0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Fürjtojás a fókuszban

A mezőgazdasági szektorban a kisüzemek gyakran a minőségi, különleges termékek előállításával tűnnek ki a tömegtermelésből. A Subás Tojás egy ilyen vállalkozás, amely a fürjtojás előállítására és értékesítésére specializálódott.

A vállalkozás profilja és a termékértékesítés

Montvainé Haskó Kinga korábban főállásban foglalkozott a fürjekkel, de jelenleg egy másik munkát is végez mellette. A fürjtermékek iránti nagy kereslet miatt a munkafolyamatok jól időzíthetők, és nem igényel teljes munkaidős jelenlétet. A Subás Tojás fő terméke a nyers fürjtojás, de emellett ízesített, pácolt fürjtojásokat is előállítanak. A termékpalettán megtalálható a füstölt, olajban eltett, valamint hatféle páccal ízesített változat is.

A termékek értékesítése jelentősen átalakult az évek során. Míg korábban a vállalkozás számos vásáron és rendezvényen vett részt, addig a pandémia hatására a vevők rászoktak a közvetlen telephelyi vásárlásra. A termékekre előjegyzés van, mivel éttermek, zöldségesek és nagykereskedők is rendszeresen vásárolnak a Subás Tojástól.

subás tojás fürjtojás élelmiszer
Fotó: Subás Tojás

Takarmányozás és állategészségügy

Az állatok takarmányozása elsősorban Montvainé Haskó Kinga férjének a feladata. Ő állategészségügyi szakember, aki madarász és galambász tapasztalattal rendelkezik, így szakszerűen tudja összeállítani a fürjek számára megfelelő tápanyagokat.

A fürjek 12-féle takarmány-alapanyagból álló keveréket kapnak, amelyet egy keverőüzemben készítenek el. A Subás Tojás odafigyel arra, hogy a fürjeket génmódosított összetevőktől és szójától mentes takarmányon neveljék.

Jövőbeli tervek és innováció

fürj subás tojás üveg feldolgozás gasztronómia
Fotó: Subás Tojás

Jelen állás szerint az üzemméret már elérte a maximumot, ezért egy újabb pályázat segítségével szeretnék a meglévő helyiséget felújítani vagy egy újabbat építeni. A pályázatok lebonyolításához pályázatíró céget vesznek igénybe, akikkel jó a kapcsolatuk és hatékony az együttműködés. A pályázatokkal kapcsolatban Montvainé Haskó Kinga pozitív tapasztalatokról számolt be. A legutóbbi pályázat lezárásakor például számos korábbi követelményt töröltek, ami nagyban megkönnyítette a folyamatot. A Subás Tojás korábban is szeretett volna pályázni, de a fürjek státusza miatt ez nem volt lehetséges. Csak egy négy-öt évvel ezelőtti pályázatban jelent meg a fürj külön tételként, ami lehetővé tette a támogatásra való jelentkezést.

A jövőbeli tervek között szerepel a fürjketrecek modernizálása is. Olyan ketrecpark beszerzését tervezik, amelyben a trágya-eltávolítás futószalagon történne, ezáltal jelentősen csökkenne a munkaidő és növekedne a hatékonyság.

A Subás Tojás példája jól mutatja, hogy a mezőgazdasági kisüzemek is lehetnek sikeresek és versenyképesek a piacon. A minőségi termelés, a vevői igényekhez való alkalmazkodás és az innovatív megoldások mind hozzájárulnak a vállalkozás fejlődéséhez és sikeréhez.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: