Ezek ugyanis olyan növényi vegyületek, melyek erős antioxidáns hatással bírnak. Az antociánok segítenek a szervezetnek felvenni a harcot a szabad gyökökkel szemben, csökkenteni a gyulladást, ezáltal elkerülni a betegségeket. Sőt, van még egy igazán előnyös tulajdonságuk: az antociánok olyan növényi színanyagok, amelyek vörös, kék vagy lila színt adnak a zöldségeknek, gyümölcsöknek. Így valóságos szivárványt alkothatunk belőlük tányérunkon, ami nemcsak a szemnek, de az egészségnek is jót tesz!

Ilyen például az éghajlat, a termesztési időszak és annak módszerei, a növényfajta, a feldolgozás és a tárolás is. 100 gramm boltban vásárolt áfonya például kb. 80-160 milligramm antociánt tartalmaz, míg a vadon termő többet.
Mutatunk 5 antociánban gazdag élelmiszert az Eating Well listája alapján, mellyel – az áfonya mellett – mindenképp érdemes változatosabbá tenned étkezésed.
Szeder antociánok

A legtöbb esetben minél sötétebb a gyümölcs, annál több antociánt tartalmaz. Ez pedig igaz a szederre is, segítségével 100 grammonként átlagosan 100-138 milligrammot viszünk be a jótékony vegyületekből. Emellett ráadásul még rengeteg rostot is beviszünk vele: 100 gramm szeder kb. 5 gramm rostot tartalmaz, kétszer annyit, mint az áfonya.
Fekete bodza antociánok

A fekete bodza termése rendkívül gazdag antocianinokban, vitaminokban és flavonoidokban.
Lekvár, szörp, kapszula, bor és tinktúra is készülhet belőlük.
Fekete rizs

Bizony, még gabonával is bevihetünk antociánt.
A rizs sötétlila színe árulkodik magas antocián-tartalmáról, ráadásul rengeteg rosthoz, vashoz és ásványi anyaghoz is jutunk általa. Bár a fehér rizsnél tovább tart elkészíteni, mindenképp megéri kipróbálni ezt a szuperélelmiszert.
Fekete ribiszke

A fekete ribiszke – más néven fekete ribizli – szintén élen jár az antociánok szempontjából. A savanykás ízű gyümölcs 100 grammjával 110-160 milligramm antociánt vihetünk be, valamint rengeteg C-vitamint és rostot. Igazi szuperbogyó, melyből remek lekvár készülhet, levelét pedig teaként szokták használni vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatása végett.
Cseresznye

Vészesen közeleg sokak kedvenc gyümölcsének szezonja.
Emellett nagyszerű C-vitaminforrás is, és még melatonint is tartalmaz, ezáltal segítheti az elalvást. Ám mindig mértékkel fogyaszd, hiszen természetes cukortartalma magas, és nagy mennyiségben emésztési gondokat okozhat.
Ajánljuk még: