Szigorú óvintézkedések
– Az állományra nagyon vigyázunk, hiszen nélkülük nincs sajt, sajt nélkül pedig nincs megélhetése több embernek. Ezért komoly fejtörést okoz a körülöttünk keringő járványok kezelése. Néhány hete még a kiskérődzők pestise miatt aggódtunk, de az könnyebben kezelhető, hiszen elég volt azt mondani azoknak a kollégáknak, akik az állatokat gondozzák a telepen, hogy figyeljenek a higiéniára és tartsák be az előírásokat, amit én nagyon szigorúan veszek, törzstenyészet lévén – mondja Vida János.
Elrendelte, hogy csak azok mehetnek be az állatokhoz, akik addig is gondozták a kecskéket, és mindenki védőruhában, fertőtlenített csizmában, vagy lábvédővel lépheti át a tanya kapuját, beleértve az állatorvost is. Azt mondja, senki mást nem engedett be, amíg nem tisztázódott a helyzet, főként olyanokat nem, akikről tudja, hogy más állattartó telepen is megfordulnak, így például a takarmányszállítót is lemondták.
– Tudom, hogy van vakcinázási lehetőség a ragadós száj- és körömfájás-betegségre, de az Európai Unión belül nem engedélyezett. Azt is tudom, hogy a vágóállatoknál utána nehéz eldönteni, átesett-e az állat a betegségen vagy sem, ezért ha külföldön szeretnék értékesíteni, ott nem fogadják a vakcinázott állatokat. Nekünk viszont megoldás lenne, mert mi csak a tejet használjuk fel, amit a vakcinázás nem befolyásolna. Én örülnék, ha élhetnénk ezzel a lehetőséggel – mondta Vida János. A további célokat is ismertette: – Jelenleg az istállóátlagunk 750 liter tej évente. Láttunk már Hollandiában példát az 1100 literes átlagra is, én az 1000 literes átlagot tűztem ki célul, úgyhogy tág tere van még a fejlődésnek – ismertette a célszámokat János.
Technológiai kapacitásuk 360 kecske fejésére alkalmas, tehát tejmennyiségben a duplája lehet a tejtermelés, de ezt szép lassan szeretnék elérni, hiszen a sajtkészítés technológiájának, a vevőkörnek és az értékesítésnek is fel kell ehhez a mennyiséghez zárkóznia.
Arról még nem ejtettünk szót, hogy János közgazdász végzettségű, és jelenleg is teljes állásban dolgozik. Oktávia pedig jogász, aki évekig praktizált. A gyermekek születése után feladta az eredeti foglalkozását, a gyereknevelés mellett kecskéket fejt és a sajtkészítés rejtelmeit tanulmányozta – mint látjuk, szép sikerrel. Bár a gyerekek közben megnőttek, nem gondolja, hogy visszatérne a paragrafusokhoz. Nemcsak azért, mert az elmúlt 15 évben rengeteg energiát és időt szentelt a sajtoknak, hanem azért is, mert érzi ennek a tevékenységnek a jótékony hatását és élvezi az elért sikereket.
Elismerések
• A világ egyik legrangosabb sajtversenye, a World Cheese Awards 2019-es versenyére 42 országból 3804 sajtot neveztek, melyből 260 nemzetközi bíró vakteszten választotta ki a legjobbakat. Az Etyeki Hófehér sajt elnyerte a SuperGold díjat, mellyel bekerült a világ 84 legjobb sajtja közé, emellett a nemzetközi zsűri Közép- és Kelet-Európa legjobb sajtjának választotta.
• Az angliai Cheese & Dairy Awards-on – ahol több mint 4000 sajt mérette meg magát – az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra „Etyeki Szenes” lágy sajtja a kistermelői sajtok kategóriájában a harmadik helyet szerezte meg.
• 2021-ben a World Cheese Awards nemzetközi sajtversenyen a faszénnel és nemespenésszel érlelt lágy sajtjuk bronz minősítést kapott.
• 2022-ben az International Cheese & Daily Awards 125. évfordulóját ünneplő versenyen elnyerték a 2. SuperGold díjat az Éji Sudár elnevezésű nemespenészes és faszénnel érlelt lágy sajttal, az Etyeki Sudár fehér nemespenésszel érlelt lágy sajtjuk pedig a kistermelői sajtok kategóriájában kategóriagyőzésként aranyérmes lett.
Fotók: Etyeki Kecskesajt Manufaktúra