Talán kevesen gondolnak bele, hogy a világon a harmadik legfontosabb növény a burgonya. Alapvető élelmiszer, amire ellátási biztonságot lehet építeni.
Fontosságát jelzi, hogy a FAO május 30-át jelölte ki a Nemzetközi Burgonya Napjának, s erre az időpontra időzítette az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács (OBTT) is a „Mindent a burgonyáról” szakmai konferenciáját.
Kecskés Gábor, az OBTT elnöke köszöntőjében kiemelte, ez a nap az ágazat szereplőinek ünnepe, mégsem feledkezhetünk meg az előttünk álló feladatokról. Vásárláskor a vevő dönt, s ehhez alkalmazkodnia kell nemesítőnek és termelőnek egyaránt.
A konferencián előadások hangzottak el az európai burgonya helyzetről, a hazai vásárlási és fogyasztói szokásokról, a kerekasztal beszélgetésen pedig az ágazat meghatározó szakértői osztották meg tapasztalataikat. A program zárásaként immár második alkalommal adták át a „Burgonyáért” vándordíjat, elismerve ezzel a hazai termesztés és innováció kiemelkedő szereplőit. A vándordíj idei nyertese Wendler István – aki személyesen nem tudott az eseményen részt venni- , aki a harmincöt év vetőgumó értékesítésben és a termelők támogatásában végzett értékteremtő munkájával érdemelte ki a rangos szakmai elismerést.
Sok szó esik mostanában a burgonyáról, reflektorfénybe került a burgonyatermesztés. Mégis úgy tűnik, jóval hosszabb időbe telik, mintsem sokan gondolnák, hogy megközelítsük a fénykorát. Kecskés Gábort arról kérdeztük, melyek azok a limitáló tényezők, amelyek a burgonyaágazatnak a fejlődését akadályozzák, mit kellene tenni ahhoz, hogy újra felívelő pályára kerüljön az ágazat?
„Talán a legfontosabbakkal kezdeném. Az első az a fajta zöldítés vagy hatóanyag kivonás, ami elindult néhány éve ebben az ágazatban is. Ez a teljes vertikumot érinti, soha nem látott kihívások elé állítja a termelőket.
– hívta fel a figyelmet a szakember.