0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Világbajnok kecskesajtok Etyekről: náluk valóra vált minden sajtkészítő álma

Magyar kecskesajt először kapott SuperGold díjat a világ egyik legrangosabb sajtversenyén, a World Cheese Awards-on 2019-ben, és azóta minden évben éremmel jutalmazzák az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra sajtjait.

Szigorú óvintézkedések

– Az állományra nagyon vigyázunk, hiszen nélkülük nincs sajt, sajt nélkül pedig nincs megélhetése több embernek. Ezért komoly fejtörést okoz a körülöttünk keringő járványok kezelése. Néhány hete még a kiskérődzők pestise miatt aggódtunk, de az könnyebben kezelhető, hiszen elég volt azt mondani azoknak a kollégáknak, akik az állatokat gondozzák a telepen, hogy figyeljenek a higiéniára és tartsák be az előírásokat, amit én nagyon szigorúan veszek, törzstenyészet lévén – mondja Vida János.

Sokkal komolyabb veszélyként élték meg a ragadós száj- és körömfájás-betegség betörését, ezért szigorú óvintézkedéseket vezetett be a tanyán.

Elrendelte, hogy csak azok mehetnek be az állatokhoz, akik addig is gondozták a kecskéket, és mindenki védőruhában, fertőtlenített csizmában, vagy lábvédővel lépheti át a tanya kapuját, beleértve az állatorvost is. Azt mondja, senki mást nem engedett be, amíg nem tisztázódott a helyzet, főként olyanokat nem, akikről tudja, hogy más állattartó telepen is megfordulnak, így például a takarmányszállítót is lemondták.

– Tudom, hogy van vakcinázási lehetőség a ragadós száj- és körömfájás-betegségre, de az Európai Unión belül nem engedélyezett. Azt is tudom, hogy a vágóállatoknál utána nehéz eldönteni, átesett-e az állat a betegségen vagy sem, ezért ha külföldön szeretnék értékesíteni, ott nem fogadják a vakcinázott állatokat. Nekünk viszont megoldás lenne, mert mi csak a tejet használjuk fel, amit a vakcinázás nem befolyásolna. Én örülnék, ha élhetnénk ezzel a lehetőséggel – mondta Vida János. A további célokat is ismertette: – Jelenleg az istállóátlagunk 750 liter tej évente. Láttunk már Hollandiában példát az 1100 literes átlagra is, én az 1000 literes átlagot tűztem ki célul, úgyhogy tág tere van még a fejlődésnek – ismertette a célszámokat János.

Technológiai kapacitásuk 360 kecske fejésére alkalmas, tehát tejmennyiségben a duplája lehet a tejtermelés, de ezt szép lassan szeretnék elérni, hiszen a sajtkészítés technológiájának, a vevőkörnek és az értékesítésnek is fel kell ehhez a mennyiséghez zárkóznia.

Családi gazdaságként működnek, de a sajtüzemben 3 alkalmazott dolgozik, és az állatok mellet is van két gondozó.

Arról még nem ejtettünk szót, hogy János közgazdász végzettségű, és jelenleg is teljes állásban dolgozik. Oktávia pedig jogász, aki évekig praktizált. A gyermekek születése után feladta az eredeti foglalkozását, a gyereknevelés mellett kecskéket fejt és a sajtkészítés rejtelmeit tanulmányozta – mint látjuk, szép sikerrel. Bár a gyerekek közben megnőttek, nem gondolja, hogy visszatérne a paragrafusokhoz. Nemcsak azért, mert az elmúlt 15 évben rengeteg energiát és időt szentelt a sajtoknak, hanem azért is, mert érzi ennek a tevékenységnek a jótékony hatását és élvezi az elért sikereket.


Elismerések

• A világ egyik legrangosabb sajtversenye, a World Cheese Awards 2019-es versenyére 42 országból 3804 sajtot neveztek, melyből 260 nemzetközi bíró vakteszten választotta ki a legjobbakat. Az Etyeki Hófehér sajt elnyerte a SuperGold díjat, mellyel bekerült a világ 84 legjobb sajtja közé, emellett a nemzetközi zsűri Közép- és Kelet-Európa legjobb sajtjának választotta.

• Az angliai Cheese & Dairy Awards-­on – ahol több mint 4000 sajt mérette meg magát – az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra „Etyeki Szenes” lágy sajtja a kistermelői sajtok kategóriájában a harmadik helyet szerezte meg.

• 2021-ben a World Cheese Awards nemzetközi sajtversenyen a faszénnel és nemespenésszel érlelt lágy sajtjuk bronz minősítést kapott.

• 2022-ben az International Cheese & Daily Awards 125. évfordulóját ünneplő versenyen elnyerték a 2. SuperGold díjat az Éji Sudár elnevezésű nemespenészes és faszénnel érlelt lágy sajttal, az Etyeki Sudár fehér nemespenésszel érlelt lágy sajtjuk pedig a kistermelői sajtok kategóriájában kategóriagyőzésként aranyérmes lett.


Fotók: Etyeki Kecskesajt Manufaktúra

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: