A bor, számtalan összetevőjének köszönhetően más jótékony antioxidánsokat is tartalmaz, mint a kvercetin, katechin és antocianin, amelyek szinergikusan működnek együtt.
Az elmúlt néhány évtizedben a tanulmányok következetesen összefüggésbe hozták a mérsékelt bor-, különösen a vörösbor-fogyasztást a szívinfarktus, a szélütés és a szívbetegség okozta halálozás csökkentett kockázatával. Kimutatták, hogy a mérsékelt vörösbor fogyasztás növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét és csökkenti a káros LDL-koleszterin oxidáció szintjét, ami az artériák károsodásának és elzáródásának kulcsfontosságú tényezője. A bor polifenoljai megakadályozzák a veszélyes vérrögök kialakulását, és elősegítik az egészséges véráramlást, csökkentik az erek gyulladását. Mindezek a tényezők hosszú távon segítenek megelőzni az ateroszklerózist, vagyis az artériák megkeményedését.
Míg a túlzott alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát, az újabb kutatási bizonyítékok azonban azt sugallják, hogy a bor antioxidánsai felelősségteljes fogyasztás esetén bizonyos fokú védelmet nyújtanak a rák ellen. Számos tanulmány összefüggésbe hozta a mérsékelt borfogyasztást a demencia kialakulásának jelentős csökkenésével. A kísérletek azt mutatják, hogy a mérsékelt borivók agyi régiói között nagyobb az összeköttetés és az információáramlás, mint az önmegtartóztatók és a nagyivók esetében. A mérsékelt borivást a memória és a figyelem javulásával is összefüggésbe hozták.
A tudomány szerint a mértékletesség a kulcs
Egyes tanulmányok az enyhe vagy mérsékelt alkoholfogyasztást a májbetegségek, például a cirrhosis csökkent kockázatával kapcsolják össze. A polifenolok támogatják a máj méregtelenítését és egészségét. Ráadásul a borban található antioxidánsok segíthetnek a zsírok hatékonyabb lebontásában és hosszú távon az egészségesebb testsúly fenntartásában.
Egy 20 éves, több mint 17 000 ember bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a mérsékelt vörösbor fogyasztás 17 százalékkal csökkenti a más okból bekövetkező halálozások kockázatát a nem ivókkal vagy a nagyivókkal szemben. Bár a túlzott ivás lerövidíti az életet, a mérsékelt borfogyasztás, mint alternatív italválasztás, valóban támogathatja az egészséges és hosszú életet.
A hangsúly a kiegyensúlyozott életmód részeként a felelősségteljes borfogyasztáson van. És akkor még csak a bor fizikális hatásairól beszéltünk…, s még nem is szóltunk mentális egészségre gyakorolt befolyásáról.