – írja a Guardian.
Globális problémává kezd duzzadni

A ultrafeldolgozott élelmiszerek olyannyira károsak az egészségre, hogy az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyes országokban az összes korai halálozási esetből minden hetediknél szerepet játszanak. Az Egyesült Államokban évente 124 107, Angliában pedig 17 781 korai halálozással hozható összefüggésbe fogyasztásuk, ebben a két országban a legnagyobb a százalékos arányuk – állapította meg a nyolc ország (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kolumbia, Chile és Mexikó) táplálkozási és halálozási adatait elemző tanulmány.
Bár a tanulmány adatai szerint a magas jövedelmű országokban szenvedik el legtöbben az UPF-ek egészségkárosító hatásait, fontos kiemelni, hogy
Minél több az adalékanyag, annál nagyobb a kockázat
Ha az ipari élelmiszer-feldolgozás során mesterséges összetevőkkel, például színezékekkel, aromákkal, édesítőszerekkel, emulgeálószerekkel és számos más adalékanyaggal dúsítják az élelmiszert, az ultrafeldolgozott lesz. A tanulmány vezetője hangsúlyozta, nemcsak a magas zsír-, só- és cukortartalom árt az egészségnek, hanem az olyan adalékanyagok is, mint az édesítőszerek és az ízesítők.

A kockázat mértéke leginkább attól függ, hogy a teljes energiabevitelünk mekkora részét teszik ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek – természetesen minél többet, annál nagyobb kockázattal kell számolnunk. Angliában ez 53,4%, legalábbis a 2018-19-ben végzett nemzeti táplálkozási és táplálkozási felmérés szerint. Az Egyesült Államokban pedig még magasabb, 54,5%.
A szakértők nem győzik hangsúlyozni: itt az idő, hogy ismét a minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek tegyék ki étkezéseinket! Chips helyett friss zöldség, cukros tejdesszert helyett friss gyümölcs, csomagolt pékáru helyett kovászos kenyér – ez már jó kiinduló pont lehet az egészséges, fenntartható étrend felé. Ha ehhez még az olajos magvak rendszeres fogyasztása is társul, már sokat tettünk szervezetünkért.
