0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A mértékletes borivás és az egészség

Ismerjük a bor, a benne megtalálható anyagok jótékony hatását, nem is olyan régen még patikákban árultak gyógybort, különböző növények boralapú tinktúráját. Senkinek nem jutott eszébe, hogy megkérdőjelezze áldásos hatását

A bor, számtalan összetevőjének köszönhetően más jótékony antioxidánsokat is tartalmaz, mint a kvercetin, katechin és antocianin, amelyek szinergikusan működnek együtt.

Az elmúlt néhány évtizedben a tanulmányok következetesen összefüggésbe hozták a mérsékelt bor-, különösen a vörösbor-fogyasztást a szívinfarktus, a szélütés és a szívbetegség okozta halálozás csökkentett kockázatával. Kimutatták, hogy a mérsékelt vörösbor fogyasztás növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét és csökkenti a káros LDL-koleszterin oxidáció szintjét, ami az artériák károsodásának és elzáródásának kulcsfontosságú tényezője. A bor polifenoljai megakadályozzák a veszélyes vérrögök kialakulását, és elősegítik az egészséges véráramlást, csökkentik az erek gyulladását. Mindezek a tényezők hosszú távon segítenek megelőzni az ateroszklerózist, vagyis az artériák megkeményedését.

A francia paradoxon, a magas zsírtartalmú étrend ellenére összefüggésbe hozta a mérsékelt vörösbor-fogyasztást a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, ami több bizonyítékot szolgáltat a vörösbor szívvédő hatására.

Míg a túlzott alkoholfogyasztás növeli a rák kockázatát, az újabb kutatási bizonyítékok azonban azt sugallják, hogy a bor antioxidánsai felelősségteljes fogyasztás esetén bizonyos fokú védelmet nyújtanak a rák ellen. Számos tanulmány összefüggésbe hozta a mérsékelt borfogyasztást a demencia kialakulásának jelentős csökkenésével. A kísérletek azt mutatják, hogy a mérsékelt borivók agyi régiói között nagyobb az összeköttetés és az információáramlás, mint az önmegtartóztatók és a nagyivók esetében. A mérsékelt borivást a memória és a figyelem javulásával is összefüggésbe hozták.

A tudomány szerint a mértékletesség a kulcs

mértékletes borfogyasztás étkezés gasztronómia egészség

Egyes tanulmányok az enyhe vagy mérsékelt alkoholfogyasztást a májbetegségek, például a cirrhosis csökkent kockázatával kapcsolják össze. A polifenolok támogatják a máj méregtelenítését és egészségét. Ráadásul a borban található antioxidánsok segíthetnek a zsírok hatékonyabb lebontásában és hosszú távon az egészségesebb testsúly fenntartásában.

Összességében elmondható, hogy a mértékkel és étellel együtt fogyasztott bor jótékony hatással lehet az emésztőrendszerre.

Egy 20 éves, több mint 17 000 ember bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a mérsékelt vörösbor fogyasztás 17 százalékkal csökkenti a más okból bekövetkező halálozások kockázatát a nem ivókkal vagy a nagyivókkal szemben. Bár a túlzott ivás lerövidíti az életet, a mérsékelt borfogyasztás, mint alternatív italválasztás, valóban támogathatja az egészséges és hosszú életet.

A hangsúly a kiegyensúlyozott életmód részeként a felelősségteljes borfogyasztáson van. És akkor még csak a bor fizikális hatásairól beszéltünk…, s még nem is szóltunk mentális egészségre gyakorolt befolyásáról.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: