0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Minden falat UPF növeli a korai halálozás okát: de mégis mennyivel?

Ismét bebizonyosodott, hogy nem érdemes ultrafeldolgozott élelmiszerekért nyúlni: egy új, nemzetközi tanulmány szerint fogyasztásuk növeli a korai halálozás kockázatát.

A kutatás szerint minden +10%-kal több bevitt ultrafeldolgozott élelmiszer (UPF) – legyen szó toastkenyérről, süteményről vagy készételről – 3%-kal növeli a 75 éves kor előtti halálozás kockázatát – írja a Guardian.

Globális problémává kezd duzzadni

Illusztráció: Freepik

A ultrafeldolgozott élelmiszerek olyannyira károsak az egészségre, hogy az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyes országokban az összes korai halálozási esetből minden hetediknél szerepet játszanak. Az Egyesült Államokban évente 124 107, Angliában pedig 17 781 korai halálozással hozható összefüggésbe fogyasztásuk, ebben a két országban a legnagyobb a százalékos arányuk – állapította meg a nyolc ország (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Kanada, Kolumbia, Chile és Mexikó) táplálkozási és halálozási adatait elemző tanulmány.

Bár a tanulmány adatai szerint a magas jövedelmű országokban szenvedik el legtöbben az UPF-ek egészségkárosító hatásait, fontos kiemelni, hogy

az alacsony és a közepes jövedelmű országokban is egyre több ultrafeldolgozott élelmiszer fogy.

Minél több az adalékanyag, annál nagyobb a kockázat

Ha az ipari élelmiszer-feldolgozás során mesterséges összetevőkkel, például színezékekkel, aromákkal, édesítőszerekkel, emulgeálószerekkel és számos más adalékanyaggal dúsítják az élelmiszert, az ultrafeldolgozott lesz. A tanulmány vezetője hangsúlyozta, nemcsak a magas zsír-, só- és cukortartalom árt az egészségnek, hanem az olyan adalékanyagok is, mint az édesítőszerek és az ízesítők.

torst kenyér, pirítós
Illusztráció: Pixabay

A kockázat mértéke leginkább attól függ, hogy a teljes energiabevitelünk mekkora részét teszik ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek – természetesen minél többet, annál nagyobb kockázattal kell számolnunk. Angliában ez 53,4%, legalábbis a 2018-19-ben végzett nemzeti táplálkozási és táplálkozási felmérés szerint. Az Egyesült Államokban pedig még magasabb, 54,5%.

És hogy mely betegségek kockázatát növeli az UPF-ek fogyasztása? A szív- és érrendszeri betegségekét, a mentális betegségekét, a diabéteszét, csak hogy néhányat említsünk. Sőt, még alvászavarok is kialakulhatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzásba vitt fogyasztása miatt.

A szakértők nem győzik hangsúlyozni: itt az idő, hogy ismét a minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek tegyék ki étkezéseinket! Chips helyett friss zöldség, cukros tejdesszert helyett friss gyümölcs, csomagolt pékáru helyett kovászos kenyér – ez már jó kiinduló pont lehet az egészséges, fenntartható étrend felé. Ha ehhez még az olajos magvak rendszeres fogyasztása is társul, már sokat tettünk szervezetünkért.

Fotó: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/theguardian.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.