Ha gyomorpanaszokat, emésztési gondokat tapasztalsz, az első, amit megtehetsz, hogy kiiktatod az ultrafeldolgozott élelmiszereket és italokat az étrendedből. Ugyanis egyre több kutatás foglalkozik azok káros hatásaival, az eredmények pedig legtöbbször lesújtóak: a sok adalékanyag, melyet az UPF-ek tartalmaznak, fokozza a gyulladást, felboríthatja az egészséges bél mikrobiomot, sőt akár még az immunrendszert is károsíthatja.

Mesterséges édesítőszerek adalékanyag

Suzanne Hyslop táplálkozási szakértő a SheFinds életmódportálnak úgy fogalmazott, a mesterséges édesítőszerek több kárt okozhatnak a bélrendszerünkben, mint gondolnánk.
Bár ezek nem hatnak negatívan a vércukorszintre, valamint a súlyvesztésben is segíthetnek, a szakemberek mégsem ajánlják rendszeres fogyasztásukat. Ugyanis számos kutatás bizonyította már, hogy káros hatást fejtenek ki a bél mikrobiomjára, csökkentik az ott lévő jótékony baktériumok számát. Ez pedig akár inzulinrezisztenciához is vezethet, mely a cukorbetegség előszobája.
Emulgeálószerek adalékanyag

Az emulgeálószerek olyan adalékanyagok, melyek stabilizátorként vannak jelen ultrafeldolgozott élelmiszerekben. Ez azt jelenti, hogy javítják a különböző összetevők állagát, lehetővé téve, hogy összekeveredjenek, hogy tárolás során se váljanak szét.
Fogyasztásuk hatására megnőhet a gyulladásos bélbetegségek kockázata (pl. a karragén kapcsán hozták összefüggésbe), hosszú távon akár anyagcserezavarok is felléphetnek.
Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup

Kukoricaszirupot előszeretettel alkalmaznak édesítéshez, hiszen a kukoricakeményítőből előállított szirupnak rendkívül magas a cukortartalma. A magas fruktóztartalmú verzió (HFCS – high fructose corn syrup) glükóz és fruktóz keverékéből áll össze, és számos egészségügyi kockázat felmerült már fogyasztása kapcsán. Mivel számos kényelmi étel tartalmazza, a szakértők szerint felelős az elhízás világméretű terjedéséért is.
Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a szirup használata az EU-ban jóval korlátozottabb, mint például az USA-ban. Emellett a szakértők arra is felhívják a figyelmet, a legnagyobb problémát fogyasztásának gyakorisága, az elfogyasztott mennyiség okozza.
Ajánljuk még: