Komposztálás lépésről lépésre
Aprítás
A felületnövelés érdekében vágjuk minél kisebb darabokra a növényi anyagokat, mert így könnyebben hozzáférhetőek lesznek a mikroorganizmusok számára és gyorsabban meg tudják emészteni azokat.
Rétegezés
Először fektessünk le néhány centiméternyi gallyat, vagy szalmát, hogy biztosítsuk a vízelvezetést és a szellőzést. Váltogatva rakosgassuk egymásra a barna, és a zöld rétegeket, törekedjünk arra, hogy az anyagok egyenletesen legyenek eloszlatva és könnyen hozzáférhetőek legyenek a mikroorganizmusok számára. A tetejére egy réteg barna anyagot tegyünk, hogy csökkentsük a nemkívánatos szagokat.
Beindítás
Ha szeretnénk a bomlás beindulását felgyorsítani adhatunk hozzá aktivátort. Természetes aktivátorok: érett komposzt, csirketrágya, fekete nadálytő levelek, fűnyesedék, friss gyomok (mag nélkül).
Takarás
Terítsünk rá ponyvát, vagy egy régi szőnyeget a hő és a nedvesség megtartása érdekében.
Nedvesítés
Öntözzük meg a halmot, amikor szükséges, de csak éppen annyira, hogy nedves legyen. Érzéssel adagoljuk a vizet, mert a túl sok víz se jó, mert lehűtheti a maghőmérsékletet és lelassítja a bomlást, és a túl kevés nedvesség sem, mert a kiszáradása is lassítja, illetve akár teljesen le is állíthatja a bomlást. Szóval csak nedves legyen, de ne csurogjon. A nedvességtartalom ellenőrzéséhez vegyünk a kezünkbe egy marék komposztot és nyomkodjuk meg. Ha csepegést tapasztalunk, a halom túl nedves. Ha csak néhány cseppet tudunk kisajtolni belőle, akkor éppen optimális. Ha pedig egyáltalán semmit, akkor túl száraz.
Levegőztetés
Egy-két hetente forgassuk át a komposztot villával, hogy oxigént juttassunk a keverékbe, illetve szükség esetén öntözzük meg, hogy a halom minden része enyhén nedves legyen.
Szagok elűzése
Ha túlzottan kellemetlennek éreznénk az illatát, szórjunk rá egy-két csipet meszet. Ha ammóniaszerű szagot áraszt, adjunk hozzá több szénben gazdag anyagot, például száraz leveleket vagy szalmát.
Hőmérséklet ellenőrzése
A halom összetétele, keverése és nedvesen tartása kulcsfontosságú a mikroorganizmusok hatékony munkavégzéséhez. Ha helyesen koordináljuk a folyamatot, akkor az apró lények tevékenysége folytán a maghőmérséklet 49-71°C lesz. És a komposztunk akár 1-3 hónap alatt is elkészülhet. A belső hőmérsékletet komposzthőmérővel ellenőrizhetjük.
Ami ne kerüljön a komposzthalomba
Ezek komposztálása is lehetséges, de ez már haladó, vagy még inkább profi kategória. Ajánlott ezeket a biztonság kedvéért külön komposztálni fokozott odafigyeléssel. Egyébként azért sem érdemes belekeverni, mert hosszabb ideig tart a semlegesítésük, mint a normál növényi részek komposztálása.
A zsiradékok, a hús, a csontok és a halhulladék lassabban bomlanak le, mint a komposztunk normál összetevői, valamint vonzzák a kártevőket és kellemetlen szagokat okoznak.
A nagyobb fadarabok szintén nem tudják tartani a lépést a finomabb szerkezetű, könnyebben bomló anyagokkal.
Növényvédőszerekkel, műtrágyákkal kezelt fű vagy más növényi részek (például kezelt citrom héja, virágboltból származó virágok, növények).
Forgalmas út mentén keletkező kaszálék, nehézfémekkel való szennyezettsége miatt jobb mellőzni.
Felmagzott növények, mert általában a magok elpusztításához fenn kellene tudni tartani nagyjából 30 napig a 70°C-ot, és lássuk be, ez szinte lehetetlen.
Beteg növényi maradványok, mivel a kórokozók életben maradhatnak a kész komposztban, és ezáltal megfertőzhetünk velük más egészséges növényeket is.
Aranybányára leltünk
Miután a rengeteg kisebb-nagyobb élőlény átrágta magát a hulladékokon, nem marad más, mint egy sötétbarna anyag. Ezért volt ez a sok cécó? Bizony ám, kincset tartunk a kezünkben, nem is akármilyet, éltető adalékot kertünk számára. És már csak egy dolgunk van, a lehető legjövedelmezőbben befektetni.
Új ágyások létrehozása: ültetés előtt javítsuk fel vele a talajt. A gyommentesített, elegyengetett talajon terítsünk szét 5-7 cm vastag komposztréteget, majd forgassuk bele a talajba.
Korábban felélesztett ágyások támogatása: ősszel, (a növények lekerülése után), vagy kora tavasszal terítsünk a talajra 2,5-5 cm vastag komposztréteget. A növények táplálása mellett a komposztréteg elnyomja a gyomokat és megőrzi a talaj nedvességtartalmát.
Magaságyások megfiatalítása: a vegetációs időszak kezdetén dolgozzunk bele 2,5-5 cm vastag friss komposztot.
A komposztálás jelentősen csökkenti a háztartási és a kerti hulladék mennyiségét, ami kevesebb terhelést jelent a hulladéklerakóknak és szemétégetőknek. Ezáltal csökken a környezetszennyezés, a metán- és a szén-dioxid-kibocsátás. Amikor ugyanis a szerves anyagok a hulladéklerakókba kerülnek, az egészséges átalakuláshoz szükséges tényezők hiánya miatt üvegházhatású metángáz keletkezik, ez pedig hozzájárul a globális felmelegedéshez.