0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

A komposztálásról lényegre törően

A komposztálódás a lehető legjobb dolog, ami a konyhai és kerti hulladékainkkal történhet. Bármikor elkezdhetjük, de annál jobb, minél hamarabb tesszük!

Komposztálás lépésről lépésre

Aprítás
A felületnövelés érdekében vágjuk minél kisebb darabokra a növényi anyagokat, mert így könnyebben hozzáférhetőek lesznek a mikroorganizmusok számára és gyorsabban meg tudják emészteni azokat.

Rétegezés
Először fektessünk le néhány centiméternyi gallyat, vagy szalmát, hogy biztosítsuk a vízelvezetést és a szellőzést. Váltogatva rakosgassuk egymásra a barna, és a zöld rétegeket, törekedjünk arra, hogy az anyagok egyenletesen legyenek eloszlatva és könnyen hozzáférhetőek legyenek a mikroorganizmusok számára. A tetejére egy réteg barna anyagot tegyünk, hogy csökkentsük a nemkívánatos szagokat.

Beindítás
Ha szeretnénk a bomlás beindulását felgyorsítani adhatunk hozzá aktivátort. Természetes aktivátorok: érett komposzt, csirketrágya, fekete nadálytő levelek, fűnyesedék, friss gyomok (mag nélkül).

Takarás
Terítsünk rá ponyvát, vagy egy régi szőnyeget a hő és a nedvesség megtartása érdekében.

Nedvesítés
Öntözzük meg a halmot, amikor szükséges, de csak éppen annyira, hogy nedves legyen. Érzéssel adagoljuk a vizet, mert a túl sok víz se jó, mert lehűtheti a maghőmérsékletet és lelassítja a bomlást, és a túl kevés nedvesség sem, mert a kiszáradása is lassítja, illetve akár teljesen le is állíthatja a bomlást. Szóval csak nedves legyen, de ne csurogjon. A nedvességtartalom ellenőrzéséhez vegyünk a kezünkbe egy marék komposztot és nyomkodjuk meg. Ha csepegést tapasztalunk, a halom túl nedves. Ha csak néhány cseppet tudunk kisajtolni belőle, akkor éppen optimális. Ha pedig egyáltalán semmit, akkor túl száraz.

Levegőztetés
Egy-két hetente forgassuk át a komposztot villával, hogy oxigént juttassunk a keverékbe, illetve szükség esetén öntözzük meg, hogy a halom minden része enyhén nedves legyen.

Szagok elűzése
Ha túlzottan kellemetlennek éreznénk az illatát, szórjunk rá egy-két csipet meszet. Ha ammóniaszerű szagot áraszt, adjunk hozzá több szénben gazdag anyagot, például száraz leveleket vagy szalmát.

Hőmérséklet ellenőrzése
A halom összetétele, keverése és nedvesen tartása kulcsfontosságú a mikroorganizmusok hatékony munkavégzéséhez. Ha helyesen koordináljuk a folyamatot, akkor az apró lények tevékenysége folytán a maghőmérséklet 49-71°C lesz. És a komposztunk akár 1-3 hónap alatt is elkészülhet. A belső hőmérsékletet komposzthőmérővel ellenőrizhetjük.

Ami ne kerüljön a komposzthalomba

Húsevő állatok ürüléke, mert parazitákat, és veszélyes baktériumokat tartalmazhatnak, amelyeket a hagyományos komposztálási módszerekkel nehéz elpusztítani.

Ezek komposztálása is lehetséges, de ez már  haladó, vagy még inkább profi kategória. Ajánlott ezeket a biztonság kedvéért külön komposztálni fokozott odafigyeléssel. Egyébként azért sem érdemes belekeverni, mert hosszabb ideig tart a semlegesítésük, mint a normál növényi részek komposztálása.

A zsiradékok, a hús, a csontok és a halhulladék lassabban bomlanak le, mint a komposztunk normál összetevői, valamint vonzzák a kártevőket és kellemetlen szagokat okoznak.

A nagyobb fadarabok szintén nem tudják tartani a lépést a finomabb szerkezetű, könnyebben bomló anyagokkal.

Préselt, festett, lakkozott, vegyszerekkel kezelt, vagy más egyéb módon szennyezett fadarabok, mert ezek káros anyagokat juttatnának a komposztunkba, majd a földünkbe.

Növényvédőszerekkel, műtrágyákkal kezelt fű vagy más növényi részek (például kezelt citrom héja, virágboltból származó virágok, növények).

Forgalmas út mentén keletkező kaszálék, nehézfémekkel való szennyezettsége miatt jobb mellőzni.

Felmagzott növények, mert általában a magok elpusztításához fenn kellene tudni tartani nagyjából 30 napig a 70°C-ot, és lássuk be, ez szinte lehetetlen.

Beteg növényi maradványok, mivel a kórokozók életben maradhatnak a kész komposztban, és ezáltal megfertőzhetünk velük más egészséges növényeket is.

Aranybányára leltünk

Miután a rengeteg kisebb-nagyobb élőlény átrágta magát a hulladékokon, nem marad más, mint egy sötétbarna anyag. Ezért volt ez a sok cécó? Bizony ám, kincset tartunk a kezünkben, nem is akármilyet, éltető adalékot kertünk számára. És már csak egy dolgunk van, a lehető legjövedelmezőbben befektetni.

Új ágyások létrehozása: ültetés előtt javítsuk fel vele a talajt. A gyommentesített, elegyengetett talajon terítsünk szét 5-7 cm vastag komposztréteget, majd forgassuk bele a talajba.

Korábban felélesztett ágyások támogatása: ősszel, (a növények lekerülése után), vagy kora tavasszal terítsünk a talajra 2,5-5 cm vastag komposztréteget. A növények táplálása mellett a komposztréteg elnyomja a gyomokat és megőrzi a talaj nedvességtartalmát.

Magaságyások megfiatalítása: a vegetációs időszak kezdetén dolgozzunk bele 2,5-5 cm vastag friss komposztot.

A komposztálás jelentősen csökkenti a háztartási és a kerti hulladék mennyiségét, ami kevesebb terhelést jelent a hulladéklerakóknak és szemétégetőknek. Ezáltal csökken a környezetszennyezés, a metán- és a szén-dioxid-kibocsátás. Amikor ugyanis a szerves anyagok a hulladéklerakókba kerülnek, az egészséges átalakuláshoz szükséges tényezők hiánya miatt üvegházhatású metángáz keletkezik, ez pedig hozzájárul a globális felmelegedéshez.

A helyesen végrehajtott komposztálással nemcsak a saját kiskertünket tehetjük élőbbé, termékenyebbé, hanem kedvezőbb körülményeket teremthetünk közös otthonunkon, a Földön.
Ajánljuk még:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: