Van élet a sózott, főtt kukoricán túl is…
A főtt kukorica elkészítése egyszerű, de néhány trükkel és kreatív ízesítéssel igazi gasztronómiai élményt varázsolhatunk belőle.
Hagyományos főzés során távolítsuk el a csuhét és a selymes szálakat. Ha szeretnénk, a csuhé néhány levelét megtarthatjuk, és a főzővízbe tehetjük, ez extra édeskés ízt adhat. Tegyük a kukoricacsöveket egy nagy edénybe, és öntsünk rájuk annyi hideg vizet, amennyi éppen ellepi őket. Sokan esküsznek rá, hogy nem szabad sót tenni a főzővízbe, mert az megkeményíti a szemeket. Felforralás után 5-10 percig főzzük – ne tovább, különben gumissá válhat! A friss, zsenge kukoricának sokszor elég 3-5 perc is. Csepegtessük le, és azonnal tálaljuk. Másik lehetőség, hogy egészben a csuhéval együtt főzzük, és langyossá hűlés után szedjük csak ezt le róla, így kissé más íze lesz.
Több más elkészítési módja is ismert a zsenge kukoricának. Gőzben is főzhetjük. Ez a kíméletes módszer jobban megőrzi a kukorica tápanyagait és természetes ízét. Gőzölőbetét segítségével 10-15 perc alatt elkészül.
A grillen sült kukorica füstös, karamellizált ízt kap. Ecseteljük meg olajjal, és magas hőfokon grillezzük 10-15 percig, gyakran forgatva, amíg megpirul.

Ízesítési tippek
Klasszikus ízesítése a só és a vaj – ez az alap, ami sosem okoz csalódást. De a Fűszervajakkal is kísérletezhetünk: keverjünk össze puha vajat aprított friss fűszernövényekkel (petrezselyem, kapor, snidling), fokhagymával, chilivel, vagy akár füstölt paprikával. Kenjük rá a forró kukoricára!
Sajtos kukorica? Miért ne? Szórjunk rá reszelt parmezánt vagy cheddar sajtot, és hintsük meg egy kis chiliporral, fűszerpaprikával vagy borssal. De itt még nincs vége!
Mexikói ízesítés: kenjük meg majonézzel vagy tejföllel, szórjuk meg chili porral, parmezánnal vagy más sajttal, és facsarjunk rá lime levet. Friss korianderrel még fokozható az élmény.
Ázsiai ízek: Locsoljuk meg szójaszósszal és szezámolajjal, majd szórjunk rá pirított szezámmagot és aprított újhagymát. Egy csepp chili olaj még izgalmasabbá teszi.
Édes-csípős: Egy kevés méz vagy juharszirup és chilipelyhek kombinációja váratlanul kellemes ízharmóniát teremt.
A főtt kukorica tehát nemcsak egy egyszerű nyári csemege, hanem egy sokoldalú és rendkívül tápláló zöldség, amely kreatív ízesítésekkel igazi kulináris élménnyé válhat.