0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 9.

Kistermelői tehenészetek modellkalkulációi

Műszaki, Technológiai és Gazdasági Kihívások a XXI. században címmel rendeztek konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán, melyen számos neves kutató osztotta meg tapasztalatait egymással és az érdeklődőkkel.

Ugyan mi a teljes gazdaság modellezését és a hozzá kapcsolódó kalkulációt elvégeztük, az eredmények szemléltetésénél csupán néhány fontosabb paramétert ragadtam ki – mint például a termelési érték. A II. és III. modellváltozat termelési értéke azonos, hiszen mindkét kalkuláció a nyers tej 350 forint/liter tej­áron való értékesítésére alapozott. Az ábrán egyértelműen látszik, hogy az I. kalkuláció a többitől jelentősen alacsonyabb termelési értéket képvisel.

Termelési érték

Az eredmények értékesésének következő lépéseként a termelési költségeket hasonlítottuk össze. Az ábrából kitűnik, hogy a legmagasabb termelési költséget akkor kaptuk, amikor a nyers tejet literenként palackozva értékesítettük, míg a legalacsonyabbat a feldolgozással egybekötött termeléshez köthetjük.

Magyartarkák – Virág és Brenda , Fotó: Szilágyi Szabina

Termelési költség

Az előző két gazdasági mutató különbségéből kiszámoltuk a bruttó jövedelmet, mely jelen esetben megegyezik a nettó jövedelemmel, mivel külön személyi jellegű költséggel nem számoltunk.

A jövedelemszámítás alapja a végső jövedelemből való részesedés, hiszen családi gazdaságról beszélünk, így konkrét bért nem fizetünk ki a családtagoknak.

Az I. kalkuláció egy deficites modellváltozatot szemléltet, így kijelenthetjük, hogy a 176 forint/liter tejárral számolt nagyüzemi tejfelvásárlással egy átlagos kisgazdaság életképtelen. A nyers tej 350 forint/liter áron való értékesítése kapcsán elmondhatjuk, hogy a literenként palackozott (50 forint/flakon) tej eladásával nagyjából feleannyi jövedelem érhető el, mintha ugyanazt a tejmennyiséget tejautomatából értékesítjük.

Mindamellett hogy gazdaságosabb a tejautomatából történő értékesítés, környezetbarátabb is, mivel arra ösztönzi az embereket, hogy saját üvegeikben vigyék haza a tejet, újrahasznosítsák azokat, és ne a szemetesben végezze az egyszer használt hulladékflakon. Így ez a módszer több szempontból is előnyös. Az első három tervezethez képest jelentősen magasabb jövedelmet érhetünk el, ha a megtermelt – inkább kevesebb! – tejet feldolgozzuk, majd a termékeket értékesítjük.

Nettó/bruttó jövedelem

Brendával mókásan , Fotó: Szilágyi Szabina

A kalkulációk természetesen csupán elméleti síkon mutatják be a tervezetek eredményeit, ám mindenképp határozott irányelveket fogalmazhatunk meg a segítségükkel. A hozzáadott érték növelése megoldást jelent a jövedelmek növelésére, ugyanakkor további kalkulációk szükségesek a gazdasági sikerességért. Mint azt a tanulmány is alátámasztja, az alapanyagok feldolgozása, félkész- vagy késztermékként való értékesítése egyértelműen egyfajta megoldást jelent a jövedelmezőség növelésére.

A rövid ellátási láncok szerepe egyre jobban előtérbe kerül. Nem szabad megfeledkezni a marketingtevékenység fontosságáról sem, hogy miként tehetjük termékeinket még népszerűbbé, eladhatóbbá és juttathatjuk el még több – később potenciális – vásárlóhoz.

A kisgazdálkodói tevékenység mellett remek „hobbi” a tudományos világban való kutatás, hiszen a gyakorlati tapasztalatok és a tudományos felfedezések összevetéséből rendkívüli megoldások, ötletek kerülhetnek ki.
Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: