0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 16.

Kistermelő és fogyasztó egymásra találása élteti a vidéket

A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat, hogy az élelmiszer előállító kistermelők versenyképesebbek lehessenek – közölte Hubai Imre

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Nyitott Porták Napja 2025 rendezvénysorozat nyitóeseményével összekötött Sakura díjátadón, Nagykörűn arról beszélt, az agrártárca kiemelt feladata minden eszközzel elősegíteni, hogy a kistermelők a megváltozott gazdasági és klimatikus viszonyok mellett is eredményesen és versenyképesen tudjanak gazdálkodni.

A rövid ellátási láncok kiemelt jelentőséggel bírnak a helyi gazdaság megerősítésében, a fenntartható élelmiszer előállításban és az ellátás biztonságában, valamint a termelők közvetlen piacra jutásának elősegítésében is.
Fotó: Fekete István

Az agrártárca a REL pályázatok útján és a termelői piacok létesítésének támogatásával is segíti a helyi élelmiszerek közvetlen értékesítését. Válasszuk mindig a magyar termékeket, mert azok nemcsak kiváló minőségűek, hanem megvásárlásukkal a helyi gazdálkodókat és a családok megélhetését, a vidék megtartó erejét és a nemzetgazdaságot is támogatjuk – tette hozzá.

Hubai Imre kifejtette, szem előtt kell tartani, hogy

a termelő által előállított élelmiszerben meglévő hozzáadott érték akkor válik gazdasági erővé, ha az értékesítés a lehető legkevesebb szereplőn keresztül történik a fogyasztók felé.

Ennek érdekében hirdette meg az agrártárca a  „Rövid Ellátási Láncok fejlesztése” című pályázatát, melyre csaknem 2 milliárd forintnyi forrásigény érkezett.

Fotó: Fekete István

A Nyitott Porták Napja eseménysorozat keretében 4 térség 150 kistermelője nyitja ki a portáit és látja vendégül országszerte a fogyasztókat. A programsorozat célja az értékes és versenyképes helyi termékek piacra jutását összekapcsolni a gasztronómiával, valamint az agroturizmus népszerűsítésével. Az esemény részeként átadták a Sakura-díjakat azoknak az éttermeknek és termelőknek, akik gasztrokulturális tevékenységük során kiemelt figyelmet fordítanak a helyi értékek megőrzésére és átadására, a vidéki életminőség népszerűsítésére.

Forrás: Agrárminisztérium

Magazin ajánló: