0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 9.

Az első EU-ban engedélyezett kultivált hús

EU-s engedélyt kapott laboratóriumban előállított hústermék forgalmazására a Bene Meat Technologies. A prágai cég egyelőre állateledelekhez fejleszt sejtalapú húst, de a jövőben az emberi fogyasztásra is fókuszálna.

Lehetőségek és kihívások

A vállalat hisz abban, hogy a kultivált húsban óriási lehetőségek rejlenek a fenntarthatóság terén.

Ha sikerül megújuló energiával és hatékony módszerekkel nagy mennyiségben előállítani a termékeket, a kutatások szerint drasztikusan csökkenthető a hústermelés környezeti lábnyoma – például az üvegházgáz-kibocsátás, és a földhasználat a töredékére eshet vissza a hagyományos tenyésztéshez képest.

Az élelmiszer-biztonság szempontjából is előny, hogy a folyamat steril körülmények között zajlik: nincs szükség antibiotikumokra, és kisebb az esélye az élelmiszer-eredetű kórokozók (pl. Salmonella) jelenlétének – hívta fel a figyelmet Dvořák Vašová, ugyanakkor tisztában vannak azzal is, hogy jelentős kihívások állnak még a projekt előtt.

A legnagyobb feladat a termelés felskálázása és a költségek radikális csökkentése.

laboratóriumi munka flow box ban a Bene Meat Technologies nál
Fotó: Bene Meat

– A technológia jelenleg is fejlődik, de időbe telik, mire a termesztett hús széles körben megfizethetővé válik. Számolni kell a fogyasztói elfogadással is: az üzleti sikerhez a fogyasztóknak meg kell érteniük és el kell fogadniuk ezt az újfajta élelmiszert, amihez átláthatóságra és megfelelő tájékoztatásra lesz szükség. A szabályozásnak is lépést kell tartania az innovációval, hogy egyértelmű keretek között lehessen piacra vinni ezeket a termékeket.

Összességében úgy gondolják, a kultivált hús a jövőben a hagyományos állattenyésztést kiegészítve, nem teljes egészében helyettesítve egy fenntarthatóbb fehérjeellátási modell szerves részévé válhat.

Szabályozási körkép

Jelenleg az Európai Unióban emberi fogyasztásra még nem engedélyezett a laboratóriumban tenyésztett (kultivált) hús forgalmazása. Az EU egységes szabályozása értelmében az ilyen termékek új élelmiszernek (novel food) minősülnek, ezért a piacra kerülésükhöz teljes körű engedélyezési eljárás – benne az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) általi tudományos értékelés – szükséges.

Eddig mindössze két ilyen kérelmet nyújtottak be az EU-ban: 2024-ben egy francia startup tenyésztett libamáj termékének engedélyezését kezdeményezte, 2025 januárjában pedig egy holland vállalkozás adott be kérelmet kultivált marhazsírra.

Az engedélyezési procedúra legalább 18 hónapot vesz igénybe, így a szakértők szerint – ha egyáltalán megkapják a jóváhagyást – legkorábban 2026-ban jelenhetnek meg az első emberi fogyasztásra szánt laborhús-termékek az EU piacán.

Fotó: Bene Meat

Mindeközben több uniós tagállam kormánya nyíltan ellenzi a műhús megjelenését. 2023-ban a világon elsőként Olaszország törvényben tiltotta be a sejttenyésztéssel előállított húsok gyártását és forgalmazását (megelőző jelleggel) – az EU Bizottsága vizsgálatot indított a döntés miatt.

Magyarország kormánya szintén elutasító állásponton van: Nagy István agrárminiszter 2023 végén úgy vélekedett, hogy a szintetikus hús veszélyezteti az „európai identitásunkat”. 2025 márciusában egy olyan törvényjavaslat került benyújtásra, amely Magyarországon a laboratóriumi hús előállításának és forgalmazásának tilalmáról szól (az orvosi és állatgyógyászati felhasználás kivételével).

A javaslat indoklása szerint túl sok a megválaszolatlan kérdés a műhús körül, és védeni kell a hagyományos élelmiszer-termelést – hasonló érvekkel lépett fel Franciaország, Románia, Ausztria és több kelet-közép-európai ország is, amelyek közös nyilatkozatban sürgették az uniós eljárások felülvizsgálatát.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság