Többségben a zöld spárga
Hat fajtával dolgoznak, amiből csak kettő kifejezetten zöldspárga, a többi kettős hasznosítású. Az 50 hektárból idén csak 1 hektárt töltenek fel halványított spárga neveléséhez és azt is viszonylag később kezdték. Ennek két oka van: egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni, és egész Európában megváltoztak a fogyasztói szokások. A háziasszonyok többsége nem szeret a halványított sípok hámozásával bíbelődni, valamint rossz tapasztatok, élmények is kiábrándították őket: a nem friss sípok szálkásak, keserűek, már pedig igen a korai időszakban gyakran kínálnak Dél-Amerikából érkező spárgát is a boltok, ami a legjobb kezelés esetén is 5-7 nap múlva kerül szedés után az asztalra. Hazánkban is nagyon szűk az a fogyasztói réteg, akik a kulináris élvezet érdekében a halványított spárgát keresi. Valóban frisset venni azonban csak közvetlenül a termelőktől tudnak.

Fotó: Bács-Zöldért
Belföldi értékesítés
A Bács-Zöldért Zrt. a spárga értékesítésekor évek óta a belföldi fogyasztás ösztönzésére fókuszál. Az export eseti, a visszajáró partnereket szolgálják ki.
Nagy erőfeszítéseket tettek, hogy minél szélesebb hazai fogyasztói réteg megismerje, megszeresse és vásárolja a spárgát. Ehhez programokat, kóstolókat szerveztek önállóan és a FruitVeB-bel közösen. A kezdeményezések célt értek, érezhetően nőtt a spárga iránti kereslet. Ezt tapasztják a 3 éve indított szedd magad akcióknál is, az ország távoli szegletéből is érkeznek a friss spárgáért a borbási telepre, nagyobb mennyiségben veszik, és fagyasztják, feldolgozzák a sípokat. Az áruházláncok szintén keresik a magyar spárgát, hiszen jók a vásárlói visszajelzések a frissességgel , minőséggel kapcsolatban.

Fotó: Bács-Zöldért
Mielőtt a vásárlók hozzákezdenek, megmutatják nekik, hogyan kell szakszerűen kiszúrni a sípokat, és azt tapasztalják, hogy nem kell tőlük félteni az ültetvényeket, a motiválatlan, nemtörődöm spárgaszedők több kárt okoznak, tudtuk meg Bűdi Zsolttól, hogy sajnos a munkaerővel komoly gondok vannak. Teljesítményben dolgozva letapossák a növényeket, órabérben pedig nem haladnak.
Az alkalmi foglalkoztatás szempontjából is rendkívüli év az idei. Korábban a spárgaszedéstől egészen az őszig tartó gyümölcsszüretig tudtak munkát adni az elsősorban Erdélyből visszajáró dolgozóknak. A példátlan tavaszi fagykár miatt azonban idén jóval kevesebb emberre lesz szükség, hiába csörög folyamatosan a telefon. A 170 hektár csonthéjas ültetvényben legföljebb a szilván lesz termés, a kajszi-, őszibarack-, birsfákon rommá fagytak a virágok.
Spárgában jelenleg 30-40 szedő dolgozik, és majd a paprika- és paradicsompalántázás lesz a következő munkájuk, a cseresznyefákon azonban legföljebb „egerészni” kell a gyümölcsöt.
Az előző években csodálatos kézműves savanyított spárgát készíttettek, a prémium, drága terméket azonban legföljebb ajándéknak veszik. A magas árában vastagon közrejátszik, hogy mindenre, az üvegtől kezdve a lapkán át a felöntőléig rákerül a 27 százalék áfa, ami nagyon megdrágítja a terméket, és így nem versenyképes a kereskedelemben kapható külföldi, általában gyenge minőségű spárgakonzervvel.

A spárgaszezonnal kapcsolatos legfrissebb híreinkért kattintson IDE.