Az eseményen előadóként vettem részt, mely hatalmas megtiszteltetés volt számomra. A szakmai konferenciáknak talán a legértékesebb része a tudományos vitapercek – legalábbis számomra –, hiszen ezek legtöbbször eredményes, építő és a további kutatást segítő gondolatok felvetéséről szólnak.

Az említett eseményre A tejtermelő kisgazdaságok versenyképessé tétele a hozzáadott érték növelésével című előadásban foglaltam össze Dr. habil Horváth Józseffel közös kutatásunk egy részletét. A vizsgálat alapja – mint már egy korábbi lapszámban beszámoltam róla – egy modellkalkuláció, melyben egy 15 tehenes családi gazdaságot terveztünk.
Különböző tervezetek
A különböző tervezetek arra szolgálnak, hogy összehasonlíthassuk az egyes működési modellek gazdasági mutatóit, következtetéseket vonjunk le, miként működhet egy tejtermelő kisgazdaság a gyakorlatban. Elsődleges célunk, hogy a hozzáadott érték növelésével hosszú távon fenntartható, jövedelmező gazdasági tervezetet készítsünk.
A legutóbbi konferencián négy modellkalkuláció eredményeit hasonlítottam össze. A gazdaságok főbb paramétereit pontokba szedtem, hogy még átláthatóbb legyen:
I. Modellváltozat
- 15 tehén
- Tej értékesítési ára: 176 forint/liter
II. Modellváltozat
- 15 tehén
- Tej értékesítési ára: 350 forint/liter – literenként palackozva
III. Modellváltozat
- 15 tehén
- Tej értékesítési ára: 350 forint/liter – tejautomatából való értékesítés
IV. Modellváltozat
- 10 tehén
- Tej értékesítési ára 350 forint/liter
- Tejtermékek előállítása – túró és sajt
A modellváltozatok mindegyike magyartarka fajtájú tehenekre alapozott. Fő bevételi forrás a tej – vagy a IV. esetében az abból előállított tejtermékek –, a mintaterveket háromfős családi gazdaságokra számoltuk.
Célkitűzéseink közé tartozik a versenyképes fizetés megteremtése a kisgazdaságokban dolgozók számára, a jövedelmezőség növelése, párhuzamosan a hozzáadott érték növelésével, továbbá a vidéki vállalkozások népszerűsítése, fejlődési lehetőségeinek feltárása, a rövid ellátási láncok életképessé tétele a termékfeldolgozás bevezetésével – istállótól az asztalig.
Az élőmunkaerőnk véges, és mivel a jelenlegi kimutatásba nem szerettünk volna a három főből álló családi modellbe több dolgozót bevonni, ezért a tejfeldolgozást érintő – IV. – kalkulációba csökkentettük a tehénlétszámot egyharmadával, és az így „megspórolt” munkát inkább a megtermelt tej feldolgozására fordítottuk.