Nagy odafigyelést igényel a virágok leszedése, a bibék kicsipkedése, majd az ezt követő hűtés és szárítás. A virágok szedése teljes nyílás előtt történik, ilyenkor a legkisebb a szennyeződés veszélye. A másik sarkalatos pont a bibe eltávolításának technikája, amire minden szüretelőnek rá kell érezni, hogy minimalizálják a veszteséget és a legjobb minőségű maradjon a bibeszál. Innentől kezdve külön kezelik a bibét és a szirmot. A beltartalmi értékek – köztük a rákellenes hatóanyagok – kialakulásához az utókezelés folyamán 100 °C-os hőmérsékletkülönbségre van szükség, viszont 80 °C fölött kiég a gyógynövény hatóanyagtartalma. Ezt megelőzendő, egyedi szárítási módot dolgoztak ki, ami támogatja az összes hatóanyag kialakulását és azok megőrzését is. További előnye az így kezelt sáfránynak, hogy a gasztronómia számára is hőstabil terméket kínál, így magas hőfokon sütve/főzve is megmaradnak a fűszerre jellemző aromák.

Fotó: PXhere
A sáfrány a gasztronómiában
A sáfrány felhasználása különösen izgalmas, hiszen egyes fűszerek aromáit kiemeli (vanília, kardamom, citrusfélék, gyömbér, rozmaring, csokoládé, pisztácia), míg másokét lágyítja (fokhagyma). A különböző ízkombinációk szemléltetésére létrehoztak nyolc különböző ízvilágú sáfrányszörpöt, amelyek alapján gasztronómiai vásárokon be tudják mutatni a sáfrány sokoldalúságát és a különböző ízekre gyakorolt hatását a nagyközönségnek.
A tízéves termesztési gyakorlat alatt kialakult egy állandó vevői kör, akik a termés egy részét elsősorban gyógyászati célból igénylik, de a partnereik között tudhatnak Michelin-csillagos éttermeket is. A fennmaradó termés számára folyamatos a piackeresés és az új termékkör kialakítása. 2024-ben két azonnal fogyasztható dobozos üdítővel léptek a funkcionális termékek piacára.
Szövetségben az erő
Bár lenne terület és lehetőség a családi gazdaság fejlesztésére, a termesztés fő korlátja az őszi főszezonban végzett szüreti munka bizalmi jellege. A saját terület folyamatos fejlesztésén túl Horváth Lénárd a hazai sáfránytermesztőkkel közösen 2020-ban megalapította a Magyarországi Sáfránytermesztők Szövetségét. Meghatározták a növény termesztésének irányelveit és célul tűzték a hazai sáfránytermesztés felvirágoztatását, hogy ez az értékes fűszer újra elfoglalja korábban betöltött méltó helyét itthon és Európában. A hazai ültetvények jelenleg még fiatalok, sokan kísérleti fázisban termesztenek, így minőségi hibák még előfordulhatnak, de a hazai termesztés egyre inkább feltörekvőben van és további potenciális növekedés várható. Itt a lehetőség, hogy néhány év múlva hazánk ismét jelentős termelőjévé váljon a prémium minőségű sáfránynak.