0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Ársapkák, importnyomás és a jövő dilemmái: a magyar élelmiszeripar útkeresése

A magyar élelmiszeripar sorsdöntő időszakhoz érkezett: a 2023-as jelentős visszaesés után, a 2024-es szerény növekedés és a 2025 eleji újabb csökkenés rávilágít az ágazat mélyen gyökerező problémáira.

Globális vámháború – Mi vár a magyar agráriumra?

Az „America First” elnöki memorandum jegyében hozott intézkedések alapjaiban rajzolhatják át a nemzetközi kereskedelmi térképet, és komoly kihívások elé állíthatják a magyar agráriumot is.

Trump elnök kampányígéretei, amelyek a közigazgatástól a bevándorláson át a kereskedelemig terjedtek, már számos területen megvalósultak.

A kereskedelem területén az „univerzális” importvámok bevezetése volt a legmarkánsabb bejelentés.

Aláírta az America First elnöki memorandumot, mely a külkereskedelmi deficit orvoslására irányuló javaslatokat kért az amerikai hivataloktól. Ezek alapján be is jelentette az importvámokat, amelyek azonban korántsem univerzálisak, hanem termék- és térségfüggőek. Az Európai Unióra például egy 20%-os „viszonossági többletvámot” irányoztak elő.

Április 2-án írta alá az elnöki rendeletet, amelyből kiderül, hogy az intézkedések elsősorban az amerikai gazdaság stabilitását szolgálják, figyelmen kívül hagyva más tényezőket. A rendelet ezer kivétel terméket tartalmaz, főként olyanokat (ásványi olajok, fémek), amelyekre Amerikának szüksége van. Az agrár- és élelmiszeripari termékek sajnos beletartoznak a vámok alá eső kategóriába. Jelenleg még tart az a 90 napos szünet, melyet az Amerikai elnök vezetett be a vámokra.

Hatások a magyar agráriumra és az ellátási láncokra

A 10-20%-os többletvámok közvetlenül bevételkiesést, versenyhátrányt és átrendeződést okozhatnak a hazai exportőrök számára.

Magyarország agrárexportja jelenleg mintegy 13 milliárd euró értékű, melynek 83,13%-a az Európai Unióba irányul. Az USA-ba irányuló közvetlen exportunk ehhez képest elenyésző, mindössze 80 millió euró. Főként napraforgóolajat, madártollat, szárított zöldségeket, sertéshúst és borokat exportálunk az USA-ba.

A nagy tanácsadó cégek szerint a vámháború elsősorban a költségeket növeli, csökkenti a nyereségességet, inflációnövelő hatású, csökkenti a vásárlóerőt, a keresletet és a beruházási kedvet, valamint a fogyasztói bizalmat. Leglényegesebb hatása azonban az ellátási láncok átrajzolása lesz. A gazdasági szereplők gyorsan megtalálják a kerülő utakat, ahogyan az orosz embargó vagy az ukrán importtilalom idején is történt.

A konferencián Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Trump elnök által belengetett globális vámháború agrárgazdasági összefüggéseibe avatta be a hallgatóságot.
Fotó: Portfolio

Globális szinten várhatóan erősödnek a kétoldalú kapcsolatok a többoldalúak helyett, és új kereskedelmi partnereket találnak a szereplők. Korábbi vámháborúk (pl. csirkeháború) példája mutatja, hogy ezek hatásai hosszú távon is fennmaradhatnak. Tarpataki Tamás szerint a jelenlegi vámháború olyan erős hullámokat ver, amilyeneket a második világháború óta nem láttunk, és a pontos következmények még a jövő zenéje.

Önellátás: Stratégiai kihívás a magyar élelmiszeriparban

A rektor előadása borús, de rendkívül fontos képet festett az ágazat előtt álló kihívásokról és a szükséges paradigmaváltásról.

 A 90-es évek globális biztonsági rendszere és a szabad világkereskedelem, valamint a tudományba vetett hit a járványok felszámolásával kapcsolatban mára a múlt ködébe vész.

A regionális háborúk, a sérülékeny ellátási láncok, a felerősödő piacvédelem és a folyamatos járványveszélyek teljesen átrajzolták a képet. Míg korábban a globális élelmiszerellátásban gondolkodtunk, ma az önellátás és a nemzeti önrendelkezés kérdése került előtérbe. A hangsúly eltolódott arról, hogy ki tudja megvásárolni az élelmiszert, arra, hogy kinek van képessége az alapanyag megtermelésére és feldolgozására.

Az önellátás mértéke Európában és Magyarországon

Dr. Gyuricza Csaba konkrét adatokkal mutatta be, hogy az élelmiszertermelő szektor kibocsátása fokozatosan csökken mind az EU-ban, mind hazai szinten. Egyre kevesebb európai régió képes gabona és állati termékek tekintetében az önellátásra, a legtöbben nettó importőrré váltak. Ez a csökkenő hazai kibocsátás és növekvő importfüggőség komoly kockázatot jelent az ellátás biztonságára. A marha-, tej-, sertés-, baromfihús- és tojástermékek esetében különösen Dél- és Nyugat-Európa szorul importra. Fontos felismerés, hogy az uniós belső piac már nem biztosít automatikus ellátást, mivel sok tagállam maga is korlátozott termelési kapacitással rendelkezik.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora a Portfolio AgroFood 2025 konferencián rávilágított a magyar élelmiszeripar önellátási képességének valós helyzetére és sebezhetőségére, különösen járványhelyzet idején.
Fotó: Portfolio
A sertés- és marhatermelés példáján keresztül bemutatta, hogy az élelmiszertermelés jelentős többlete négy évtized alatt épphogy az önellátást lehetővé tevő szintre csökkent.

Az önellátás csökkenése egyértelműen sebezhetőséghez vezet. A tojástermelés hazai példája is jól illusztrálja ezt: a termelés folyamatosan csökken, és az import aránya folyamatosan nő, különösen akkor, amikor a hazai tojásárak megközelítették az európai szintet.

A magyar versenyképesség szerkezeti korlátai

A MATE rektora négy fő szempontot emelt ki, amelyek a magyar élelmiszeripar szerkezeti gyengeségeit okozzák.

  1. Alacsony hozzáadott érték aránya: Magyarország jellemzően alacsony hozzáadott értékű, olcsó termékeket állít elő. A felmérések szerint mind a mezőgazdasági, mind az élelmiszeripari termelés hozzáadott értéke az alsó harmadban helyezkedik el nemzetközi összehasonlításban. Ez nemcsak versenyképességi, hanem jövedelmezőségi problémákat is felvet.
  2. Aránytalan adóterhelés: Éder Tamás előadására visszautalva, Dr. Gyuricza Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai szereplők még állami szubvenciók mellett is több adót fizetnek, mint amennyi értéket hozzátesznek a termeléshez, ami súlyos versenyképességi hátrány.
  3. Technológiai lemaradás: A magas előállítási költségek a technológiai hiányosságokból fakadnak. Példaként a sertéstermelés önköltsége említhető, amely európai összehasonlításban az egyik legmagasabb. Magasabb a takarmányfelhasználás, a malacelhullás (17%-kal magasabb, mint az átlag, azaz minden hatodik malac elvész), és alacsonyabb az egy kocára jutó malacszám, ami közvetlenül beépül az árakba, rontva az exportpiaci esélyeket.
  4. Ellátási láncok földrajzi sérülékenysége: A termelő és feldolgozó helyek térbeli koncentrációja növeli az ellátási lánc sérülékenységét és a járványok terjedésének kockázatát. A logisztikai központok erősen koncentráltak, a vágóhidak elhelyezkedése egyenetlen, és egyes régiókban teljesen hiányzik a feldolgozás. Ez növeli a költségeket és csökkenti az ellátási lánc rugalmasságát.
    További versenyképességi hátrányt jelent az európai átlagnál drágább energia, Európa legmagasabb áfakulcsa, és a reál értelemben erősödő forint.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: