0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Kistermelői csemegék: Édes batátám

Vighné Schwarcz Gyöngyi és férje 2017-től termelnek őstermelőként zöldséget és gyümölcsöt a Csongrád-Bokrospart melletti tanyasoron elhelyezkedő 1,2 hektáros területükön.

Az első évben ezer tő batátával próbálták kiismerni az édesburgonyatermesztés rejtelmeit, amely magyar tapasztalatok és szakirodalom híján sok meglepetést tartogatott a számukra.

A gondos munkának köszönhetően az első betakarítás jól sikerült, 2000-2500 kg édesburgonyát termeltek, ami első látásra hatalmas mennyiségnek tűnt számukra. Mivel a 200-250 rekesznyi termény nem felelt meg az egységes méretet és formát megkívánó piacos külalaknak, a nagybanin nem tudták értékesíteni az árut.

Az első osztályú batáta eladása után még mindig jelentős mennyiség maradt a családnál, amivel ki kellett találniuk, hogy mihez kezdjenek.

Gyakorlott háziasszony lévén Gyöngyi a konyhai tapasztalataihoz fordult. Fiatal kora óta hagyományos módszerrel, dunsztolással és szirupot készítve tartósítja a megtermelt javakat, és amit csak lehetett, a batátával is kipróbált. Először zöldséges saláta készült kétféle öntettel, majd lecsós és lecsós-chilis pástétomot főzött be, melyek mártogatósként jól passzoltak a későbbi slágertermék sült batátasziromhoz.

A termesztés második évétől kezdve hetente 60 kilónyi batátát szeltek fel a ropogós szirom elkészítéséhez, amit helyben, egy csongrádi kisboltban értékesítettek. Árbevételük 60%-át ma is az egész évben folyamatosan sütött batátaszirom adja.

A többféle méret közül a 0,8 mm vastagságú szeletek váltak be a legjobban, melyet egy saját tervezésű és egy szerszámkészítő műhelyben elkészített ötélű tárcsával, kézi erővel szelnek. Választékbővítésként készülnek még különböző ízesítésű lekvárok, desszertek, pohárkrémek és rostos levek is. Minden termék mentes a tartósítószerektől, hozzáadott cukortól és más adalékoktól, nem tartalmaz glutént, laktózt és állati eredetű összetevőt sem, egyedül a kandírozott batáta nem készíthető el cukorszirup nélkül. A pástétomok fogyaszthatók melegszendvicskrémnek, sült húsokhoz, zöldségköretek színesítéséhez vagy nyers zöldségek mártogatósának egyaránt. Minden évben próbálnak újdonsággal is megjelenni a piacon, legutóbb a 3 literes bag in boxban árult, gyümölcslevekkel kevert rostos batátalével rukkoltak elő. Termékeiket Csongrád-Csanád vármegyén belül a közeli gasztropiacokon és rendezvényeken, Szegeden, Szentesen és Csongrádon értékesítik.

A trópusi származású növény jól érzi magát a dél-alföldi forróságban. Egy-két év alatt kitapasztalták, hogy a palántát érdemes bakhátba ültetni, ami nem tömörödik össze és könnyebbé válik a gumók betakarítása.

batáta ültetvény jó gyakorlatIdeális a növény számára a laza, homokos, enyhén savanyú közeg, de meg- felelő előkészítés után kötöttebb talajokon is jó termés várható. A szaporításhoz az első évek kivételével csak saját nevelésű palántát használnak, melyet kb. 6-8 hétig talajban hajtatnak 24-27 °C-os talajhőmérsékleten. A saját módszer szerint előállított 10-12 ezer palánta ültetéséhez körülbelül 800 édesburgonya-gumó szükséges. Minimális mennyiségű palántát, nagyjából ezer darabot a helyi piacon is értékesítenek. A palánta a kiültetéskor már jól fejlett gyökerekkel rendelkezik, így az egy-két napig tartó kiültetési stresszt követően azonnal eredésnek indul. A kiültetéshez minimum 12 °C-os talajhőmérséklet szükséges. Véleményük szerint

nem érdemes elsietni a telepítést, mivel 12 °C alatt leáll a növény fejlődé- se. Legkorábban május 15-én kezdődik a palántázás és legkésőbb június 20-ig fejezik be.
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: