0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Küzdjünk a krónikus gyulladás ellen növényi eredetű táplálékokkal!

A gyulladás -legyen az akut vagy krónikus, külső, vagy belső- a szervezet védekező reakciói közé tartozik. A kutatók arra jutottak, hogy étkezéssel kapcsolatos döntéseinkkel ronthatunk, illetve javíthatunk is a helyzetünkön.
Fotó: Freepik

Avokádó

Semmi kétség, az avokádó egy szupergyümölcs. Tápanyagtartalma szinte már földöntúli befolyást sejtet. Többek között béta-karotinnal, B-, C-, és E-vitaminnal, káliummal, magnéziummal, gyulladáscsökkentő, egyszeresen telítetlen zsírsavakkal és antioxidánsokkal látja el a szervezetet. Fogyasztása jót tesz az agynak, a szívnek, a bőrnek, a szemnek és az ízületeknek.

Áfonya

Rengeteg polifenolt tartalmaz, ezek a vegyületei segítenek megelőzni a sejtek károsodását, előmozdítják a sérülések helyreállítását, továbbá segíthetnek megelőzni a rákos elváltozások kialakulását és a szívbetegségeket. Az áfonyában található antocianinok a cukorbetegség ellen is védelmet nyújthatnak.

Forrás: NAK/Lévai Zsolt

Dió

Antioxidánsai erőteljesen harcolnak a szabad gyökök ellen. A kutatások összefüggésbe hozták a dióféléket a gyulladásos paraméterek, a kardiovaszkuláris betegségek, valamint a cukorbetegség kockázatának csökkentésével. Érdemes megjegyezni, hogy a dió az egyik legjelentősebb növényi omega-3 zsírsav-forrás. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak élharcosok a gyulladás elleni küzdelemben, vagyis segíthetnek csökkenteni az olyan krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegség, a rák és az ízületi gyulladás. A kardiovaszkuláris rendszert érintő védőhatása lekörözte a halakét.

Tea

A polifenolokról legtöbbünknek először a tea jut eszébe, nagyon helyesen. (De azért sok más szuper forrása is akad.) A zöld tea polifenoljai segíthetnek megvédeni a testet az olyan betegségektől, mint például a rák és a szívbetegségek. A tanulmányok szerint a zöld tea fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, valamint a szívbetegségek kockázatát, segíthet szabályozni a vércukorszintet és javítja az agy egészségét. Arról is ismert, hogy támogatja a máj egészségét, segít a testsúlyszabályozásban és enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit.

Kakaó

A kakaó, és az étcsokoládé tele van flavonoidokkal, amelyek védik a szervezetet a károsodástól és csökkentik a gyulladásokat. Segítenek csökkenteni olyan káros anyagok szintjét, mint a malondialdehid, ami károsíthatja a sejteket, illetve növelik a nitrogén-monoxid szintjét, ami az erek ellazításáért és a véráramlás javításáért felelős vegyület. Kutatások kimutatták, hogy az étcsokoládé, vagy a kakaó rendszeres fogyasztása támogathatja a szív egészségét, csökkentheti a vérnyomást, javíthatja a koleszterinszintet, valamint csökkentheti a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A kakaó e tulajdonságait a nyers kakaópor, illetve a legalább 80%-os étcsokoládé biztosítja a legmagasabb szinten. A holland eljárással készített kakaópor hatóanyagtartalmának jelentős része feldolgozás közben sajnos elvész.

A világon ötből három ember gyulladással összefüggő betegségben hal meg. Ez is azt mutatja, hogy a krónikus gyulladás mennyire elterjedt, illetve hogy mennyire változatos formában jelentkezhet. A természetközelibb, kevésbé feldolgozott, mikro- és fitonutriensekben gazdag ételek segítenek nekünk csökkenteni a gyulladás mértékét, és remélhetőleg így megelőzhetjük, hogy túlzottan elfajuljon.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu