0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

5 színes étel, tele antociánnal: minél sötétebb valami, annál egészségesebb?

Hogy mi tesz egy sötét színben pompázó élelmiszert olyan egészségessé? Nem más, mint az antocián.

Ezek ugyanis olyan növényi vegyületek, melyek erős antioxidáns hatással bírnak. Az antociánok segítenek a szervezetnek felvenni a harcot a szabad gyökökkel szemben, csökkenteni a gyulladást, ezáltal elkerülni a betegségeket. Sőt, van még egy igazán előnyös tulajdonságuk: az antociánok olyan növényi színanyagok, amelyek vörös, kék vagy lila színt adnak a zöldségeknek, gyümölcsöknek. Így valóságos szivárványt alkothatunk belőlük tányérunkon, ami nemcsak a szemnek, de az egészségnek is jót tesz!

joghurt granolával és gyümölcsökkel
Fotó: Freepik
Fontos tudni, hogy az antociánoknak több száz fajtája létezik, azt pedig, hogy egy adott élelmiszer mennyit tartalmaz a vegyületekből, számos tényező befolyásolja.

Ilyen például az éghajlat, a termesztési időszak és annak módszerei, a növényfajta, a feldolgozás és a tárolás is. 100 gramm boltban vásárolt áfonya például kb. 80-160 milligramm antociánt tartalmaz, míg a vadon termő többet.

Mutatunk 5 antociánban gazdag élelmiszert az Eating Well listája alapján, mellyel – az áfonya mellett – mindenképp érdemes változatosabbá tenned étkezésed.

Szeder antociánok

Fotó: Pixabay

A legtöbb esetben minél sötétebb a gyümölcs, annál több antociánt tartalmaz. Ez pedig igaz a szederre is, segítségével 100 grammonként átlagosan 100-138 milligrammot viszünk be a jótékony vegyületekből. Emellett ráadásul még rengeteg rostot is beviszünk vele: 100 gramm szeder kb. 5 gramm rostot tartalmaz, kétszer annyit, mint az áfonya.

Fekete bodza antociánok

Fotó: Pixabay

A fekete bodza termése rendkívül gazdag antocianinokban, vitaminokban és flavonoidokban.

Ám a bogyók nyersen fogyasztva enyhén mérgezők, így csak hőkezelés után lehet fogyasztani őket!

Lekvár, szörp, kapszula, bor és tinktúra is készülhet belőlük.

Fekete rizs

Fotó: Freepik

Bizony, még gabonával is bevihetünk antociánt.

A fekete rizs nem más, mint egy tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag ősi gabonaféle, melyre korábban „tiltott rizsként” is hivatkoztak. Teljes kiőrlésű, finomítatlan élelmiszer, így bevihetjük vele a csírában és a korparészben rejlő jótékony tápanyagokat is.

A rizs sötétlila színe árulkodik magas antocián-tartalmáról, ráadásul rengeteg rosthoz, vashoz és ásványi anyaghoz is jutunk általa. Bár a fehér rizsnél tovább tart elkészíteni, mindenképp megéri kipróbálni ezt a szuperélelmiszert.

Fekete ribiszke

Fotó: Freepik

A fekete ribiszke – más néven fekete ribizli – szintén élen jár az antociánok szempontjából. A savanykás ízű gyümölcs 100 grammjával 110-160 milligramm antociánt vihetünk be, valamint rengeteg C-vitamint és rostot. Igazi szuperbogyó, melyből remek lekvár készülhet, levelét pedig teaként szokták használni vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatása végett.

Cseresznye

cseresznye
Fotó: NAK/Lévai Zsolt

Vészesen közeleg sokak kedvenc gyümölcsének szezonja.

Jó hír, hogy a cseresznye antociánokban is gazdag (100 gramm gyümölcsben kb. 170 milligramm), így mindenképp megéri csipegetni!

Emellett nagyszerű C-vitaminforrás is, és még melatonint is tartalmaz, ezáltal segítheti az elalvást. Ám mindig mértékkel fogyaszd, hiszen természetes cukortartalma magas, és nagy mennyiségben emésztési gondokat okozhat.

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.