0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

Ezt a 3 összetevőt látod egy étel címkéjén? Akkor semmiképp ne vedd meg!

Ma már köztudott, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben található adalékanyagok ártanak az emésztésnek. Ennek ellenére mégis rengeteget fogyasztunk belőlük – sokszor tudtunkon kívül.

Ha gyomorpanaszokat, emésztési gondokat tapasztalsz, az első, amit megtehetsz, hogy kiiktatod az ultrafeldolgozott élelmiszereket és italokat az étrendedből. Ugyanis egyre több kutatás foglalkozik azok káros hatásaival, az eredmények pedig legtöbbször lesújtóak: a sok adalékanyag, melyet az UPF-ek tartalmaznak, fokozza a gyulladást, felboríthatja az egészséges bél mikrobiomot, sőt akár még az immunrendszert is károsíthatja.

Az alábbi 3 mesterséges adalékanyag számos termékben megtalálható. Ha ezeket látod az összetevők között, biztos lehetsz benne, hogy az étel fogyasztását nem javasolják a szakértők.
Fotó: Freepik

Mesterséges édesítőszerek adalékanyag

Fotó: Pixabay

Suzanne Hyslop táplálkozási szakértő a SheFinds életmódportálnak úgy fogalmazott, a mesterséges édesítőszerek több kárt okozhatnak a bélrendszerünkben, mint gondolnánk.

Leggyakrabban aszpartámmal, szukralózzal, szacharinnal, aceszulfám-K-val találkozhatunk a címkén, mint az édesítéshez használt adalékanyag.

Bár ezek nem hatnak negatívan a vércukorszintre, valamint a súlyvesztésben is segíthetnek, a szakemberek mégsem ajánlják rendszeres fogyasztásukat. Ugyanis számos kutatás bizonyította már, hogy káros hatást fejtenek ki a bél mikrobiomjára, csökkentik az ott lévő jótékony baktériumok számát. Ez pedig akár inzulinrezisztenciához is vezethet, mely a cukorbetegség előszobája.

Emulgeálószerek adalékanyag

Fotó: Freepik

Az emulgeálószerek olyan adalékanyagok, melyek stabilizátorként vannak jelen ultrafeldolgozott élelmiszerekben. Ez azt jelenti, hogy javítják a különböző összetevők állagát, lehetővé téve, hogy összekeveredjenek, hogy tárolás során se váljanak szét.

A legtöbb emulgeálószer valamilyen E-számmal rendelkezik, sokszor természetes eredetűek (pl. guargumi), ám egészségünkre gyakorolt hatásuk korántsem pozitív.

Fogyasztásuk hatására megnőhet a gyulladásos bélbetegségek kockázata (pl. a karragén kapcsán hozták összefüggésbe), hosszú távon akár anyagcserezavarok is felléphetnek.

Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup

Fotó: Pixabay

Kukoricaszirupot előszeretettel alkalmaznak édesítéshez, hiszen a kukoricakeményítőből előállított szirupnak rendkívül magas a cukortartalma. A magas fruktóztartalmú verzió (HFCS – high fructose corn syrup) glükóz és fruktóz keverékéből áll össze, és számos egészségügyi kockázat felmerült már fogyasztása kapcsán. Mivel számos kényelmi étel tartalmazza, a szakértők szerint felelős az elhízás világméretű terjedéséért is.

Fokozza a gyulladásos folyamatokat, a diabétesz kockázatát, valamint a zsírlerakódást, mivel a fruktóz nagyrészt a májban bomlik le.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a szirup használata az EU-ban jóval korlátozottabb, mint például az USA-ban. Emellett a szakértők arra is felhívják a figyelmet, a legnagyobb problémát fogyasztásának gyakorisága, az elfogyasztott mennyiség okozza.

Figyelj oda, hogy étkezéseid jórészt minimálisan feldolgozott, rostban és vitaminokban gazdag élelmiszerekből álljanak! Válaszd a friss, szezonális, helyi gyümölcsöket és zöldségeket, főzz otthon, hogy valóban tudd, mit viszel be a szervezetedbe! Ultrafeldolgozott élelmiszereket pedig csak alkalmanként fogyassz, akkor is kisebb mennyiségben.

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/shefinds.com
·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.