Szerző: Bodnár Petra
Bár úgy tűnhet, a rovarevés egy modern hóbort, valójában nem újkeletű. Az emberek már a civilizáció kezdete óta fogyasztják ezeket az állatokat, és a becslések szerint a világon közel kétmillióan ma is rendszeresen eszik őket, főleg Ázsia és Afrika területén. Európában is egyre jobban kezdenek elterjedni a tápanyagban gazdag, rovarokat tartalmazó élelmiszerek.

De nem kell kilépni túlságosan a komfortzónákból ahhoz, hogy rovarokat együnk – hernyóból és tücsökből már lisztet is készítenek, ami talán feltűnés nélkül képes lenne helyettesíteni az általunk megszokott gabonaliszteket.
Miért hasznos a rovarok fogyasztása?
Nemcsak magunknak, de a bolygónak is jót teszünk, ha nyitunk az alternatívák felé. A rovarok olyan ,,szuperélelmiszerek”, melyek nagyon egészségesek az emberi szervezet számára, a karbonlábnyomuk elenyésző, és tartásuk sokkal kevesebb erőforrást igényel a többi állatéhoz képest, így fogyasztásuk nem káros a környezetünkre. Miután az európai zöld megállapodás, azaz a fenntartható Európáért létrejött egyezmény engedélyezte a rovarokat tartalmazó élelmiszereket, mára már külön cégek és márkák jöttek létre, hogy az országok szupermarketjeiben is könnyen megtaláljuk ezeket a termékeket, és lehetőleg meg is kedveljük.
Milyen veszélyei lehetnek ezeknek az élelmiszereknek?
Természetesen hosszú utat jár végig egy rovart tartalmazó termék, mielőtt még megvásárolhatnánk. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szigorú szabályok alapján engedélyezi és bírálja el, mely termékek kerülhetnek a polcra, így csakis a fogyasztás szempontjából teljesen biztonságos, megfelelően címkézett áruk értékesíthetők. Magyarországon is beszerezhetjük már a különféle rovaros snackeket és termékeket, ha a szupermarketekben még nem is, de kisebb üzletekben. Bár a hétköznapi ember előítéleteket, és negatív tapasztalatokat társíthat a kis élőlényekhez, mégis megéri ezeket legyőzve kipróbálni az izgalmas alternatívákat.