0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

Az egészséges strandkaja: főtt kukorica, ahogy még biztosan nem kóstolta!

A nyár egyik kedvence, a főtt kukorica nemcsak ízletes és nosztalgikus étel, hanem számos egészségügyi előnnyel is bír, miközben rengetegféleképpen variálható a konyhában. Lehet akár édesen is enni, vagy sajttal, tejföllel, citrommal.…

Van élet a sózott, főtt kukoricán túl is…

A főtt kukorica elkészítése egyszerű, de néhány trükkel és kreatív ízesítéssel igazi gasztronómiai élményt varázsolhatunk belőle.

Hagyományos főzés során távolítsuk el a csuhét és a selymes szálakat. Ha szeretnénk, a csuhé néhány levelét megtarthatjuk, és a főzővízbe tehetjük, ez extra édeskés ízt adhat. Tegyük a kukoricacsöveket egy nagy edénybe, és öntsünk rájuk annyi hideg vizet, amennyi éppen ellepi őket. Sokan esküsznek rá, hogy nem szabad sót tenni a főzővízbe, mert az megkeményíti a szemeket. Felforralás után 5-10 percig főzzük – ne tovább, különben gumissá válhat! A friss, zsenge kukoricának sokszor elég 3-5 perc is. Csepegtessük le, és azonnal tálaljuk. Másik lehetőség, hogy egészben a csuhéval együtt főzzük, és langyossá hűlés után szedjük csak ezt le róla, így kissé más íze lesz.
Több más elkészítési módja is ismert a zsenge kukoricának. Gőzben is főzhetjük. Ez a kíméletes módszer jobban megőrzi a kukorica tápanyagait és természetes ízét. Gőzölőbetét segítségével 10-15 perc alatt elkészül.

A grillen sült kukorica füstös, karamellizált ízt kap. Ecseteljük meg olajjal, és magas hőfokon grillezzük 10-15 percig, gyakran forgatva, amíg megpirul.

kukorica főtt kukorica sült
Fotó: Freepik
Mikróban is elkészíthető, ami igazán gyors megoldás! Csuhéjával együtt tegyük be a mikróba (kb. 3-5 percig csövenként, magas fokozaton). Utána a csuhét könnyen lehúzhatjuk.

Ízesítési tippek

Klasszikus ízesítése a só és a vaj – ez az alap, ami sosem okoz csalódást. De a Fűszervajakkal is kísérletezhetünk: keverjünk össze puha vajat aprított friss fűszernövényekkel (petrezselyem, kapor, snidling), fokhagymával, chilivel, vagy akár füstölt paprikával. Kenjük rá a forró kukoricára!

Sajtos kukorica? Miért ne? Szórjunk rá reszelt parmezánt vagy cheddar sajtot, és hintsük meg egy kis chiliporral, fűszerpaprikával vagy borssal. De itt még nincs vége!
Mexikói ízesítés: kenjük meg majonézzel vagy tejföllel, szórjuk meg chili porral, parmezánnal vagy más sajttal, és facsarjunk rá lime levet. Friss korianderrel még fokozható az élmény.

Ázsiai ízek: Locsoljuk meg szójaszósszal és szezámolajjal, majd szórjunk rá pirított szezámmagot és aprított újhagymát. Egy csepp chili olaj még izgalmasabbá teszi.
Édes-csípős: Egy kevés méz vagy juharszirup és chilipelyhek kombinációja váratlanul kellemes ízharmóniát teremt.

Citrusos-rozmaringos ízesítés: az olvasztott vajhoz adjunk reszelt citromhéjat és friss rozmaringot, majd ezzel kenjük meg a csöveket.

A főtt kukorica tehát nemcsak egy egyszerű nyári csemege, hanem egy sokoldalú és rendkívül tápláló zöldség, amely kreatív ízesítésekkel igazi kulináris élménnyé válhat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu