
A külvilág anyagai (bizonyos élelmiszer-összetevők, a levegőből származó illóanyagok, füst, virágpor, gombák, mérgező anyagok, nehézfémek, stb.) védekezésre késztetik a szervezetet. És akkor ott vannak még azok a kockázati tényezők is, mint maga a táplálkozás, az elhízás, a stressz vagy a mozgásszegény életmód.
A gyulladás különböző megjelenési formái
A krónikus gyulladás megjelenési formái meglehetősen változatosak. Vannak olyan állapotok, amelynél már rég felismertük, hogy a gyulladás a ludas (például artritisz). Másokról csak a közelmúltban derült ki, hogy az alacsony intenzitású gyulladás áll a hátterükben, mint például a puffadás, a fáradtság, a fejfájás, egyes emésztőrendszeri és anyagcsere problémák, az elhízottság, a Crohn-betegség, a cukorbetegség, a szívbetegség, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a rák vagy éppen a depresszió.
A kockázat növelő faktorok
A kutatók arra jutottak, hogy étkezéssel kapcsolatos döntéseinkkel ronthatunk, illetve javíthatunk is a helyzetünkön. Rossz döntés a sok ultrafeldolgozott, zsírban sült, finomított szénhidrátokban, egészségtelen zsírokban gazdag étel fogyasztása. Rossz döntés az alkoholfogyasztás. Továbbá rossz döntés a dohányzás. És az is, ha hagyjuk, hogy elszabaduljon, és különféle károkat okozzon nekünk, bennünk a stressz. Csakúgy, mint a punnyadás.
Mik segíthetnek?
Paradicsom
Piros színével összefüggésbe hozott likopin egy erős antioxidáns, ami segíti megőrizni a szív egészségét, csökkenti bizonyos típusú rákos megbetegedések kockázatát, védelmet nyújt a bőr számára és gyulladáscsökkentő hatása miatt jótékony a krónikus gyulladással élők szervezetére. Viszont van itt egy fontos kitétel, a likopin felszívódása szempontjából a főtt paradicsom jobb, mint a nyers.
Kelkáposzta
Kiváló béta-karotin, C- és K-vitaminforrás, valamint tartalmaz még antikarcinogén hatású glükozinolátokat, illetve a szürkehályog, a makuladegeneráció és az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát csökkentő luteint.
Édesburgonya
A legtöbb narancssárga színű zöldséghez hasonlóan magas a béta-karotin-tartalma. Ez az erős antioxidáns rendszeresen fogyasztva csökkentheti a szívbetegség, több rákfajta, a szürkehályog, az Alzheimer-kór és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Felszívódásukhoz szükséges némi zsiradék.
Fűszerek
Használatukkal még tovább tudjuk fokozni ételeink fitonutrienstartalmát. Az antioxidánsokban gazdag fűszerek erős gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ezért ajánlott minél gyakrabban használni a mindennapok során például fahéjat, szegfűszeget, kurkumát, gyömbért, rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, szurokfüvet, stb.